اجاق گاز یکی از قدیمیترین وسایل در خانه و آشپزخانه است که ظاهرش در طول دورههای مختلف تغییر کرده اما اساس کار آن یکی بوده است؛ سوزاندن گاز و تولید گرما برای تهیهی غذا. شاید در گذشته حفاظت از محیط زیست دغدغهی پدربزرگها و مادربزرگهایمان نبوده اما در این دورهای که ما زندگی میکنیم یکی از دغدغههای اصلی است.
این روزها دیگر برای درک تغییرات اقلیمی و دیدن آسیبی که انسان به طبیعت وارد کرده نیازی به نشستهای علمی تخصصی و بررسی نمودارها نداریم، همین که پنجره را باز کنیم یا به صفحهی اخبار روز دنیا نگاه کنیم متوجه وضعیت بحرانی میشویم. استفاده از سوختهای فسیلی در گذشته زندگیها را راحت کرده بود اما حالا قرار است زندگی را برای ما حسابی سخت کند.
اینجاست که همه به فکر جایگزین کردن انرژیهای پاک میافتند و به هر طریقی میخواند سرعت تخریب محیط زیست و بحرانهای آبوهوایی را کم کنند. یکی از مفیدترین راهها برای رسیدن به این هدف، جایگزین کردن انرژیهای دیگر به جای سوزاندن سوختهای فسیلی است. انرژی برق، مخصوصا اگر به صورت پاک تولید شود، میتواند بهترین جایگزین برای نفت، گاز و بنزین باشد.
اجاق آشپزخانه، هر چند کم مصرف، بالاخره از گاز استفاده میکند و میتواند به شدت این آسیبها اضافه کند. حتی اگر دوستی با طبیعت را هم کنار بگذاریم، روشن کردن چند شعلهی سوزان و داغ در فصل تابستان میتواند آشپزخانه را به یک جهنم واقعی تبدیل کند. به غیر از تمام این موضوعات، باید به خطر نشت گازو خطر مرگ در اثر مسمومیت هم اشاره کرد.
چاره چیست؟ استفاده از اجاقهای برقی به جای اجاق گاز. احتمالا شما هم اجاقهای برقی صفحهای را دیده باشید که با فشار دادن یک دکمه روشن و سریع گرم میشوند. اما باید بدانید که تنوع اجاقهای برقی بیشتر از آن چیزی است که تا به حال دیدهاید. امروز در این مطلب از دیجیکالا مگ میخواهیم بیشتر دربارهی اجاق برقی بدانیم و با بهترین اجاقهای موجود در بازار هم آشنا شویم.
پس اگر دوستدار طبیعت هستید، طرفدار استفاده از وسایل به روز هستید و از همه مهمتر، از گرمای آشپزخانه در تابستان فرار میکنید، این مطلب را تا آخر بخوانید و حتما نظرتان را در ارتباط با این محصول کاربردی و مفید بنویسید. مطمئنیم که بعد از خواندن این مطلب شما هم مثل ما در صف طرفداران اجاق برقی قرار خواهید گرفت.
اجاق برقی چیست؟
اولین اجاق برقی در سال ۱۹۸۲ توسط یک شرکت برق کانادایی معرفی شد. این شرکت یک اجاق برقی را در هتلی در اتاوا قرار داد و یک وعده غذای کامل را روی آن پخت. بعد از این تبلیغ بود که استفاده از اجاق برقی رواج پیدا کرد. افرادی که از این اجاقها استفاده میکردند تمیز شدن آسان، ارزان بودن و پخت سریعتر غذا را به عنوان مزیت این وسیله عنوان کرده بودند.
اجاقهای برقی در سه دستهی کلی قرار میگیرند:
- روپیچی
- شیشهای
- القایی
عملکرد اجاقهای روپیچی، که با نام معمولی هم شناخته میشوند، و اجاقهای شیشهای یا همان تابشی بسیار شبیه به یکدیگر است. در هر دو مدل مدارهای مربوط به هر صفحه (شعله) مستقل است و وقتی روشن میشود، ۱۲۰ ولت برق را از خود عبور میدهد. جریان برق در سیمپیچ هم باعث تولید گرما میشود. تنها تفاوت این دو مدل در محل قرار گیری قابلمه است. سیمپیچ فلزی در مدل روپیچی دیده میشود و اما در مدل تابشی، سیمپیچ زیر یک صفحهی شیشهای صاف یا سرامیک قرار میگیرد و دیده نمیشود.
