در سفرههای ایرانی، برنج جایگاه خاصی دارد؛ عطر و بوی دلانگیزش آدم را یاد سفرههای خانه مادربزرگ میاندازد که از این سر تا آن سر خانه پهن میشد و بوی خوش برنج زعفرانی همهجای خانه را پر میکرد. در سفرههای ایرانی، برنج حرف اول را میزند. از بچگی هروقت که گرسنه میشدیم، همه مشغلههایمان را رها میکردیم و از هر کجای دنیا، خودمان را به سفره مادر میرساندیم؛ سفرهای که با دیسی از برنج و ظرفی ازخورشتی خوشرنگ و لعاب پر شدهبود و عطر و طعمش، هوش از سرمان میبرد. حالا که بزرگ شدهایم و میخواهیم خودمان دست به کار شویم، بهتر است انواع و طرز پخت برنجها را دقیقتر بشناسیم تا مطابق میل و سلیقه خود بهترینشان را انتخاب کنیم. یکی از معروفترین نوع برنج، برنج باسماتی است که ظاهری چشمنواز دارد و میتواند سفرههایمان را زیباتر کند. مخصوصا اگر تعداد زیادی مهمان داشته باشیم و بخواهیم حجم زیادی غذا درست کنیم، این نوع برنج میتواند بهترین گزینه باشد؛ چون روش پختش بسیار آسان است، بهراحتی شفته نمیشود و عطر و طعم خوبی دارد. خاستگاه این برنج به هندوستان و پاکستان برمیگردد و افراد زیادی را در سراسر دنیا شیفته خود کردهاست.
برنج باسماتی ۴ نوع اصلی دارد که هرکدام در مکانهای مختلفی کشت میشوند؛ برنج باسماتی هندی، برنج باسماتی پاکستانی، برنج باسماتی کنیایی و برنج باسماتی آمریکایی. باید در هنگام پخت این برنجها چند نکته مهم را رعایت کنیم تا در نهایت یک غذای خوب و خوشمزه بپزیم و از میل کردن آن در کنار اعضای خانوادهمان لذت ببریم. پس همراهمان باشید تا فوتوفن طرز پخت برنج باسماتی را یاد بگیریم.
طرز تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی خوش عطر و طعم
طرز پخت برنج باسماتی
برنج باسماتی را میتوانید به دو روش کته و آبکش بپزید. برای پخت به هر کدام از این روشها باید یکسری نکات ریز را رعایت کنید تا برنجی خوشخوراک و چشمنواز دربیاورید. در ادامه میخواهیم هر کدام از این روشها را بهطور جداگانه آموزش دهیم.
طرز پخت برنج باسماتی به روش کته
پخت برنج به این روش به روغن کمتری نیاز دارد؛ علاوهبر این، پروتئین و سایر مواد مغذی برنج را حفظ میکند. بنابراین اگر غذای سالمتر را ترجیح میدهید، این روش را برای پخت برنج باسماتی انتخاب کنید. برای کته کردن این نوع برنج طبق مراحل زیر پیش بروید:
۱- خیس کردن برنج
ابتدا برنج را در یک سینی بریزید و ناخالصیهای بین آن را بردارید؛ طوریکه مطمئن شوید هیچ ماده اضافهای در آن باقی نماندهاست. سپس برنج را در یک کاسه مناسب بریزید و با مقداری آب شروع به شستن کنید تا همه گرد و غبارش از بین برود و هیچ حشرهای در آن باقی نماند. حالا مقداری آب روی برنج بریزید بهطوریکه بهاندازه یک بند انگشت آب روی آن را بپوشاند. اجازه دهید برنج بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در آب باشد.
۲- اضافه کردن نمک
در این مرحله آب برنج را خالی کنید و یک قابلمه مناسب برایش انتخاب نمایید. برنج را به قابلمه اضافه کنید. حالا وقت افزودن آب و نمک است؛ هر یک پیمانه برنج، به یک پیمانه آب و یک قاشق چایخوری نمک نیاز دارد. در نهایت مقدار کمی روغن در آن بریزید و قابلمه را روی گاز قرار دهید. شعله را روی متوسط بگذارید و درب قابلمه را روی آن قرار دهید. وقتی آب قابلمه جوش آمد، در روی آن را بردارید و برنج را هم بزنید.
