اگرچه دومین کنسول دستی سونی یعنی پی اس ویتا (PlayStation Vita) نتوانست همچون پلیاستیشن پورتابل (پیاسپی) به فروشی بالغبر ۸۲ میلیون برسد و از این منظر عملکرد ضعیفی را برای خود ثبت کرده است اما بسیار دورتر از چیزی است که آن را یک شکست مطلق بنامیم و واقعیت این است که با توجه به اینکه سونی در مواقعی از عمر کنسول آن را تا حدی به فراموشی سپرده بود اما همچنان بازیهای فوقالعادهای برای آن وجود دارد و البته در میان دستهای از طرفداران بهشدت محبوب است.
فروش ۱۸ میلیونی پی اس ویتا با هیچ استانداردی رقم ناچیزی نیست و این کنسول از نظر فنی یکی از چشمگیرترین کنسولهای قابلحمل تمام دوران باقی مانده است که حتی در سال ۲۰۱۱ از صفحهنمایش اولد (OLED) استفاده کرده بود. این در حالی است که نینتندو حدوداً ده سال بعد در سال ۲۰۲۱ بالاخره از این صفحهی نمایش در مدل جدید سوییچ استفاده کرده است. با این حال، این فروش ۱۸ میلیونی برای متقاعد کردن سونی برای آینده دستگاه کافی نبود و به نظر میرسد که ویتا آخرین تلاش سونی در بازار کنسولهای دستی باشد.
- پلیاستیشن ویتا ۱۰ ساله شد؛ کنسولی که از زمان خود جلوتر بود
البته، اگر شما صاحب پی اس ویتا هستید، از قبل میدانید که فهرست بازیهای کنسول چقدر متنوع است و ما برای اثبات این ادعا ۲۵ بازی از میان بهترین بازیهای پلیاستیشن ویتا را رتبهبندی کردهایم. بهخصوص اکنون ده سال از عرضهی این کنسول سپری شده است، نگاهی به بهترین آثار ویتا خالی از لطف نیست.
- ۲۵. کیلزون: مزدور (Killzone: Mercenary)
- ۲۴. ماینکرفت: نسخهی پلیاستیشن ویتا (Minecraft: PlayStation Vita Edition)
- ۲۳. قربانی کردن روح دلتا (Soul Sacrifice Delta)
- ۲۲. وایپاوت ۲۰۴۸ (WipEout 2048)
- ۲۱. داریوسبرست: ناجیان تاریخچه (Dariusburst: Chronicle Saviours)
- ۲۰. مورتال کامبت (Mortal Kombat)
- ۱۹. لومینز الکترونیک سمفونی (Lumines Electronic Symphony)
- ۱۸. دراگون کوئست بیلدرز (Dragon Quest Builders)
- ۱۷. مردگان متحرک: فصل اول (The Walking Dead: Season One)
- ۱۶. بازی روگ لگسی (Rogue Legacy)
- ۱۵. فرار صفر: آخرین پاداش فضیلت (Zero Escape: Virtue’s Last Reward)
- ۱۴. ایز: خاطرات سِلسِتا (Ys: Memories Of Celceta)
- ۱۳. ولوسیتی ۲ ایکس (Velocity 2X)
- ۱۲.اودین سِفیِر: لیفتراسیر (Odin Sphere Leifthrasir)
- ۱۱. گواکمیلی! (Guacamelee!)
- ۱۰. آنچارتد: ژرفای طلایی (Uncharted: Golden Abyss)
- ۹. اسپلانکی (Spelunky)
- ۸. دانگانرونپا: تریگر هپی هاوُک (Danganronpa: Trigger Happy Havoc)
- ۷. تاج اژدها (Dragon’s Crown)
- ۶. قطعشده (Severed)
- ۵. تیایکسکی (TxK)
- ۴. هاتلاین میامی (Hotline Miami)
- ۳. تِراِوِی (Tearaway)
- ۲. پرسونا ۴ طلایی (Persona 4 Golden)
- ۱. گراویتی راش (Gravity Rush)
۲۵. کیلزون: مزدور (Killzone: Mercenary)
تهیهکننده: Sony Interactive Entertainment / سازنده: Guerrilla Cambridge
سبک: تیراندازی اول شخص
علیرغم قابلیتهای کنسول پی اس ویتا، وقتی صحبت از بازیهای تیراندازی اول-شخص به میان میآید، این کنسول با ضعفی قابلتوجه مواجه میشود. خوشبختانه، استودیو گریلا کمبریج توانست با تلاشی عالی این ضعف را برطرف کند و باعث شود تا دیگر آثار تیراندازی اول-شخص این کنسول در مقایسه با بازی «کیلزون: مزدور» خندهدار به نظر برسند. در حالی که نرخ فریم میتواند گاهی به بازی ضربه بزند و مدتزمان آن کمی کوتاه است، اما این اثر برای ویتا فوقالعاده به نظر میرسد، مکانیک تیراندازی آن عالی است و به شما این فرصت را میدهد که در نقش هر دو طرف درگیری بازی کنید. متأسفانه، بخش چندنفرهی آنلاین عالی آن دیگر در دسترس نیست، بنابراین باید فقط به بخش تکنفرهی داستانی آن بسنده کنید که در عین کوتاه بودن حدود ۵ ساعت گیمپلی تماماً اکشن را در مقابلتان قرار میدهد.
