آیا دانگل وای فای شما سرعت به شدت کندی دارد؟ در این مطلب به شما کمک میکنیم تا دلیل عملکرد ضعیف دانگل وای فای خود را یافته و برای حل این ایرادات تلاش کنید تا وسیلهی مورد نظرتان عملکرد بهتر و سریعتری داشته باشد.
یک دانگل، دستگاهی در اندازه و ابعاد کوچک است که معمولا فرم و شکلی شبیه به فلش درایوهای USB دارد. دانگل وسیلهای است که شما با اتصال آن به داخل پورت USB یک سیستم کامپیوتری، عملکرد اضافه بر سازمانی را برای کامپیوتر تعریف میکنید. یک دانگل بیسیم یا آداپتور وای فای، توانایی و قدرت اتصال وای فای به اینترنت را به یک دستگاهی که به صورت پیشفرض این قدرت را نداشته القا میکند. برای مثال شما یک سیستم رایانهی شخصی دارید که کارت شبکهی بیسیم ندارد و با اتصال دانگل وای فای میتوانید این معضل را به راحتی حل کنید.
- ۱۲ راه مفید برای استفادهی مجدد مودمهای قدیمی
دانگلها ابزاری مفید هستند چون حمل و نقل آنها راحت بوده و به آسانی میتوان دانگلها را بین دستگاههای مختلف وصل کرد. دانگل وای فای معمولا فضای کمی نیاز دارد و کار کردن با آنها بسیار آسان است. با این حال اگر شما از یک دانگل وای فای استفاده میکنید، شاید با چند مشکل روبهرو شوید. یکی از رایجترین مشکلات، سرعت به نسبت ضعیف ارتباط بیسیم در مقایسه با سایر دستگاههایی است که به طور مستقیم به شبکهی بیسیم اینترنت متصل میشوند. در ادامه شش دلیل احتمالی برای اینکه چرا دانگل وای فای شما سرعت کندی را پیدا کرده بررسی میکنیم.
مشاهده همه
۱. محدودیتهای پهنای باند بی سیم
دستگاههای وای فای میتوانند با استفاده از دو پهنا باند مختلف با شبکهی اینترنت ارتباط بگیرند. پهنای باند GHz ۲.۴ قدیمیتر بوده و توسط اکثر دستگاهها پشتیبانی میشود اما از طرفی دیگر، کندتر بوده و بیشتر مستعد ایرادات متداول است. پهنای باند دوم، GHz ۵ است که سریعتر و مطمئنتر بوده اما دامنهی پوشش کوتاهتری داشته و معمولا روی دستگاههای قدیمیتر کار نمیکند.
در حالیکه دانگلهای بیسیم مدرن با این فرض طراحی و توسعه مییابند تا روی هر دو باند کار کنند، دانگل شما تنها در صورتی از باند GHz ۵ استفاده میکند که روتر شما باند GHz ۵ را انتقال دهد. اگر روتر شما یک دستگاه دو بانده نیست، بنابراین شما صرفا وادار میشوید تا از باند GHz ۲.۴ استفاده کنید. خوشبختانه، اکثر روترهای مدرن از باند GHz ۵ پشتیبانی میکنند. به همین دلیل اگر یک مودم به شدت قدیمی دارید، پیشنهاد میکنیم که یک مودم مدرن و نسل جدید را خریداری کنید.
با تمام این تفاسیر، واقعا باند GHz ۲.۴ چه مشکلی دارد؟ مشخص شده که این باند به شدت کم عرض است. در کشور ایالات متحدهی آمریکا تنها ۱۱ کانال برای انتخاب وجود داشته و فرکانس هر کانال با فرکانس کانالهای همسایه همپوشانی دارد. در نتیجه، کانالهای ۱، ۶ و ۱۱ تنها کانالهایی هستند که همپوشانی ندارند.
کانالهای همپوشان یک مشکل محسوب میشوند؛ چراکه امواج اطلاعات بیسیم میتواند با یکدیگر ایجاد اختلال کرده و به همین سبب، بستههای اطلاعاتی از دست میرود و در این حالت باید مجدد این بستهها ارسال شوند. ارسال مجدد بستههای اطلاعات از طرفی هم زمانبر بوده و هم میتواند سرعت اتصال بیسیم را کاهش دهد. اگر اختلال در این سناریو زیاد باشد، افت سرعت چشمگیر خواهد بود.