۳- دم کردن برنج
پس از این که آب برنج تمام شد، درب قابلمه را بگذارید و برنج را دم کنید. اجازه دهید نیم ساعت بگذرد و برنج دم بکشد.
نکته: اگر از قابلمه تفلون استفاده کنید، میتوانید برنج را پس از پخت بهصورت قالبی در یک دیس زیبا سرو کنید و با ظاهری چشمنواز روی سفره قرار دهید.
شما میتوانید از سوپرمارکت دیجیکالا انواع برنج ایرانی و خارجی را بهترین قیمت و با تخفیف خریداری کنید.
مشاهده همه
طرز تهیه تهچین گوشت و هویج؛ طعمی لذیذ و دلچسب
طرز پخت برنج باسماتی به روش آبکش
این روش پخت برنج باسماتی باعث میشود که برنج شکل زیباتری داشته باشد و مناسب مهمانیها شود. شما میتوانید از نون یا سیبزمینی بهعنوان تهدیگ در زیر آن استفاده کنید و یک پذیرایی شیک و همهچیز تمام از اعضای خانواده یا مهمانهای خود داشته باشید. طرز تهیه برنج باسماتی به روش آبکش طبق مراحل زیر است:
فوتوفنهای پخت برنج آبکش که حتما باید بلد باشید!
خیس کردن برنج
فرقی ندارد که میخواهید برنج را به چه روشی بپزید؛ در هر حال در اولین مرحله باید آن را پس از پاک کردن و شستن، به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در آب خیس کنید.
پخت مرحله اول در آب جوش
یک قابلمه مناسب بردارید و تا نصف آن را پر از آب کنید؛ حالا به ازای هر پیمانه برنج، یک قاشق غذاخوری نمک بریزید و زیرش را با حرارت بالا روشن کنید تا آب درونش به جوش بیاید. حالا برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید، آن را با یک قاشق هم بزنید و اجازه دهید برنج در آب نیمپز شود.
آبکش کردن برنج
حالا در این مرحله باید محتوای درون قابلمه را در یک آبکش بریزید تا آب اضافی آن خارج شود و برنجها داخل آبکش بماند.
پخت برنج
ته قابلمه را روغن بریزید و اجازه دهید تا کاملاً داغ شود؛ سپس کف قابلمه را با نان یا حلقههای سیبزمینی بپوشانید و برنج را آرام آرام روی آن بریزید. حرارت را روی متوسط قرار دهید و درب قابلمه را روی آن بگذارید. ۱۵ دقیقه صبر کنید تا بخار برنج بالا بیاید؛ حالا زیر آن را کم کنید تا با حرارت ملایم دم بکشد.
نکته ۱: برنج را با احتیاط از آبکش به داخل قابلمه منتقل کنید تا دانههای بلند برنج باسماتی نشکند و ظاهر زیبای آن بهم نریزد.
نکته ۲: مقدار کمی زعفران را در یک ظرف کوچک با چند قاشق آب جوش مخلوط کنید و آن را روی بخار کتری بگذارید تا زعفران حسابی رنگ دهد. در آخر چند قاشق برنج به آن اضافه و در هنگام سرو، روی برنج را با آن تزیین کنید.
با این روشها میتوانید یک برنج خوشعطر و طعم دربیاورید که همه از خوردن آن لذت خواهند برد. حالا بهتر است یکسری فوتوفن کوزهگری را در طرز تهیه برنج باسماتی یاد بگیرید که حتما به کارتان میآید.
طرز تهیه هویج پلو مجلسی خوشرنگ و خوشعطر
فوتوفنهای پخت برنج باسماتی
این نکات از شما یک آشپز حرفهای میسازد. پس آنها را به خاطر بسپارید و حتما در هنگام آشپزی رعایت کنید.
- طرز پخت برنج باسماتی با برنجهای دیگر تفاوت چندانی ندارد؛ اما نکته مهم اینجاست که قابلمه شما باید حتما درب مناسبی داشته باشد. در این صورت بخار به اندازه کافی در قابلمه جمع میشود و برنجهای دانهبلند حسابی مغزپخت میشوند.
- وقتی برنج را دم کردید، آن را هم نزنید تا ظاهر زیبای آن خراب نشود.