۲۴. ماینکرفت: نسخهی پلیاستیشن ویتا (Minecraft: PlayStation Vita Edition)
تهیهکننده: Mojang Studios / سازنده: Mojang Studios
سبک: سندباکس
دسترسپذیری بالای ساختهی تحسینشدهی استودیو موجانگ برای یک پلتفرم قابلحمل بسیار عالی است. در حالی که برخی از فقدان داستان یا دستورالعملهای آموزشی برای بازی ناامید خواهند شد، زیبایی واقعی ماینکرفت آزادی مطلقی است که ارائه میدهد. تقریباً هر چیزی که فکرش را بکنید، در این بازی میتواند ساخته شود (به شرطی که منابع مناسب را در اختیار داشته باشید یا در حالت Creation بازی کنید) و شما در ماینکرفت فقط توسط تخیل خود محدود شدهاید. در حالی که این نسخه فاقد مناطق بزرگ نسخه اصلی کامپیوتری بازی است، نسخهی پی اس ویتا هنوز هم طبق شرایط خاص خود میتواند بازیکنان را تحت تأثیر قرار دهد و فوقالعاده به نظر برسد.
۲۳. قربانی کردن روح دلتا (Soul Sacrifice Delta)
تهیهکننده: Sony Interactive Entertainment / سازنده: Marvelous AQL
سبک: اکشن نقشآفرینی
در نسل هفتم وقتی نینتندو موفق شده بود که بازی شکارچی هیولا (Monster Hunter) را فقط به کنسولهای خود بهویژه کنسول دستی ۳ دیاس (۳DS) محدود کند، بسیاری از توسعهدهندگان دیگر این فرصت را پیدا کردند که با آثار خود این حفره را روی پی اس ویتا پر کنند. در میان این آثار، میتوان بهراحتی گفت که Soul Sacrifice Delta جاهطلبانهترین کلون ساختهشده است که زاییدهی فکر خالق بازی مگا من (Mega Man) یعنی کیجی اینافونه است. قربانی کردن نقش مهمی در مکانیکهای این بازی ایفا میکند زیرا نهتنها باید دشمنان سقوط کرده را قربانی کنید تا بتوانید قدرت خود را افزایش دهید، بلکه استفاده از قدرتهای خاص مستقیماً شما را ضعیف میکند. این یعنی باید مبارزات خود را با استراتژی کوچکی دنبال کنید. این نسخه بهجای اینکه یک دنبالهی کامل باشد، یک ارتقا نسبت به نسخهی اصلی به حساب میآید و در غرب بهصورت فیزیکی عرضه نشده است.
۲۲. وایپاوت ۲۰۴۸ (WipEout 2048)
تهیهکننده: Sony Interactive Entertainment / سازنده: Studio Liverpool
سبک: مسابقهای
در زمان عرضهی کنسول پلیاستیشن ویتا، هیچ کمبودی در بازیهای عالی دیده نمیشد و وایپاوت ۲۰۴۸ یکی از آن آثار است. این اثر همچنان یکی از بهترین بازیهای مسابقهای (ریسینگ) جذابی است که میتوانید روی این کنسول دستی تجربه کنید. بله، زمان بارگذاری (لودینگ) آهسته بازی کمی اذیت میکند و مشکلات دیگری هم وجود دارد که ممکن است کمی طول بکشد تا به آن عادت کنید اما هنگامی که هندلینگ جدید بازی شما را به خود جذب کرد، متوجه خواهید شد که مسابقه و مبارزه در وایپاوت ۲۰۴۸ به همان اندازهی بازیهای قبلی این سری قدیمی راضیکننده است. اگرچه محتوای بخش چندنفره دیگر در دسترس نیست اما هنوز محتوای زیادی وجود دارد که بتواند شما را به خود مشغول کند.
۲۱. داریوسبرست: ناجیان تاریخچه (Dariusburst: Chronicle Saviours)
تهیهکننده: Taito / سازنده: Pyramid
سبک: تیراندازی از کنار افقی
تعداد کمی از بازیهای شوتِمآپ پلیاستیشن ویتا به اندازهی این بازی غولپیکر جاهطلب هستند. در حالی که بسیاری با قیمت بالای دیجیتال آن مخالفت میکنند اما وقتی متوجه میشوید که این بازی تیراندازی باشکوه استودیو تایتو واقعاً چه محتوای بزرگی را در خود جای داده است، برایتان کاملاً منطقی خواهد شد. علاوه بر ویژگیهای اضافی از نسخههای آرکید متعدد از جمله ۳۰۰۰ مرحلهی گوناگون در حالت کرونیکلز (Chronicles)، این بازی یک بخش کاملاً جدید را در اختیار مخاطب قرار داده که در آن بیش از ۱۸۰ مرحلهی دیگر را در اختیار شما قرار میدهد تا بتوانید چیزهای مختلفی از سفینههای جدید گرفته تا غولآخرهای مختلف و موسیقیهای بازی را باز کنید.
