کفش نوزادی یکی از آن وسایلی است که قبل از تولد نوزاد برای خرید آن ذوق داریم. کفشهای نوزادی تنوع زیادی دارند و مدلهای آنها آنقدر جذاب و دوستداشتنی است که بعضی از والدین، چندین جفت کفش برای نوزادان خود میخرند که معمولا بیاستفاده میماند. در ادامه در مورد خرید اولین کفش برای نوزاد و نکاتی که باید برای انتخاب آن در نظر بگیرید، بیشتر بخوانید.
- کفش نوزادی و نکاتی که باید در مورد مراقبت از پای نوزاد بدانید
- چه جوراب و کفشی برای نوزاد مناسب است؟
- چه زمانی باید اولین کفش نوزادی را بخریم؟
- ۵ ویژگی کفش نوزادی که باید در نظر بگیرید
- نکاتی در مورد خرید اولین کفش کودک
- چطور پای نوزاد را اندازه بگیریم؟
- انتخاب کفش برای نوزاد، پیش از راه افتادن
- انتخاب کفش برای کودکانی که راه میروند
- برای بررسی مشکلات پای نوزاد چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
- جمعبندی
کفش نوزادی و نکاتی که باید در مورد مراقبت از پای نوزاد بدانید
نوزادی یکی از دورانهای حساس زندگی است. دراین مدت، والدین باید مراقب باشند چون هر اشتباه کوچکی ممکن است عواقب جبرانناپذیری داشته باشد. گاهی اوقات والدین به قدری سرگرم کارهای مختلف نوزاد میشوند که مراقبت از پای او را فراموش میکنند.
برای اینکه نوزاد شما پاهایی سالم داشته باشند و پاهای او به مرور زمان دچار تغییر شکل و حالت نشود، به این نکات توجه کنید:
۱. پاهای نوزاد را هر روز بشویید و خشک کنید. همیشه ناخنهای نوزاد را بررسی کنید و اگر نیاز به کوتاه کردن دارد، آن را کوتاه کنید ولی هرگز بیش از حد، ناخنها را کوتاه نکنید. اگر در استفاده از ناخنگیر برای نوزاد مشکل یا نگرانی دارید میتوانید بهجای ناخنگیر از سوهان ناخن استفاده کنید.
۲. چون پاهای نوزاد نرم و انعطافپذیر است ممکن است خیلی زود تغییر شکل و حالت بدهد. برای پیشگیری از این مشکل، مطمئن شوید که پاهای نوزاد شما همیشه در حالت راحت و بدون فشار قرار دارد. برای این منظور حتما به نکات زیر توجه کنید:
- لباس خواب کودک باید گشاد و نرم باشد.
- پاهای کودک را به زور داخل جورابها و کفشهای تنگ و خیلی کوچک قرار ندهید.
- نوزاداران را وادار کنید تا پاهای خود را تکان دهند مثلا به چیزی لگد بزنند یا فعالیتهای مشابه انجام دهند تا عضلات پای آنها شکل بگیرد.
چه جوراب و کفشی برای نوزاد مناسب است؟
کفش و جوراب نوزاد باید اندازهی پای او باشد. به هیچ وجه از جوراب و کفش کوچکتر از پای نوزاد استفاده نکنید چون باعث تغییر شکل پای نوزاد میشود. جورابهایی با جنس نخی و پشمی و کلا اجناس طبیعی، به پای نوزاد فرصت نفس کشیدن میدهد. از جورابهایی که ۱۰۰ درصد نایلونی هستند استفاده نکنید چون باعث عرق کردن پای نوزاد میشود.
