بسیاری از کاربران اعتیاد شدیدی به شبکه های اجتماعی پیدا کردهاند و با صرف وقت در این محیطها نهتنها وقت خود را تلف میکنید، بلکه عملا تنهاتر و افسردهتر هم میشوید. البته در این میان شبکه های اجتماعی در صورت استفاده درست مزایایی هم دارند اما اگر به دنبال کاهش استفاده از شبکه های اجتماعی هستید، در این مطلب به راهکار ساده ولی موثر برای انجام این کار میپردازیم تا به جای این محیطها، وقت خود را برای کارهای مفیدتری صرف کنید.
مشاهده همه
- آیا شبکههای اجتماعی با پنهان شدن لایکها بهتر میشوند؟
- حذف آیکن شبکه های اجتماعی از هوماسکرین
- غیرفعال کردن نوتیفیکیشن شبکه های اجتماعی
- حذف اپ شبکه های اجتماعی غیر ضروری
- محدود کردن نرمافزاری زمان استفاده از شبکه های اجتماعی
- گوشی خود را در خارج از فضای کاری قرار دهید
- استفاده از ScreenZen برای کاهش سرعت بارگذاری شبکه های اجتماعی
- با دوستان خود در دنیای واقعی وقت بگذرانید
حذف آیکن شبکه های اجتماعی از هوماسکرین
اولین کاری که باید انجام دهید، حذف تمام برنامههای شبکههای اجتماعی از صفحه اصلی گوشی است. دلیلی منطقی برای این کار وجود دارد.
بیایید با خودمان صادق باشیم، چند بار پیش آمده که گوشی خود را برای انجام کار مفیدی مانند تکمیل وظیفهای برای مشتری برداشتهاید، اما در نهایت با ضربه زدن روی یکی از برنامههای شبکههای اجتماعی که روی صفحه اصلی قرار دارد، حواستان پرت شده است؟ شاید این آیکونهای برنامه جذابیت خاصی دارند که ما را به سمت خود میکشانند. اگر این برنامههای شبکههای اجتماعی به راحتی در صفحه اصلی در دسترس نباشند، به طور قطع احتمال باز کردن آنها کاهش مییابد. به این ترتیب، با احتمال بیشتری میتوانید روی کاری که در ابتدا برای آن گوشی خود را برداشتهاید تمرکز کنید و در استفاده از شبکههای اجتماعی هدفمندتر عمل خواهید کرد.
غیرفعال کردن نوتیفیکیشن شبکه های اجتماعی
یکی از دلایل اصلی که باعث میشود دائماً برنامههای شبکههای اجتماعی را چک کنید، نوتیفیکیشنهایی است که از آنها دریافت میکنید. این نوتیفیکیشنها ممکن است در مورد ارسال یک ویدیوی جدید توسط یکی از دوستانتان یا آپلود یک ویدیوی تازه از سوی فرد مورد علاقهتان باشد. در هر صورت، وسوسه میشوید که آنها را بررسی کنید.
بدترین حالت این است که گاهی اوقات ممکن است برای ساعتها درگیر همان برنامه شبکههای اجتماعی شوید، حتی اگر فقط برای پاسخ دادن به پیامی که دریافت کردهاید آن را باز کرده باشید. برای جلوگیری از این اتفاق و کاهش استفاده، بهتر است نوتیفیکیشنهای شبکه های اجتماعی را غیرفعال کنید. به این ترتیب، دیگر هیچ نوتیفیکیشنی از این برنامهها دریافت نخواهید کرد و وسوسه بررسی آنها را نخواهید داشت.
حذف اپ شبکه های اجتماعی غیر ضروری
سالها قبل فیسبوک تنها شبکه اجتماعی مهم بود اما حالا تعداد این اپها بسیار زیاد شده است. لیست بلندبالایی از برنامههای شبکههای اجتماعی وجود دارد که میتوانید روی گوشی هوشمند خود نصب کنید. با این حال، همیشه به خاطر داشته باشید که هرچه برنامههای شبکههای اجتماعی بیشتری داشته باشید، احتمال بیشتری وجود دارد که از کارتان منحرف شوید.