۲۰. مورتال کامبت (Mortal Kombat)
تهیهکننده: Warner Bros. Interactive Entertainment / سازنده: NetherRealm Studios
سبک: مبارزهای
پلیاستیشن ویتا دارای انبوهی از بازیهای مبارزهای بزرگ است اما تعداد کمی از آنها میتوانند با حجم محتوای عظیمی که مورتال کامبت ارائه میدهد، رقابت کنند. در حالی که سرورهای آنلاین آن مدتهاست که بسته شدهاند، این اثر تقریباً تمام محتوای نسخهی کامل مورتال کامبت ۹ در پلیاستیشن ۳ را ارائه میکند. این یعنی یک بخش داستانی عالی، مسابقات خونین و مرگبار، حرکات ایکس-ری و البته فیتالیتیهای معروف و بخشهایی نظیر بخش چالشهای برجها همچنان در این نسخه قابلاستفاده است و میتواند طرفداران را سرگرم کند. بهطور شگفتانگیزی، نسخهی پلیاستیشن ویتا با حفظ تمام ویژگیهای عالی گیمپلی نسخهی پلیاستیشن ۳ و اضافه کردن لباسهای جدید، حرکات پایانی و یک برج چالش کاملاً جدید با ۱۵۰ مأموریت تازه پیشرفتهایی را هم اعمال کرده است که تجربهی آن را برای دوستداران بازیهای مبارزهای در این کنسول بهتر میکند.
۱۹. لومینز الکترونیک سمفونی (Lumines Electronic Symphony)
تهیهکننده: Ubisoft / سازنده: Q Entertainment
سبک: معمایی
بازی معماگونهی مبتنی بر صدا استودیوی کیو اینترتینمنت (Q Entertainment) برای اولین بار در دوران کنسول پلیاستیشن پورتابل (پیاسپی) عرضه شد و این نسخهی جدید که برای پی اس ویتا عرضه شده است، همان مکانیکهای پایهی بازی قبلی را حفظ کرده و در عین حال ویژگیهای هوشمندانهی ظریفی به آن افزوده است. کنترل به شیوهی لمسی و همچنین کنترل بهصورت سنتی قابلدسترس است. این در حالی است که پوستههای موسیقی اکنون از طریق یک سیستم تجربه جدید باز میشوند. دو بلوک کاملاً جدید معرفی شدهاند که به شما امکان میدهند بلوکهای روی صفحه را به هم بزنید یا بلوکها را به هم متصل کنید و یک حالت Voyage جدید وجود دارد که در آن باید بهطور مداوم مربعهای رنگی ایجاد کنید که قطعاً گفتن آن آسانتر از انجام دادنش است. این بازی همراه با یک موسیقی متن خیرهکننده و صفحهنمایش اولد پلیاستیشن ویتا، ترکیب زیبایی از جلوههای بصری و سمعی را به مخاطبان ارائه میدهد.
۱۸. دراگون کوئست بیلدرز (Dragon Quest Builders)
تهیهکننده: Square Enix / سازنده: Square Enix Creative Business Unit III
سبک: سندباکس
هرچقدر که ماینکرفت عالی است، گیمپلی آزاد آن قطعاً برای همه مناسب نیست. اگر شما هم مانند ما در زمان حفاری و ساختوساز بناهای خود در بازی به ساختار بیشتری نیاز دارید، دراگون کوئست بیلدرز یک گزینهی بسیار عالی برای شما است. این اثر موفق شده از مفهوم اصلی ساختهی شگفتانگیز استودیو موجانگ الهام بگیرد و آن را با جهان فوقالعادهی دراگون کوئست پیوند دهد و آن را با شخصیتهای دوستداشتنی، مکانیکهای ساده آثار نقشآفرینی و یک داستان گیرا ترکیب کند. این اثر از ساختار هوشمندانهای هم پیروی میکند. در ابتدا مأموریتهای سادهای به شما واگذار میشود اما همانگونه که به پایان بازی نزدیک میشویم، رفتهرفته مأموریتهایی را به شما محول میکند که فراتر از چیزی هستند که تصور میکنید.
۱۷. مردگان متحرک: فصل اول (The Walking Dead: Season One)
تهیهکننده: Telltale Games / سازنده: Telltale Games
سبک: ماجرایی – درام تعاملی
تجربهی چندین بازی از مجموعه آثار استودیو تلتیل گیمز در کنسول پلیاستیشن ویتا امکانپذیر است اما در میان آنها اولین فصل مجموعه بازی مردگان متحرک استودیو تلتیل همچنان قویترین عنوان است. اگرچه بازی به آن اندازهای که تظاهر میکند، در انتخابهای معنادار اختیار زیادی به شما نمیدهد اما نمیتوانید سنگینی تأثیر هرکدام از انتخابهایی را که میتوانید انجام دهید، روی سرنوشت شخصیتهای اصلی یعنی لی اِوِرِت و کِلِمِنتاین انکار کنید و همچنین نویسندگی بسیار خوب داستان آن را نادیده بگیرید. بازی بهخوبی تظاهر میکند و این باور را به بازیکن میدهد که انتخابهایش در آیندهی این شخصیتها تأثیرگذار است. بله، این اثر با یک موتور بازیسازی ضعیف ساخته شده که در بازیهای بعدی مشکلسازتر میشود اما جلوههای بصری متمایز، نویسندگی عالی بعضی از قسمتها و موقعیتهای پرتنش باعث میشود که در هنگام تجربهی این بازی شما بهندرت پی اس ویتا را از دستتان رها کنید.