- ۱۳ ایده برای خرید بهترین هدیهی تولد نوزاد
چه زمانی باید اولین کفش نوزادی را بخریم؟
وقتی پدر و مادری در انتظار تولد نوزاد خود هستند، یکی از چیزهایی که توجهشان را زیاد جلب میکند و برای خریدن آن ذوق دارند، کفش نوزادی است. کفشهای نوزادی از نظر طراحی، تنوع بسیار زیادی دارند و طراحی آنها به اندازهای جذاب و دوستداشتنی است که هر پدر و مادری را وادار میکند تا چند جفت کفش نوزادی بخرند. ضمنا یکی از هدایایی که معمولا نزدیکان و اقوام نوزاد برای او میخرند، کفش نوزادی است.
اما نکتهای که باید بدانید این است که بیشتر این کفشها و پاپوشها جنبهی تزیینی دارند. میتوانید برای گرم نگه داشتن پای نوزاد خود یا برای کامل کردن استایل او کفش و پاپوش نوزادی بخرید ولی تا زمانی که فرزند شما نتواند روی دو پا بایستد و راه برود، به کفش برای پیادهروی نیاز ندارد. در واقع بیشتر کفشهای نوزاد تا یک سن مشخص، فقط جنبهی تزیینی دارند.
تا زمانی که کودک بتواند بیرون از خانه راه برود، کفش لازم ندارد و تا آن زمان، یاد گرفتن راه رفتن با پای برهنه بهترین گزینه است.
مهمترین نکتهای که موقع خرید کفش یا پاپوش نوزادی باید در نظر بگیرید، اندازهی آن است. ضمنا باید طراحی و شکل کفش بهگونهای باشد که پای نوزاد داخل آن راحت باشد و تغییر شکل ندهد.
۵ ویژگی کفش نوزادی که باید در نظر بگیرید
۱. کفش نوزادی باید در سایزهای کامل و نیمسایز تولید شده باشد و از نظر عرض هم تنوع داشته باشد.
۲. اگر کفش چرم میخرید چرم آن باید بسیار نرم و انعطافپذیر باشد تا پای نوزاد در کفش، در راحتترین حالت خود قرار بگیرد.
۳. پاشنه و کف کفش نوزاد باید نرم و انعطافپذیر باشد.
۴. کفش نوزادی در قسمت پنجه و انگشتهای پا باید عرض بیشتری داشته باشد تا انگشتهای پای نوزاد تحت فشار قرار نگیرند.
۵. مواد به کار رفته در تولید کفش باید از جنس مواد طبیعی و قابل تنفس باشد. مواد مصنوعی باعث میشوند که پای نوزاد داخل کفش حسابی عرق کند و بیش از حد معمول داغ شود که ناراحتی و بیقراری نوزاد را به دنبال دارد.
کفش خوب نوزادی به کودک کمک میکند تا تعادل خود را حفظ کند و برای ادامه دادن مسیر، اعتمادبهنفس داشته باشد. در خانه تا جایی که ممکن است بهتر است که فرزند شما با پای برهنه راه رفتن را تمرین کند.
کفش نوزادی را باید هر ۶ تا ۸ هفته بررسی کنید تا مطمئن شوید که هنوز اندازهی پای نوزاد است و برای او تنگ نشده است.
- راهنمای سایز کفش بزرگسالان و کودکان؛ نحوهی اندازهگیری و جدول سایزبندی
نکاتی در مورد خرید اولین کفش کودک
زمانی که کودک شما راه افتاد، بهترین زمان برای خرید کفش برای راه رفتن است.
دقت کنید که حتما در خانه پاهای کودک را اندازه بگیرید تا در انتخاب کفش مناسب بتوانید از آن استفاده کنید.
در بعضی فروشگاهها راهنمای لازم برای مشخص کردن سایز پای کودک وجود دارد.
اندازهی پای کودک را هر ۲ تا ۴ ماه اندازه بگیرید تا متناسب با کفش باشد.
کفشهایی بخرید که بند محکم برای بستن دارند یا اگر بند ندارند، محکم بسته شوند چون کفش نوزاد خیلی زود از پای او در میآید. همین مساله میتواند روی راه رفتن صحیح کودک تاثیر بگذارد.