در اجاق برقی القایی سیمپیچهای الکترومغناطیسی زیر یک سطح سرامیکی یا شیشهای قرار دارند. وقتی آهنربای استفاده شده در مدار به سیمپیچ تماس پیدا کند گرما تولید میشود، در نتیجه به جای تولید گرما در سیمپیچ، انتقال آن به صفحه و سپس انتقال به ظرف، مستقیما گرما را به زیر قابلمه میرساند.
اجاق گاز و اجاق برقی چه تفاوتهایی با هم دارند؟
اولین تفاوت بین اجاق گاز و اجاق برقی مدل تولید گرما است. در اجاق گاز یک شعلهی باز گرمای مورد نیاز برای آشپزی را فراهم میکند اما اجاق الکتریکی با گرم کردن صفحهی فلزی یا سرامیکی، شرایط را برای پختوپز آماده میکند. البته هر دو مزایای منحصربهفرد خود را دارند:
- شعلهی اجاق گاز با کمک درجهی پیچی خود به شما اجازه میدهد خیلی راحت و ظریف بین درجههای مختلف گرما حرکت کنید.
- صفحهی گرم و پنجرههای فلزی که روی شعله قرار دارند بعد از خاموش کردن شعله به سرعت خنک میشوند.
- فر اجاق گاز به سرعت گرم میشود.
- اجاق برقی و همچنین فر برقی گرمای خشک و یکنواختی تولید میکند که برای پخت عمیق و برشته کردن مواد غذایی بسیار مناسب است.
- امکان تنظیم دقیق دما و سرعت بالا در گرم شدن صفحهی اجاق
- امکان استفاده از چندین ظرف در اندازههای مختلف به صورت همزمان روی اجاق
- تمیز شدن آسان صفحهی اجاق برقی
اجاق برقی برای آشپزی بهتر است یا اجاق گازی؟
مهارت شما در آشپزی فقط به نوع اجاقی که استفاده میکنید محدود نمیشود. غذا پختن با هر وسیلهای امکانپذیر است. البته گاهی نوع غذایی که قرار است بپزید وابستگی کامل به اجاق شما دارد. مثلا برای درست کردن بادمجان کبابی یا کباب کردن مواد غذایی شعلهی گاز بهتر است.
همچنین بعضی از افراد ترجیح میدهند سرخکردنیها را روی شعلهی گاز آماده کنند. درست است که سرخ کردن مواد غذایی روی اجاق برقی سریعتر و بهتر انجام میشود اما به دلیل بالا بودن حرارت صفحه باید دائم محتویات تابه را هم بزنید و مراقب باشید که مواد غذایی کنار تابه نسوزند.
پس میتوان گفت کیفیت پخت غذا تقریبا ارتباطی با نوع اجاق ندارد و این موضوع بیشتر به تکنیکهایی که به کار میبرید و مهارتهای آشپزی شما وابسته است.
۵ مشکل رایج در اجاقهای برقی و روش برطرف کردن آنها
قبل از اقدام به بررسی و تعمیر اجاق برقی، ابتدا جریان برق را قطع کنید. اگر فکر میکنید بررسی شما میتواند به دستگاه آسیب برساند حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
اگر قرار است از فر یا اجاق برقی برای پختوپز استفاده کنید باید با رایجترین مشکلاتی که ممکن است برای آن پیش بیاید و همچنین با روش برطرف کردن این مشکلات آشنا باشید. در این بخش ۵ مشکل رایج در اجاقهای برقی را به همراه روش تعمیر آن را برای شما نوشتهایم.
۱. مشکل المنت
المنت کار نمیکند و در نتیجه اجاق گرم نمیشود.
راه حل: یک المنت جدید را با قدیمی جایگزین کنید.
۲. مشکل ترموستات
ترموستات میتواند با اندازهگیری دمای داخل فر و صفحهی حرارتی در زمان مناسب المنت را خاموش کرده، از داغ شدن بیش از حد دستگاه جلوگیری کند. اگر این قطعه درست کار نکند اجاق به اندازهی کافی گرم نمیشود.
راه حل: ترموستات را عوض کنید تا اجاق دوباره مثل قبل کار کند.
۳. مشکل بلوک ترمینال
اگر کابل برق اجاق وصل است و برق هم جریان دارد، اما اجاق کار نمیکند مشکل در بلوک ترمینال است.
راه حل: احتمالا باید بلوک ترمینال اجاق را تعویض کنید تا برق به دستگاه برسد. برای این کار حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
۴. مشکل فن فر
فن داخل فر برقی به درستی کار نمیکند و در نتیجه غذا به طور یکنواخت پخته نمیشود.