۱۶. بازی روگ لگسی (Rogue Legacy)
تهیهکننده: Cellar Door Games / سازنده: Cellar Door Games
سبک: روگ مانند
این بازی روگ مانند (roguelike) جذاب یکی از بازیهای پلیاستیشن ویتا است که بهصورت فیزیکی عرضه نشده است و این یعنی اگر قصد خرید آن را دارید، باید تا هنوز فرصت باقیمانده اقدام کنید. مکانیک هوشمندانهای که در اساس بازی استودیو «سلار دور گیمز» (Cellar Door Games) طراحی شده، این است که مردن به شما این امکان را میدهد که با نوادگان مستقیم شخصیت خود بازی را ادامه دهید و آنها اغلب تواناییهایی دارند که میتواند روند پیشرفت شما را تقویت کند یا مانع آن شود. بهزودی متوجه میشوید که هر ویژگی میتواند به نحوی مورداستفاده قرار گیرد که این یعنی همیشه راههای جدیدی برای کشف قلعهای که در این دور ایجاد شده، وجود دارد. این قطعاً یک بازی آسان نیست اما دارای یک درخت مهارت عالی و تعادل فوقالعادهای در مکانیکهای مبارزات است که باعث میشود با پیشرفت شما هر دور جدید بازی کمی آسانتر شود.
۱۵. فرار صفر: آخرین پاداش فضیلت (Zero Escape: Virtue’s Last Reward)
تهیهکننده: Aksys Games / سازنده: Spike Chunsoft
سبک: ماجرایی – رمان مصور
هرچند سری بازی فرار صفر کار خود را با کنسول نینتندو دیاس (DS) آغاز کرد، دو قسمت بعدی و پایانی آن روی کنسول پلیاستیشن ویتا قابلاجرا است و هر دوی آنها داستانهای معرکهای هستند. همچون بازی ۹۹۹ (نام قسمت اول مجموعه)، این بازی هم بین بخشهای داستانی روایت-محوری که به شما اجازه میدهد با ۸ شخصیت دیگر که در یک مکان ناشناخته به همراه شما گیر افتادهاند، تعامل کنید و همچنین یک بخش فرار که در آن شما نیاز دارید که معماهای پیچیدهی زیادی را حل کنید تا بتوانید داستان گیرای بازی را پیش ببرید، تقسیم شده است. با این حال، نکتهی اصلی که در اینجا اضافه شده، یک فلوچارت جدید است که به شما اجازه میدهد به جای آنکه مجبور باشید کل بازی را دوباره انجام دهید، فوراً به بخشهای کلیدی داستان بازی بازگردید.
۱۴. ایز: خاطرات سِلسِتا (Ys: Memories Of Celceta)
تهیهکننده: Xseed Games / سازنده: Nihon Falcom
سبک: نقشآفرینی ژاپنی
سری بازی «ایز» از اواخر دهه ۸۰ شروع به کار کرد و «خاطرات سلستا» در واقع بازسازی چهارمین بازی این سری است که خود دارای دو نسخه توسط دو توسعهدهندهی مختلف است. این بازی دارای مکانیکهای مبارزاتی پویا، انبوهی از شخصیتهای جالب و حس واقعی کاوش است. در این اثر، شخصیت اصلی یعنی آدول مبتلا به فراموشی شده و تلاش میکند تا خاطرات خود را در حین جستجو و کاوش یک جنگل غولپیکر دوباره به یاد آورد. ایز: خاطرات سِلسِتا نمونهای عالی از امروزی کردن یک بازی ۱۶-بیتی برای مخاطبان جدید و پر کردن آن با محتوای داستانی خوب و غولآخرهای شگفتانگیز است. این ماجراجویی آدول در پی اس ویتا، با بازی «ایز ۸: لاکریموسا دانا» (Ys VIII: Lacrimosa Of Dana) در سال ۲۰۱۶ ادامه پیدا کرد.