چطور پای نوزاد را اندازه بگیریم؟
برای مشخص کردن سایز کفش نوزاد باید پای نوزاد را اندازه بگیرید. چون نوزادان نمیتوانند در مورد راحتی یا تنگی و گشادی کفش خود موقع امتحان کردن در فروشگاه، نظری بدهند.
موقع خرید کفش نوزادی، سایز و راحتی آن از هر عامل دیگری مهمتر است. کودکانی که هنوز راه نمیروند میتوانند کفش را فقط برای ظاهر بپوشند اما زمانی که شروع به راه رفتن میکنند، مهم است که حتما کفش راحت با سایز مناسب داشته باشند.
کفشهای نوزادی خیلی زود برای بچهها تنگ میشوند پس باید دقت کنید که موقع خرید، کفشی که خیلی تنگ است نخرید چون خیلی زود بیاستفاده میشود.
کفشی که سایز مناسب نداشته باشد مشکلات متعددی برای کودکان ایجاد میکند. کفشی که خیلی بزرگتر باشد، باعث میشود که پا به سمت جلو حرکت کند و فشار اضافی به انگشتهای پا وارد شود.
کفش تنگ هم باعث مشکلاتی مثل تاول زدن، رشد نکردن درست ناخنها و سرانگشتان و پینه بستن میشود.
با انتخاب کفش با سایز مناسب می توانید از این مشکلات پیشگیری کنید.
راهنمای قدم به قدم اندازهگیری پای نوزاد برای خرید کفش نوزادی
برای اندازهگیری پای نوزاد و کودک نوپا این مراحل را دنبال کنید:
۱. پاهای کودک خود را صاف و در حالتی که جمعشده نباشد روی یک سطح صاف قرار دهید. مطمئن شوید که انگشتهای نوزاد به سمت داخل خم نشده باشد.
۲. یک متر خیاطی یا خطکش، کنار پای نوزاد بگذارید و از انتهاییترین نقطهی پاشنه تا بلندترین قسمت انگشتان پا، این فاصله را اندازه بگیرید.
۳. هر دو پای کودک را اندازه بگیرید و هر کدام که بزرگتر بود بهعنوان اندازهی طول پای نوزاد در نظر بگیرید. نگران نشوید اگر یکی از پاها از دیگری بزرگتر است. این کاملا طبیعی است و در تمام سنین، به همین ترتیب است.
۴. موقع امتحان کردن کفش نوزادی در فروشگاه، وقتی کفش پای نوزاد است، قسمت جلوی آن را فشار دهید. باید تقریبا ۱/۵ سانتیمتر فضای خالی بین نوک انگشتان پا و انتهای کفش وجود داشته باشد. یعنی کفش نوزادی در قسمت پنجه باید کمی خالی باشد تا انگشتهای نوزاد فضای کافی برای تکان خوردن داشته باشند.
۵. انگشت کوچک خود را از پشت پاشنهی کودک وارد کفش کنید. بین پاشنه و انتهای کفش هم باید بهاندازهی یک انگشت کوچک فاصله باشد.
۶. برای بررسی کردن عرض کفش، باید بتوانید مقداری از بدنهی کفش را از دو طرف، داخل دست بگیرید. یعنی رویهی کفش کاملا محکم به پای نوزاد نچسبیده باشد.
از این مراحل صرف نظر نکنید. بسیاری از افراد عادت دارند که کفش نوزادی را صرفا بر اساس سن نوزاد و راهنمایی فروشندهها خریداری میکنند. اما تمام نوزادان مثل هم نیستند و سن، معیار دقیقی برای انتخاب کردن سایز کفش نوزاد نیست. نوزاد شما ممکن است نسبت به سن و استانداردها، پای بزرگتر یا کوچکتری داشته باشد.