- وقتی مراحل پخت برنج کامل شد، درب قابلمه را در حالت نیمهباز بگذارید تا برنج خمیر و شفته نشود.
- روی برنج در هنگام سرو، مقداری روغن اضافه کنید تا طعم آن لطیفتر شود.
طرز تهیه خورشت به آلو؛ شیرین و خوشطعم
برنج باسماتی چه نوع برنجی است؟
باسماتی در زبان سانسکریت به معنای خوشبوست. پس از اسم این برنج میتوان فهمید که چه عطر تند و دلنشینی میتواند داشته باشد. این برنج دانهبلند طعم سبکی دارد و هزاران سال است که در مناطق مختلف کشت میشود. کیفیت برنج باسماتی بهگونهای است که در زمانهای گذشته فقط در سفره ثروتمندان میشد آن را پیدا کرد. این برنج فقط در خاکهایی به عمل میآید که از آبهای معدنی تغذیه میشود؛ در نتیجه ارزش غذایی بالایی دارد و معمولاً در هنگام پخت دانههای آن بهم نمیچسبد. اگر تا بهحال از این برنج استفاده نکردهاید، بهتر است بدانید که با برنج ایرانی تفاوتهای زیادی دارد. مهمترین تفاوتش با برنج ایرانی هم در این است که برنج باسماتی دانههای بلندتری دارد و سوزنی شکل است. علاوهبر این در هنگام پخت به آب بیشتری نیاز دارد و هرچهقدر به آن آب اضافه شود، باز هم دانههایش به هم نمیچسبند.
بیشتر بخوانید: تهچین فیروزکوهی
خواص برنج باسماتی
از جمله مهمترین خواص برنج باسماتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارزش غذایی بالایی دارد.
- بعضی تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که این نوع برنج از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند.
- برنج باسماتی شاخص گلیسمی پایینی دارد و بهترین گزینه برای افراد دیابتی به حساب میآید.
- این نوع برنج سرشار از کربوهیدرات است و برای افرادی که رژیم غذایی دارند، میتواند مفید باشد. چون خاصیت سیرکنندگی آن بالاست.
- برنج باسماتی به دلیل میزان فیبر بالا، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و برای درمان یبوست مفید است.
- با مصرف مداوم این نوع برنج، فشار خون کنترل میشود و ریسک بیماریهای قلبی و سکته مغزی کاهش مییابد.
- سطح آرسنیک این برنج نسبت به برنجهای دیگر کمتر است. آرسنیک از جمله فلزات سنگین محسوب میشود که در برنج بیشتر از غلات دیگر وجود دارد. آرسنیک خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، دیابت و برخی از سرطانها را افزایش میدهد.
سوالات متداول
در ادامه میخواهیم به سوالات متداولی که احتمالاً در ذهنتان ایجاد شدهاست، پاسخ دهیم:
برنج باسماتی چیست؟
در ایران برنج باسماتی را به نام برنج هندی یا برنج پاکستانی میشناسند. این برنج طعم سبکی دارد و در هنگام پخت تا دو برابر قد میکشد.
برنج باسماتی چند نوع است؟
این نوع برنج مانند هر نوع برنج دیگری، در رنگهای قهوهای و سفید به فروش میرسد.
طرز نگهداری از برنج قهوهای باسماتی چگونه است؟
برنج قهوهای باسماتی را بهتر است در یک ظرف دربسته نگهداری کرد. میتوان آن را چند ماه در انبار نگه داشت اما برای ماندگاری بیشتر، باید فریز شود.
آشنایی با انواع برنج ایرانی و بررسی تفاوتهای آن با برنج قهوهای
حرف آخر
در این مقاله از طرز پخت برنج باسماتی صحبت کردیم و از فواید مختلف آن گفتیم. از عطر و طعم دلانگیزش حرف زدیم و ظاهرش که می تواند زینتبخش سفرههایمان باشد. در آخر ارزش غذایی آن را بررسی کردیم و به چند سوال متداول جواب دادیم. این برنج در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارد و مناسب ذائقه ایرانیهاست؛ بنابراین میتوانید با خیال راحت آن را در سبد غذاییتان قرار دهید.
منبع: recipetineats