۱۳. ولوسیتی ۲ ایکس (Velocity 2X)
تهیهکننده: FuturLab / سازنده: FuturLab
سبک: شوتمآپ – معمایی
در حالی که قیمت نسخهی فیزیکی آن بهسرعت در حال افزایش است، نسخه دیجیتال آن همیشه وجود دارد (در حالی که فروشگاه همچنان باز است). فارغ از اینکه چه انتظاری دربارهی آن داشته باشید، غیرمحتمل است که از بازی تیراندازی سریع و جذاب ساختهشده توسط استودیو فیوچرلبز (FuturLabs) ناامید شوید. مانند Velocity اصلی، اکثر مراحل در کوارپ جت – فضاپیمای ویژهی شما – که قابلیت تلپورت کردن را دارد، رخ میدهند اما اکنون میتوانید در نقاط مختلف بازی پهلوگیری کنید و اینجاست که بازی مراحل جدیدی را در مقابلتان قرار میدهد که همچون آثار بدو و بکش (run-and-gun) است و بهخوبی طراحی شدهاند. شخصیت اصلی بازی به اندازهی جت خود چابک و البته بسیار هم زیرک است. این یعنی که شما در طول هر مرحله، با پازلهای هوشمندانهی زیادی مواجه خواهید شد که باید آنها را حل کنید. ولوسیتی ۲ ایکس با سرعت فوقالعاده و موسیقی متن شگفتانگیزش، دارای برخی از دیوانهوارترین انفجارهایی است که میتوانید در کنسول پلیاستیشن ویتا تجربه کنید.
۱۲.اودین سِفیِر: لیفتراسیر (Odin Sphere Leifthrasir)
تهیهکننده: Atlus / سازنده: Vanillaware
سبک: اکشن نقشآفرینی
اگرچه این بازی استودیو وانیلاویر (Vanillaware) کار خود را با کنسول خانگی پلیاستیشن ۲ آغاز کرد اما نسخهی بازنگریشدهی پلیاستیشن ویتا تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته است که آن را به یک نسخه مستقل (و بسیار بهتر) تبدیل کرده است. مبارزات در مقایسه با نسخه اصلی پلیاستیشن ۲ به طرز چشمگیری تحول یافته است، دشمنان و غولآخرهای جدید متعددی به آن اضافه شدهاند و عناصر شلختهای همچون انبار تجهیزات (اینونتوری)، نوار POW و سیستم سایفر بهطور کامل بازنگری شدهاند. ترفندهای متعدد جدید، نرخ فریم بسیار بهبودیافته و دیگر ویژگیهای اضافهشده در این نسخه واقعاً به شما این امکان را میدهد که از داستان لذتبخش بازی Odin Sphere که از طریق پنج شخصیت متمایز روایت میشود، بیشتر لذت ببرید.
۱۱. گواکمیلی! (Guacamelee!)
تهیهکننده: Drinkbox Studios / سازنده: Drinkbox Studios
سبک: مترویدوانیا – بیتمآپ
تعداد نسبتاً زیادی بازی مترویدوانیا سرگرمکننده برای کنسول دستی پلیاستیشن ویتا وجود دارد اما در این میان بازی محبوب ما همچنان ساختهی استودیو درینکباکس (DrinkBox Studios) است. همانطور که از نام آن انتظار میرود، مبارزه نقش مهمی را در بازی «گواکمیلی!» ایفا میکند. در این بازی شما کنترل خوان جنگجو را بر عهده دارید که در طول بازی حرکات مبارزه-محور فراوانی را دریافت میکند که در مسیر ماجراجویی او تأثیر زیادی دارند. ماجراجویی خوان پر از شخصیتهای لذتبخش، حالت دونفره، داستان واضح و تعداد زیادی غولآخر بهیادماندنی است. ماجراجویی خوان در بازی «گواکمیلی!» هم سرزمین زندهها و هم سرزمین مردگان را در بر میگیرد و همواره شما را تحت تأثیر خود قرار میدهد افسوس که دارندگان کنسول پلیاستیشن ویتا نتوانستند دنبالهی این اثر را روی این کنسول دستی تجربه کنند.
۱۰. آنچارتد: ژرفای طلایی (Uncharted: Golden Abyss)
تهیهکننده: Sony Interactive Entertainment / سازنده: Bend Studio
سبک: اکشن ماجراجویی
حتی امروز هم هنوز ما نمیتوانیم بفهمیم که چگونه استودیو بِند (Bend Studio) توانسته یک تجربهی کامل آنچارتد را در یک کنسول ۷.۲ اینچی ارائه دهد. مسلماً برخی از کنترلهای مبتنی بر صفحهنمایش لمسی نسبتاً سادهی بازی (که البته خوشبختانه بسیاری از آنها را میتوان خاموش کرد) آسیبهایی را وارد کرده اما این تنها انتقادی است که واقعاً از این بازی داریم. اکشن بازی فوقالعاده است و مجموعهای تماشایی از صحنههای از پیش تعیینشدهای (ستپیسهایی) که آنچارتد به آن شهرت دارد، در این بازی دیده میشود و میتوان محو هیجان آنها شد. نولان نورث و ریچارد مک گوناگل هم دوباره در نقش نیتن دریک و سالی بازگشتهاند و همچون همیشه درخشان ظاهر میشوند. این بازی از ویژگیهای متمایز کنسول پی اس ویتا از جمله استفاده از کنترل حرکتی کنسول برای نشانهگیری تا لمس دستگاه برای حل معماها به شکل ابتکاری و خلاقانهای استفاده کرده تا تجربهی هیجانانگیزتری را ارائه دهد. متأسفانه، ویتا هرگز چنین بازی اکشن ماجراجویی دیگری را به خود ندید.