راه حل: یک ست کامل فن جدید را با فن آسیب دیدهی فر جایگزین کنید. برای انجام این کار حتما از یک متخصص کمک بگیرید.
۵. مشکل بسته شدن درِ فر
اگر حرارت از فر خارج میشود باید بدانید که درزگیر لاستیکی دور درِ فر شکسته یا از بین رفته است. به همین دلیل زمان زیادی برای گرم شدن فر نیاز دارید و انرژی بیشتری هم مصرف میکنید.
راه حل: تمام بخش پلاستیکی درزگیر درِ فر را تعویض کنید.
بهترین مواد برای تمیز کردن اجاق برقی
حالا که قرار است یک اجاق برقی را در آشپزخانهی خود قرار دهید بد نیست با بهترین مواد تمیزکننده برای پاک کردن صفحهی اجاق هم آشنا شوید. روش پاک کردن صفحهی شیشهای یا سرامیکی اجاق برقی کاملا با اجاق گاز متفاوت است. شما میتوانید اجاق گاز را حتی با سیم ظرفشویی هم تمیز کنید اما اگر این روش را برای اجاق برقی به کار ببرید باید با صفحهی زیبای آن به راحتی خداحافظی کنید. اسپری گاز پاک کن به همراه دستمالهای نرم آشپزخانه میتواند انتخاب مناسبی برای پاک کردن اجاقهای برقی باشد.
مشاهده همه
بهترین اجاقهای برقی موجود در بازار
با یک نگاه ساده به بازار لوازم خانگی متوجه میشوید که تنوع اجاق برقی بسیار زیاد است و این موضوع، انتخاب را سخت میکند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم بهترین اجاقهای برقی موجود در بازار، از رتبهی ۱ تا ۵، را به شما معرفی کنیم تا اگر قصد خرید دارید کار کمی آسانتر باشد. در این بخش به بررسی این اجاقها میپردازیم و نظرات خریداران قبلی را هم مرور میکنیم.
۱. اجاق شیائومی – مدل ZLC010-1A
اجاق شیائومی یک اجاق القایی است که میتواند حرارت را در ۹ سطح مختلف برای شما فراهم کند. این محصول کاربردی فضایی به اندازهی یک تابه در آشپزخانه اشغال میکند و میتوانید آن را روی هر سطحی قرار دهید. اندازهی صفحهی حرارتی آن برای قرار دادن یک ظرف مناسب است، پس اگر تنها زندگی میکنید یا یک خانوادهی کوچک ۲ نفره دارید، میتوانید به راحتی از آن استفاده کنید.
البته اگر خانوادهی پرجمعیتی دارید اما دوست دارید ظرف خورشت یا سوپ سر میز غذا در حال جوشیدن باشد یا حسابی گرم بماند، میتوانید از این اجاق استفاده کنید. آن را روی میز غذاخوری قرار دهید، به جریان برق وصل کنید و ظرف غذا را روی آن قرار دهید.
همچنین این اجاق را میتوانید در پیکنیک و کمپینگ هم استفاده کنید. فقط کافی است یک پنل خورشیدی همراه داشته باشید تا برق مورد نیاز آن را فراهم کند. صفحه نمایش OLED این محصول به صورت تصویری و واضح سطح گرمایی انتخابی را نمایش میدهد. به همین دلیل میتوانید بدون دردسر از دمای مورد نظرتان استفاده کنید.
یکی از قابلیتهای خوب این محصول، پایههای سیلیکونی ضدلغزش آن است که مانع از تکان خوردن اجاق در زمان استفاده میشود. همچنین با ثابت نگه داشتن وضعیت اجاق، به پخش یکنواخت گرما در ظرف و پخت بهتر غذا هم کمک میکند.
صفحهی حرارتی این اجاق دو لایه و ضخیم است که میتواند گرما را بهتر و بیشتر به ظرف غذای در حال پخت منتقل کند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این اجاق برقی کمی هم هوشمند است. زمانی که شما ظرف غذا را از روی صفحهی حرارتی بلند میکنید بلافاصله جریان برق قطع میشود و در نتیجه گرمای اضافه تولید نمیشود. این اتفاق به صرفهجویی در انرژی و افزایش امنیت کار با اجاق کمک بسیار زیادی کرده است.