اگر شما در یک ساختمان پر جمعیت ساکن باشید این ماجرا میتواند بدتر هم شود؛ به این دلیل که صدها دستگاه در اطراف شما در تلاش هستند تا اطلاعات وای فای را از/به روتر منتقل کنند. حتی اگر شما از یک کانال غیر همپوشان استفاده کنید، نقل و انتقال سیگنال در یک کانال میتواند اختلال ایجاد کند. یک دانگل بیسیم روی باند GHz ۲.۴ به خاطر همین مسائل میتواند سرعتش کاسته شود.
اگر مجبور هستید از باند GHz ۲.۴ استفاده کنید، مطمئن شوید که روتر خود را به گونهای تنظیم کردهاید تا از آخرین استانداردهای وای فای استفاده کند تا اینکه از حالتهای Mixed یا Legacy استفاده کند که پشتیبانی معکوس محدودی دارند. هر چند، اگر امکانپذیر است شما باید از باند GHz ۵ با دانگل وای فای خود استفاده کنید. مادامی که روتر و دانگل شما هر دو از باند GHz ۵ پشتیبانی کنند، این کار برای انجام ساده است. باند GHz ۵ دارای ۲۳ کانال غیر همپوشان بوده و مستعد مداخلات از سمت سایر دستگاهها مثل امواج فرو سرخ نیست.
۲. موقعیت ضعیف دانگل وای فای
بسته به اینکه دانگل بیسیم شما کجا قرار میگیرد، مداخله میتواند قبل از رسیدن امواج سیگنال به روتر شروع شود. اگر دانگل شما از لحاظ فیزیکی به شدت کوچک است، بهترین محل قرارگیری درست در کنار کیس است. استفاده از این موقعیت برای اتصال میتواند سیگنالهای قابل اطمینانتری را منتشر کند.
موقعیت ضعیف تنها به معنای محل نصب دانگل روی کیس نیست. برای مثال اگر دانگل شما روی میزی نصب شود که پایههای فلزی دارد، شما همان اختلالها را مجدد به احتمال زیاد تجربه خواهید کرد. برای حل این معضل، باید یک USB extender را خریداری کنید که در داخل پورت USB قرار گرفته و به شما فضای مورد نیاز برای اتصال دانگل را میدهد تا از منبع اختلال به دور باشد. اکثر دانگلهای بیسیم شامل یک پایهی USB در داخل جعبه هستند. از همین پایهها استفاده کنید تا مشکل حل شود.
با تمام این تفاسیر، موقعیت و محل قرارگیری خودِ کامپیوتر هم اهمیت دارد. اگر دسکتاپی که از دانگل روی آن استفاده میکنید در زیر زمین قرار گرفته اما روتر شما در اتاقی در طبقه بالا محصور بین دیوارهای بتنی قرار گرفته، این موقعیت مکانی میتواند روی قدرت سیگنالها اثرگذار باشد. وقتی یک دانگل وای فای از روتر دور قرار گرفته باشد سرعت کندی را برای کاربر به دنبال خواهد داشت.
۳. آنتن داخلی دانگل وای فای
دانگلهای بیسیم به دو شکل طراحی و توسعه مییابند: مدلهای فشرده که شامل آنتن های داخلی هستند و مدلهای حجیم که آنتنهای خارجی دارند. کاربران بیشتری تمایل به خرید دانگلهای بیسیم فشرده که در برخی از منابع از آنها تحت عنوان نانو دانگل (Nano dongle) دارند؛ چراکه دستگاههای کوچک و قابل حمل بوده و از طرفی دیگر از لحاظ زیبایی هم میتواند برای مشتری مجذوبکننده باشد.
هیچ فردی دلش نمیخواهد که یک آنتن بزرگ که از دستگاهش بیرون زده را خریداری کند. همچنین، تولید آنتنهای داخلی برای سازنده ارزانتر تمام شده و به همین دلیل دانگل های فشرده مقرون به صرفهتر از مدل دیگر به شمار میروند. برای مثال میتوان به آداپتور وای فای USB مدل TP-Link N150 اشاره کرد.