انتخاب کفش برای نوزاد، پیش از راه افتادن
خرید کفش برای نوزادانی که هنوز راه نمیروند لازم نیست ولی بعضی والدین برای زیباتر شدن استایل فرزند خود و همینطور برای گرم نگه داشتن پای نوزاد، ترجیح میدهند که برای نوزاد هم کفش بخرند. برای خرید این کفشها سعی کنید کفشهایی بخرید که کفی صاف و نرم داشته باشند. در این سن آنها راه نمیروند پس مهم نیست که کف کفش آنها مناسب راه رفتن در خیابان باشد.
کفشهایی که کفی نرم دارند بیشتر تزیینی هستند و معمولا وزن کمتری دارند. دقت کنید که وقتی نوزاد شروع به راه رفتن میکند، این کفشها را در بیاورید تا لیز بودن کف آنها مشکلی برای راه رفتن و خزیدن نوزاد ایجاد نکند.
- ۷ فاکتور مهم که هنگام خرید شیشه شیر نوزاد باید در نظر بگیرید
انتخاب کفش برای کودکانی که راه میروند
وقتی فرزند شما راه افتاد و راه رفتن را یاد گرفت، باید موقع خرید کفش به فاکتورهای بیشتری توجه کنید. قیمت، راحتی و بررسی کفی کفش، در این سن اهمیت زیادی دارند.
برای بچههایی که راه میروند، راحتی کفش اهمیت زیادی دارد. کفشی که راحت باشد، فرزندتان را برای راه رفتن بیشتر تشویق میکند و باعث خسته شدن و ناراحتی او نمیشود.
در این شرایط کفش باید اندازهی مناسبی داشته باشد تا از پای او در نیاید و در عین حال خیلی تنگ نباشد که باعث ناراحتی کودک نشود.
در این سن کفش باید در قسمت پاشنه، تنگتر باشد تا بهراحتی از پای کودک خارج نشود.
در این سن بهتر است کفشهایی با کفی ضدلغزش برای کودک خود بخرید.
کفشهایی که کفیهای سخت و سنگین دارند و ظاهر آنها شبیه کفشهای کلاسیک بزرگسالان است، ظاهر زیبایی دارند و نظر همه را جلب میکنند ولی معمولا راحت نیستند. این کفشها را برای موقعیتهای خاص بخرید و برای استفادهی مداوم کودک، کفش راحتتری تهیه کنید.
مشاهده همه
برای بررسی مشکلات پای نوزاد چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
بالاتر هم اشاره کردیم که خرید کفش نامناسب میتواند مشکلاتی را برای پای کودک ایجاد کند که شامل تغییر شکل پا، تاول زدن و پینه و… است. اگر در مورد سلامت پاهای فرزند خود نگرانید، اگر نشانههای زیر را مشاهده کردید برای بررسی بیشتر به پزشک متخصص کودکان مراجعه کنید.
- ناخنهای فرو رفتهی پا
- راه رفتن با پاها به سمت داخل یا راه رفتن با پاها به سمت بیرون
- تا ۱۵ ماهگی راه نرفتن
- راه رفتن با انگشتان پا
جمعبندی
خرید کفش نوزادی یکی از جذابترین خریدها برای پدر و مادرهایی است که در انتظار تولد فرزند خود هستند. کفشهای نوزادی ظاهری جذاب دارند و همین مسئله باعث میشود که والدین بدون توجه به نیازهای نوزاد و فقط از روی ظاهر، کفش را انتخاب کنند.
تا زمانی که نوزاد راه نیافتاده باشد، نیازی به کفش ندارد. در این مرحله کفشها بیشتر جنبهی تزیینی دارند. کافی است به راحتی کفش و مواد سازندهی آن که طبیعی باشد، دقت کنید. اما وقتی کودک راه میافتد، به کفشیهایی با کفی مناسب برای راه رفتن در بیرون از خانه نیاز دارد.
با نکاتی که گفتیم میتوانید بهترین کفش نوزادی را برای کودک دلبند خود بخرید و از دیدن قدم زدن او در یک جفت کفش زیبا و راحت لذت ببرید.
منابع: emmasdiary, verywellfamily