۹. اسپلانکی (Spelunky)
تهیهکننده: Mossmouth / سازنده: Mossmouth
سبک: پلتفرمر- روگ مانند
نسخهی اورجینال و ویژهی بازی اسپلانکی که توسط بازیساز آمریکایی یعنی «درِک یو» (Derek Yu) ساخته شده است، فقط در چند دقیقه فروخته شد. دلیل واضحی برای این همه تقاضا و استقبال از بازی اسپلانکی وجود دارد. میتوان گفت اسپلانکی بهترین بازی سکوبازی (پلتفرمر) کنسول پلیاستیشن ویتا است و این با توجه به رقابت شدیدی که میان آثار این سبک در این کنسول دستی وجود دارد، تحسین فراوانی به حساب میآید. دشواری شدید بازی اسپلانکی بدون شک بسیاری را از تجربهی بازی منصرف خواهد کرد اما اگر بتوانید آن را تحمل کنید و به آن پایبند بمانید، یکی از ارزشمندترین و پاداشدهندهترین تجربیات خود را خواهید داشت. در حالی که همچون همهی بازیهای روگلایک/روگلایت مراحل بهصورت رویهای تولید میشوند، دشمنان و تلههایی که در آن ساکن شدهاند، از قوانین خاصی پیروی میکنند که شما باید برای پیشرفت و پیشروی در بازی حتماً آنها را متوجه شوید. فقط مطمئن شوید که پلیاستیشن ویتا خود را به مچ دست خود زنجیر کنید زیرا از شدت سختی بازی ممکن است گاهی بخواهید آن را پرتاب کنید!
۸. دانگانرونپا: تریگر هپی هاوُک (Danganronpa: Trigger Happy Havoc)
تهیهکننده: Spike / سازنده: Spike
سبک: رمان بصری – ماجرایی
این رمان بصری تعاملی عالی که معمای قتلی را در بطن خود جای داده، به شکل هوشمندانه به دو بخش متمایز تقسیم شده است. در بخش زندگی مدرسهای (The School Life) که المانهایی مثل شبیهساز دوستیابی دارد، در حالی که باید بررسی کنید که چه کسی دانشآموزان دیگر را از بین میبرد و هویت یک خرس سخنگو به نام مونوکوما را شناسایی کنید، میتوانید با همسالان خود در بازی گفتگو و چت کنید. شما همچنین این فرصت را دارید که شبیه بازیهای فونیکس رایت (Phoenix Wright) اتاقها را بررسی کنید و سرنخهایی را برای حل معما بیابید. از سوی دیگر، در بخش دادگاههای کلاس ((Class Trials شما باید با پرسشهایی با پاسخهای چندگزینهای متوجه شوید که قاتل چه کسی است یا دروغهای افراد را شناسایی و کار خود را در این فرآیند راحتتر کنید. داستان دانگانرونپا: تریگر هپی هاوُک باظرافت و صراحت نوشته شده و ضربآهنگ داستان هم یکی از بهترین نمونههای میان بازیهای این ژانر در کنسول پلیاستیشن ویتا است. دو دنبالهی این اثر برای کنسول ویتا هم بهشدت پیشنهاد میشود.
۷. تاج اژدها (Dragon’s Crown)
تهیهکننده: Atlus / سازنده: Vanillaware
سبک: اکشن نقشآفرینی – بیتمآپ
این بازی بسیار سرگرمکنندهی استودیو وانیلاویر (Vanillaware) که در ژانر برالر (Brawler) عرضه شده، روی کنسولهای خانگی پلیاستیشن ۳ و پلیاستیشن ۴ در دسترس است اما تجربهی آن روی کنسول دستی ویتا و صفحهنمایش خیرهکنندهی اولِد آن هیجانانگیزتر است و دل کندن از اکشن آن را بسیار دشوار میکند. تاج اژدها (Dragon’s Crown) اساساً یک تکامل مدرن از بازیهای مبارزهای اسکرولر قدیمی است اما به لطف سیستم جنگی غنی، مکانیکهای نقشآفرینی قوی، شش کلاس متمایز که همگی متفاوت از یکدیگر عمل میکنند و برخی سیاهچالههای واقعاً بزرگ همهچیز نسبت به آن آثار به نظر ارتقا یافته است. در حالی که بازی فاقد بخش چندنفره است ولی هوش مصنوعی دشمنان به اندازهی کافی متعادل است که برای شما مهم نیست که بهتنهایی با غولآخرهای اغلب خیرهکننده بازی بجنگید. بازی قبلی این استودیو یعنی بازی موراماسا: تیغهی شیطان (Muramasa: The Demon Blade) هم به همین اندازه ارزش وقتتان را دارد.