در حالیکه آنتنهای داخلی به نظر بهتر هستند، آنتنهای خارجی مشخص شده که عملکرد بهتری را به دنبال دارند. دلیل این ماجرا در این موضوع نهفته که آنتنهای خارجی اغلب بهرهوری بیشتری داشته که موجب دریافت بهتر سیگنالها میشود. شما همچنین میتوانید آنتنها را به سمت روتر متمایل کرده تا دریافت بهتری را داشته باشند. این تفاوتها تنها یکی از چند روشی است که دانگل وای فای شما میتواند روی سرعت اینترنتی که روی دستگاه دارید تاثیر بگذارد. اگر شما از یک نانو دانگل قدیمی استفاده میکنید، بهتر است تا به جای آن، از یک دانگل وای فای با آنتن خارجی استفاده کنید.
با اینکه دانگلها با آنتن خارجی زیبا نیستند، اگر شما مجبور هستید تا از اینترنت وای فای برای دسکتاپ استفاده کنید، این دسته از محصولات ارزش خرید داشته و از طرفی دیگر کار کردن با آنها آسانتر است.
۴. گلوگاههای سختافزاری دانگل وای فای
وقتی تصمیم میگیرید تا بهترین دانگل وای فای را بر اساس نیازهای خود تهیه کنید، چند جزئیات است که باید به آنها توجه کنید. در ابتدا، مشخصات مربوط به دانگل است. دانگلی که روی آن برچسب پشتیبانی از Mbps ۶۰۰ خورده، احتمالا پهنای باند آنچنان زیادی را پشتیبانی نمیکند. به جای این، شاید منظور از این برچسب، Mbps ۱۵۰ روی باند GHz ۲.۴ و Mbps ۴۵۰ روی باند GHz ۵ باشد که مجموعا روی هم رفته به عدد Mbps ۶۰۰ میرسد. این مسئله علنا مصداق گمراه کردن مشتری است.
مطمئن شوید که یک دانگل میتواند از حداکثر سرعت تعریف شدهی اینترنت شما روی باندی که میخواهید استفاده کنید بهره میبرد. اگر مطمئن نیستید که سرعت اینترنت منزل شما در چه حد است، با تامینکنندهی سرویس اینترنتی (ISP) خود وارد مکالمه شده تا از این موضوع اطمینان حاصل کنید. هر چند، سایتهای زیادی وجود دارند که شما میتوانید به صورت رایگان تست سرعت اینترنت بگیرید تا از سرعت واقعی سیستم خود آگاه شوید. واقعا فکر بدی نیست تا دانگلی را تهیه کنید که از سرعت اینترنت شما اندکی سریعتر است؛ چراکه در صورت ارتقای سرویس اینترنتی میتوان همچنان از این نوع دانگلها برای کاربردهای روزمره استفاده کرد.
یکی دیگر از محدودیتهای سختافزاری، پورت USB است که دانگل به آن متصل میشود. پورتهای USB 2.0 به طور کلی حداکثر سرعت Mbps ۴۸۰ دارند اما به دلیل ناکارآمدیهای سختافزاری، احتمالا شما حداکثر سرعت را تجربه نخواهید کرد. برای بهترین نتیجه، شما باید یک دانگلی را خریداری کنید که USB 3 است و این دانگل را به پورت USB 3 وصل کنید تا حداکثر سرعت نظری Gbps ۵ را کسب کنید.
در نهایت امر، حداکثر سرعت اینترنت خود را در نظر بگیرید. اگر شما برای یک سرویس با دانلود Mbps ۲۵ و آپلود Mbps ۵ هزینه پرداخت میکنید، در این حالت هیچ ترکیبی از مودم و دانگل بیسیم نمیتواند سرعت فراتری به شما بدهد. از آنجایی که ISP شما حداکثر سرعت را برای شما معمولا تامین نمیکند، شما شاید نیاز داشته باشید تا قبل از خرید آداپتور وای فای USB، ابتدا سرعت سرویس اینترنتی خود را افزایش دهید.