البته در ایران به دلیل محدودیتهای گسترده، بسیاری از این شبکه های اجتماعی کاربران زیادی ندارند و همچنان اینستاگرام در رتبه اول محبوبیت قرار دارد. اما در کل حتی اگر میخواهید به استفاده از اینستاگرام ادامه دهید، بهتر است سایر اپهای شبکه های اجتماعی که استفاده چندانی از آنها ندارید را حذف کنید تا وقت شما کمتر هدر برود.
محدود کردن نرمافزاری زمان استفاده از شبکه های اجتماعی
هم گوشیهای اندرویدی و هم آیفونها قابلیت محدودیت زمان استفاده از صفحه نمایش را ارائه میدهند که میتوانید از آن برای محدود کردن زمانی که در برنامههای شبکه های اجتماعی صرف میکنید، استفاده کنید. در آیفون، برای فعال کردن این مشخصه باید راهی تنظیمات شوید و سپس Screen Time و در نهایت App Limits را انتخاب کنید.
گزینه «Add Limit» را انتخاب کنید و سپس روی دستهبندی «Social» ضربه بزنید تا باز شود. تمام برنامههای شبکههای اجتماعی را که میخواهید محدودیت زمانی برایشان اعمال شود انتخاب کنید و سپس روی «Next» ضربه بزنید. پس از آن، زمانی را که میخواهید به خود اجازه دهید از برنامههای شبکههای اجتماعی انتخابشده استفاده کنید، تنظیم نمایید و گزینه «Block at End of Limit» را فعال کنید. سپس روی دکمه «Add» ضربه بزنید.
به همین سادگی! حالا بعد از اینکه از برنامههای شبکههای اجتماعی انتخابشده به مدت زمانی که برایشان تنظیم کردهاید استفاده کنید، آن برنامهها به طور خودکار قفل میشوند.
در اندروید برای انجام چنین کاری، باید سراغ اپ Digital Wellbeing بروید. این برنامه روی اکثر دستگاههای اندرویدی به صورت پیشفرض نصب شده است، اما اگر روی گوشی هوشمند شما وجود ندارد، میتوانید آن را از پلی استور (Play Store) دانلود کنید. پس از نصب برنامه، منوی تنظیمات (Settings) را روی گوشی اندرویدی خود باز کنید، گزینه «Digital Wellbeing & Parental Controls» را انتخاب کنید و روی «Daily Timer» ضربه بزنید.
در گام بعدی، حالا روی برنامه شبکههای اجتماعی که میخواهید برایش محدودیت زمان اعمال کنید ضربه بزنید، گزینه «تایمر برنامه» (App Timer) را انتخاب کنید و سپس مقدار زمانی که میخواهید در روز به آن برنامه اختصاص دهید را انتخاب کنید. سپس برای ذخیره تغییرات روی «تأیید» (OK) بزنید. بعد از اینکه تایمر به پایان برسد، دیگر اجازه استفاده از آن برنامه شبکههای اجتماعی را نخواهید داشت.
گوشی خود را در خارج از فضای کاری قرار دهید
شاید این نکته خیلی ابتدایی به نظر برسد، اما باور کنید، این راهکار واقعا معجزه میکند. به سادگی باید گوشی هوشمند خود را روی میز کارتان خاموش نگه دارید. میتوانید آن را در جایی دور از دسترس خود و یا حتی بهتر، در اتاق دیگری قرار دهید. به این ترتیب، چشمتان به گوشی هوشمندتان نمیافتد و در نهایت وسوسه نخواهید شد که به برنامههای شبکههای اجتماعی دسترسی پیدا کنید.
با این حال، این کار ممکن است برای شما دشوار باشد، به خصوص اگر فقط یک گوشی هوشمند دارید و برای کار به آن نیاز دارید. در این صورت، میتوانید از یک اپ مانند ScreenZen استفاده کنید.