۶. قطعشده (Severed)
تهیهکننده: Drinkbox Studios / سازنده: Drinkbox Studios
سبک: اکشن ماجراجویی
استودیو درینکباکس (DrinkBox) چیزهای خارقالعادهای را برای کنسول پلیاستیشن ویتا ارائه کرده است که این بازی یکی از آنها است. بازی «قطعشده» که توسط این استودیو مستقر در تورنتو توسعه داده شده است، به همان اندازه که چالشبرانگیز است، زیبا هم است. بازی Severedبا داستانی که به طرز غافلگیرکنندهای غنی است، شما را در نقش ساشا، دختر جوان باشهامتی قرار میدهد که در جستجوی یافتن خانواده گمشدهاش است. در حالی که توسط کابوسهای وحشتناکی موردحمله قرار میگیرید که بهخوبی با سبک هنری متمایز استودیو به تصویر درآمدهاند، باید با کمک تیغهای اهریمنی و کشیدن دست خود روی صفحهی لمسی پلیاستیشن ویتا، انواع ضربههای سریع و آهسته را انجام دهید و همچنین ضربات هیولاها را دفع کنید. هر هیولایی در این بازی ضعفهای خودش را دارد و وقتی که شما بین اهداف چندگانه حرکت میکنید تا از شکاف دفاع آنها استفاده کنید، بازی انگار به یک تردستی دیوانهوار تبدیل میشود. بازی قطعشده یکی از آن عناوین کمیاب پی اس ویتا است که کنترلهای مبتنی بر صفحهی لمسی آن به جای اینکه در عملکرد بازی خللی ایجاد کند، واقعاً آن را بهتر و جذابتر کرده است. بنابراین اگر کنسول ویتا را دارید، هماکنون آن را دانلود کنید و آماده شوید تا به انگشتان خود تمرین مناسبی بدهید.
۵. تیایکسکی (TxK)
تهیهکننده: Llamasoft / سازنده: Llamasoft
سبک: شوتمآپ
جف مینتر (Jeff Minter)، خالق این بازی، سالهای زیادی است که بازی آرکید کلاسیک «تمپست» (Tempest) را تغییر داده و آن را تکامل میدهد و میتوان گفت که با TxK تقریباً به تبدیل آن به یک چیز بینقص نزدیک شده است. TxKدر قلب خود یک بازی در زیر ژانر تیراندازی لولهای (tube shooter) است که در واقع زیرمجموعهای از آثار شوتِمآپ به حساب میآید. در این آثار که از نمونههای بارز میتوان به تمپست، اشاره کرد، غالباً از طریق یک وسیلهی پرنده از طریق یک مسیر انتزاعی لولهای حرکت کرده و بهسوی هدف شلیک میکنید. اجرای آن به اندازه کافی ساده است، اما TxK بسیار خوب کار میکند زیرا جف مینتر در خلق بازیهای تیراندازی مبتنی بر واکنش استاد است و TxK یکی از بهترین ساختههای او محسوب میشود. هر مرحله نهتنها به لطف جلوههای بصری روانگردان و صفحهنمایش اولد ویتا باورنکردنی به نظر میرسد، بلکه جلوههای صوتی بازی هم باورنکردنی است و این ترکیب استادانه تیراندازی و زیباییشناسی است که باعث میشود تا رها کردن این اثر بسیار دشوار شود. این بازی کشش جذابی دارد که نادیده گرفتن آن غیرممکن است و این مایهی شرمساری است که هرگز بهصورت فیزیکی عرضه نشده است.
۴. هاتلاین میامی (Hotline Miami)
تهیهکننده: Devolver Digital / سازنده: Dennaton Games
سبک: تیراندازی از بالا به پایین
بازی تیراندازی از بالا به پایین و بسیار خشن استودیو دناتون گیمز (Dennaton Games) به همان اندازه که یک بازی معمایی است، یک اثر هیجانانگیز و خشونتآمیز تمامعیار است. هر مرحله که با ساختار دقیقی طراحی شده، از شما میخواهد که در اتاقهایی که پر از دشمنان مختلف هستند، حرکت کنید و تا حد امکان با خشونت زیاد به اهداف خود برسید. در این بازی میتوان درها را به دشمنان کوبید، سلاحها را به سمت آنها پرتاب کرد و سگها را با خشونت خنجر زد. هیچ کاری برای شخصیت اصلی خیلی کثیف به حساب نمیآید و شما مجبورید که قبل از رسیدن به پایانبندی بازی کارهای کثیف زیادی انجام دهید و چند ماسک حیوانی (که همه آنها قدرت متمایزی را به شما اعطا میکنند) بر چهره بزنید. هاتلاین میامی به لطف سبک گرافیکی پیکسل آرتی جذاب و نویسندگی قوی خود، به همان اندازه که زیبا و شیک است، پر جنبوجوش هم است و نباید آن را از دست داد. دنبالهی این اثر یعنی «هاتلاین میامی ۲: شمارهی اشتباه» هم برای کنسول پی اس ویتا عرضه شده است.