۵. مشکلات درایور یا پورت USB
پورت USB، آخرین جنبهای است که در هنگام کند بودن یا ناپایدار بودن سرعت دانگل وای فای باید آن را بررسی کرد. جدا از تفاوتهای سرعت USB که در بخش قبل صحبت کردیم، شما باید مطمئن شوید که پورت USB که دانگل به آن وصل شده به خوبی کار میکند.
تلاش کنید تا دانگل را به یک پورت USB دیگر متصل کرده و ببینید آیا میتوانید سرعت بیشتری را کسب کنید یا خیر. اگر دانگل به یک هاب USB متصل شده، تلاش کنید تا دانگل را به جای اتصال به هاب، مستقیم به پورت USB متصل کنید. جدا از این موارد، شما همچنین باید چک کنید آیا درایورهای درستی برای دانگل شما نصب شده است یا خیر. روی ویندوز، دکمهی Win + X را فشار داده و روی Device Manager کلیک کنید. سپس به دنبال Network adapters بگردید. در این بخش شما میتوانید اسم دانگل وای فای خود را پیدا کنید. روی اسم دانگل خود راست کلیک کرده و سپس Update driver > Search automatically for drivers را انتخاب کنید تا اگر آپدیت جدیدی برای درایور موجود است ابتدا دانلود و سپس نصب شود.
اگر این راه حل فایدهای نداشت، شما باید سایت سازندهی دانگل خود را بررسی کرده تا شاید درایورهای خاصی را خودِ شرکت برای مدل محصولی که دارید ارائه میدهد. برای دسترسی به صفحهی مورد نظر شما تنها نیاز دارید تا اسم مدل دانگل خود را در موتور جستوجوی گوگل تایپ کرده و سپس شما با کلیک روی صفحهی رسمی سایت سازنده، به صفحهی دانلود درایورهای اصلی دانگل هدایت خواهید شد. به خاطر داشته باشید پس از دانلود و نصب هر گونه آپدیت، باید کامپیوتر خود را ریاستارت کنید تا تغییرات به درستی اعمال شود. در نهایت امر، یک تست سرعت دیگر بگیرید تا از افزایش سرعت دانگل وای فای خود اطمینان حاصل کنید.
۶. خرابی دانگل وای فای یا سرعت اینترنت
اگر تمامی مراحل گفته شده را انجام داده و هنوز عملکرد دانگل وای فای ضعیف به نظر میرسد، شاید واقعا ایراد از سمت دانگل شما نباشد و ISP سرعتتان را محدود کرده است. احتمال دارد به دلیل استفادهی بسیار زیاد از پهنای باند، سرعت وای فای کند شده باشد. در وضعیتی که کاربران تلاش میکنند تا ویدیوهای رزولوشن بالا را به صورت آنلاین تماشا کرده، فایلهای حجیم را دانلود کرده و فعالیتهای دیگر مثل تجربه بازیهای آنلاین را انجام دهند، شبکهی اینترنت ممکن است نتواند به درستی تمامی این فعالیتها را مدیریت کند. به همین دلیل، کاربرانی که استفادهی زیادی از پهنای باند دارند به طور موقت محدود میشوند.
با تمامی این تفاسیر، اگر شما تمامی فاکتورهای گفته شده پیرامون علت کندی سرعت وای فای بررسی کرده اما به نتیجه نرسیدهاید، شاید مشکل از خودِ دانگل باشد. از آنجایی که دانگلها ابزاری کوچک هستند، ممکن است به راحتی از دست افراد به زمین بیفتند و همین عامل احتمالا در خراب شدن وسیلهی شما نقش مهمی را ایفا میکند. از طرفی دیگر، امکان دارد دانگل شما خیلی قدیمی شده و به همین ترتیب، نمیتوان انتظار سرعت بالایی را از آن داشت. شما میتوانید با خرید یک دانگل وای فای نسل جدید و کاملا مدرن، سرعت و همچنین اینترنت پایدارتری را تجربه کنید. هر چند، استفاده از اتصال با سیم همچنان یک گزینهی دیگر برای وصل شدن به اینترنت محسوب میشود.
مشاهده همه
منبع: makeuseof
- آموزش جامع تست عملکرد هارد درایو؛ نکاتی که باید بدانید