۲. اجاق برقی جی پاس – مدل GIC6920N
دومین اجاق برقی در لیست محبوبترینها هم گرما را به روش القایی تولید میکند و فقط برای قرار دادن یک ظرف مناسب است. صفحهی تنظیماتی که روی این اجاق قرار دارد به شما امکان زمانبندی پخت، کنترل دما و همچنین تغییر ولتاژ برق ورودی را میدهد.
یک فن خنک کننده در این دستگاه قرار داده شده است که با روشن شدن دستگاه شروع به کار میکند تا هیچ بخش دیگری به غیر از صفحهی گرمایشی داغ نشود. برای آگاهی از درجهی دمایی که برای کار با اجاق انتخاب کردهاید فقط کافی است صفحهی گرمایی را نگاه کنید.
خطچینهای روی این صفحه شدت دما را به شما نشان میدهد. جنس بدنهی این اجاق از استیل و پلاستیک است و صفحهی روی آن از شیشهی مقاوم در برابر گرما ساخته شده است.
۳. اجاق برقی جی پاس – مدل GIC6131
سومین اجاق برقی این لیست یک اجاق دو شعله است که میتواند همزمان گرمای لازم برای پختوپز در یک ظرف بزرگ و یک ظرف متوسط را تولید کند. جنس بدنهی این اجاق از استیل و پلاستیک است و صفحهی روی آن از جنس شیشهی مقاوم به گرما ساخته شده است.
خریداران قبلی استفاده از این اجاق را توصیه کردهاند. جالب است بدانید اندازهی کوچک این اجاق و همچنین امکان استفاده از آن در شرایط سخت، از مهمترین دلایل رضایت خریداران بوده است. روش تولید گرما در این اجاق هم به صورت القایی است.
صفحهی کنترل این محصول علاوه بر امکان تنظیم دما، به شما امکان زمانبندی برای پخت غذا را هم میدهد.
۴. اجاق برقی جی پاس – مدل GHP6135
باز هم اجاق برقی جی پاس اما با ظاهری متفاوت نسبت به دو مدل قبلی. بدنهی این محصول از آهن ساخته شده و شبکهی گرمایی آن از جنس فولاد است. پس اینطور به نظر میآید که اجاق بسیار مقاوم و مستحکمی است که میتوانید آن را به راحتی در سفرهایتان به همراه داشته باشید.
۲ صفحهی حرارتی نصب شده روی این اجاق با قطرهای ۱۸۵ و ۱۵۵ میلیمتر به شما امکان پختوپز همزمان در دو ظرف را میدهد. تمام تنظیمات حرارتی این محصول فقط با دو درجهی پیچی (مثل اجاق گاز) انجام میشود و کار با آن اصلا سخت نیست.
۵. اجاق برقی کاراجا – مدل RINESK HOME
آخرین اجاق در لیست ۵ اجاق برقی محبوب ظاهر کمی متفاوتی دارد و نسبت به اجاقهای دو شعلهی قبلی، فضای کمتری را اشغال میکند. بدنهی این محصول که مورد تایید خریداران قبلی بوده، از آهن ساخته شده که با رنگ گالوانیزه روکش شده است.
صفحهی روی اجاق و صفحههای حرارتی همه از جنس شیشهی چند جداره ساخته شده و به راحتی با یک دستمال تمیز میشود. امکان تنظیم دما، امکان تنظیم زمان پخت از ۱ تا ۳۳ دقیقه و همچنین قفل مخصوص صفحهی کنترل از قابلیتهای این محصول است.
اگر به دنبال یک اجاق مناسب برای دفتر کار یا خانهی دانشجویی خود میگردید، پیشنهاد ما خرید این اجاق برقی عالی و کاربردی است.
مرور کلی
اجاق برقی یک وسیلهی کاربردی و عالی برای جایگزینی با اجاق گاز است. تولید حرارت بیشتر و امکان استفاده از انرژیهای پاک از مزایای این اجاق است که میتواند برای دوستداران محیط زیست جذاب باشد. البته اگر منبع تامین برق شما پنلهای خورشیدی باشد میتواند واقعا به یک وسیلهی دوستدار محیط زیست تبدیل شود. در این مطلب به صورت کلی اجاقهای برقی را بررسی کردیم و مقایسهی کوچکی هم با اجاق گاز داشتیم. اگر شما هم از افرادی هستید که از اجاق برقی استفاده میکنید حتما در قسمت کامنتها تجربهی خود را از این وسیله بنویسید تا ما، و خوانندگان دیجیکالا مگ، بتوانیم از آن استفاده کنیم.
entrepreneur, cookerspareparts, kitchenaid