۳. تِراِوِی (Tearaway)
تهیهکننده: Sony Interactive Entertainment / سازنده: Media Molecule
سبک: پلتفرمر – ماجرایی
در حالی که نسخهی بهبودیافتهای از این اثر برای پلیاستیشن ۴ منتشر شده است، ما همچنان احساس میکنیم و باور داریم که این سکوبازی (پلتفرمر) خلاقانهی استودیو خوشذوق مدیا مولکول بهترین حضور خود را در کنسول پلیاستیشن ویتا ثبت کرده است. مانند بسیاری از بازیهای اولیهی پلی استیشن ویتا، Tearaway بهشدت از ویژگیهای این کنسول استفاده میکند اما پیادهسازی این ویژگی با توجه به ویژگیهای ویتا بهگونهای بوده که واقعاً تجربهی بازی را بهتر کرده و هرگز مانند حقههای اجباری ابتدایی به نظر نمیرسند. شما میتوانید صفحه پشتی کنسول را لمس کنید تا انگشت خود را در داخل دنیای بازی ظاهر کنید و با آن تعامل داشته باشید، از طریق صفحه لمسی چیزهای مختلفی را برای ساکنان جهان بازی ایجاد کنید و حتی در بازی همانند چیزی مثل مجموعهی کودکانهی توپولوها (Teletubbies) بهعنوان یک خورشید ظاهر شوید. علاوه بر بسیاری از شکوفاییهای نوآورانهاش، Tearaway در دنیایی کاغذی با ساختاری زیبا و مملو از تاخوردگی و چینوچروکها اتفاق میافتد و داستانی جذاب در مرکز خود دارد که به اندازهی مکانیکهای همیشه در حال تکامل بازی خاطرهانگیز است. این یکی از تجربههای بسیار ارزشمندی است که نباید آن را در کنسول ویتا از دست داد.
۲. پرسونا ۴ طلایی (Persona 4 Golden)
تهیهکننده: Atlus / سازنده: Atlus
سبک: نقشآفرینی ژاپنی
این بازسازی فوقالعاده از این نقشآفرینی ژاپنی معروف پلیاستیشن ۲ در ابتدا برای عرضه در کنسول پلیاستیشن پورتابل برنامهریزی شده بود، اما آتلوس توسعهی آن را به کنسول دستی جدید سونی یعنی پلیاستیشن ویتا منتقل کرد و نتیجه نهایی به یکی از جذابترین بازیهای پلی استیشن ویتا تبدیل شد. پرسونا ۴ یکی از بازیهای عمیق و خیرهکنندهی کنسول پلیاستیشن ۲ بود اما نسخهی بهبودیافتهی ویتا با محتوای تازه، یک شخصیت جدید به نام ماری، خطهای داستانی گسترشیافته، پیوندهای اجتماعی و پرسوناهای جدید همهچیز را بهشدت گسترش داد و در عین حال جلوهی بصری بازی را هم بسیار بهبود داده است. حتی بدون این همهچیزهای اضافی جذاب، پرسونا ۴ به لطف مکانیکهای رزمی عمیق، گیمپلی انعطافپذیر فوقالعاده، سیاهچالههای منحصربهفرد و شخصیتهای استثنایی و متنوع، تجربهی آن بسیار ارزشمند است. در واقع، آنقدر در پرسونا ۴ اتفاق مختلف و هیجانانگیزی میافتد که بهراحتی میتوان فراموش کرد که قرار است یک قاتل زنجیرهای را ردیابی کنید.
۱. گراویتی راش (Gravity Rush)
تهیهکننده: Sony Interactive Entertainment / سازنده: Japan Studio
سبک: اکشن ماجراجویی
ابرقهرمانان کمی در بازیهای ویدیویی وجود دارد که به اندازهی شخصیت اصلی بازی پرشور اکشن ماجرایی استودیو ژاپن سونی (که دیگر تعطیل شده است!) قدرتهایی که در اختیار دارند، ابراز کنند. کت، شخصیت اصلی و دوستداشتنی گراویتی راش، قدرت دستکاری گرانش را دارد و در حالی که مدتی طول میکشد تا با قدرتهایش تسلط پیدا کند اما بهزودی با دویدن در کنار ساختمانها، به جلو راندن خود در مقابل دشمنان و حتی تسلط بر قدرت پرواز، احساس شکستناپذیری خواهید کرد. این کار در حالی که در شهر مهیج هکسویل (Hekseville) در حال کاوش هستید، به دنبال جواهراتی میگردید که سلامت کت را افزایش میدهد و تواناییهای جدیدی به او میبخشد و برای شخصیتهای غیرقابلبازی آن مأموریتهایی را انجام میدهید، حس آزادی شگفتانگیزی را ایجاد خواهد کرد. تجربهی بینظیر و منحصربهفرد این بازی که از قابلیتهای کنسول پلیاستیشن ویتا هم بهخوبی استفاده کرده ما را مصمم کرد که آن را در رتبهی اول این فهرست قرار دهیم.
بازی تحسینشدهی استودیو ژاپن دقیقاً همان چیزی است که از یک بازی فوقالعاده انتظار دارید؛ جلوههای بصری خیرهکنندهای را ارائه میدهد، ویژگیهای منحصربهفرد ویتا را به نمایش میگذارد و از نظر مکانیکهای گیمپلی هم عالی است. این رسماً بهترین تجربهای است که میتوانید روی کنسول دستی پلیاستیشن ویتا داشته باشید.
منبع: GamesRadar
بخوانید: بهترین کنسولهای دستی تاریخ؛ با ۲۰ کنسول دستی برتر آشنا شوید