استفاده از ScreenZen برای کاهش سرعت بارگذاری شبکه های اجتماعی
ScreenZen یک برنامه کنترل زمان استفاده از صفحه نمایش است که قبل از باز شدن برنامههای شما، یک زمان انتظار اضافه میکند. بنابراین، پس از اینکه روی یک برنامه شبکههای اجتماعی ضربه میزنید، ScreenZen شما را مجبور میکند قبل از اینکه برنامه واقعاً باز شود، مدت زمان مشخصی را صبر کنید. این تأخیر میتواند به شما کمک کند تا تمایل مداوم خود برای چک کردن شبکههای اجتماعی را کنترل کنید.
خبر خوب این است که ScreenZen برای هر دو سیستمعامل اندروید و iOS در دسترس است. ابتدا برنامه را روی گوشی هوشمند خود دانلود و اجرا کنید. سپس، تمام مجوزات لازم را که برنامه درخواست میکند، فعال کنید که شامل دسترسی به قابلیت زمان استفاده از صفحه نمایش گوشی هوشمند شما میشود.
سپس دستهبندی Social را انتخاب کنید و تمام برنامههایی را که میخواهید با زمان انتظار راهاندازی کند، انتخاب کنید. پس از آن، مدت زمان انتظار مورد نظر را برای هر برنامه تنظیم کنید. حتی میتوانید یک پیام سفارشی بنویسید تا خودتان را برای مقاومت در برابر استفاده از برنامه ترغیب کنید.
علاوه بر آن، همچنین میتوانید تعداد دفعاتی که میخواهید در روز قادر به باز کردن یک برنامه خاص باشید را تنظیم کنید و یک محدودیت زمانی روزانه برای استفاده از آن تعیین کنید. در نهایت، گزینه «تکمیل راهاندازی» (Complete Setup) را بزنید. حالا هر بار که سعی میکنید برنامهای را که زمان انتظار برای آن اضافه شده است باز کنید، با پیامی مواجه میشوید که از شما میپرسد آیا واقعاً میخواهید آن را باز کنید؟ اگر میخواهید باز کنید، باید گزینه Unlock را بزنید.
با دوستان خود در دنیای واقعی وقت بگذرانید
دلیل اصلی افزایش ناگهانی استفاده از برنامههای شبکههای اجتماعی این است که خودتان را به دنیای آنلاین محدود کردهاید. شما فقط به دنبال این هستید که به صورت آنلاین دوست پیدا کنید و از طریق پیام و تماس ویدیویی با آنها ارتباط برقرار کنید. این کار نه تنها میتواند تأثیر منفی بر مهارتهای اجتماعی شما داشته باشد، بلکه به سلامتی شما نیز آسیب میزند.
استفاده مداوم از برنامههای شبکههای اجتماعی در گوشی هوشمند میتواند به چشمان شما نیز آسیب بزند. علاوه بر این، بسیاری از مطالعات نشان میدهند که استفاده بیش از حد از گوشیهای هوشمند و شبکههای اجتماعی میتواند تمرکز شما را کاهش دهد. برای جلوگیری از این مشکلات، به جای تعامل آنلاین با دوستانتان، باید شروع کنید تا زمان بیشتری را به صورت حضوری با آنها بگذرانید.
در این مطلب به چند نکته برای کاهش استفاده از شبکه های اجتماعی پرداختیم. با این حال، همیشه به خاطر داشته باشید که این نکات چوب جادویی نیستند که اعتیاد شما به شبکههای اجتماعی را به طور ناگهانی از بین ببرند. شما باید این نکات را به طور مداوم و برای مدت طولانی تکرار کنید.
احتمالاً بعد از مدتی خسته میشوید و وسوسه میشوید که دوباره اعتیاد قدیمی را از سر بگیرید، اما این دقیقاً همان چیزی است که باید از آن اجتناب کنید. شما باید به خودتان ایمان داشته باشید و یادآوری کنید که چرا این کار را انجام میدهید؛ برای رهایی از اعتیاد به شبکههای اجتماعی و صرف وقت خود برای کارهایی که به رشد شما، هم از نظر مالی و هم از نظر شخصی، کمک میکنند. در نهایت برای یادآوری باید بگوییم که به منظور خرید گوشی هوشمند میتوانید به سایت دیجیکالا سر بزنید.
مشاهده همه
منبع: HowToGeek