جشنوارهی کن همچنان مهمترین جشنوارهی سینمایی اروپا است؛ جایی که کمپینهای فصل جوایز متولد میشود و ستارههای نوظهور و قدیمی جایگاه خود را به عنوان بازیکنان اصلی و فعلی بازی قدرت صنعت سینما تثبیت میکنند. خوشبختانه این جشنواره تقریباً همیشه هم بلاکباسترها را در خود جای میدهد و هم جواهراتی که تنها و از این تریبون میدرخشند. نمونهاش همین جشنوارهی سال گذشته که هم «تاپ گان: ماوریک» (Top Gun: Maverick) و «الویس» (Elvis) را داشت و هم «مثلث غم» (Triangle of Sadness) و «افترسان» (Aftersun)، و همه در نهایت، در پایان فصل جوایز سینمایی، نامزد جایزه اسکار شدند. حالا نوبت جشنواره کن ۲۰۲۳ است و ما منتظر پدیدهها و بهترینهای این دوره هستیم. در آستانهی هفتاد و ششمین دورهی جشنوارهی کن که قرار است شانزدهم تا بیست و هفتم مه برگزار شود، نگاهی به یازده فیلم مهم این دوره از کشورهایی همچون ژاپن، اسپانیا، ایتالیا، استرالیا و ایالات متحده میاندازیم که نام بزرگانی چون کن لوچ، مارتین اسکورسیزی و همینطور پدرو آلمودوار و وس اندرسون را با خود یدک میکشند و ما بیصبرانه انتظار دیدنشان را میکشیم.
- نگاهی به ۷۵ سال جشنواره کن و تاریخچه حضور داوران ایرانی در این رویداد
- ۱۰ فیلم مهم جشنواره کن ۲۰۲۲ که انتظار دیدنشان را میکشیم
- ۱. قاتلان ماه کامل (Killers of the Flower Moon)
- ۲. استروید سیتی (Asteroid City)
- ۳. می دسامبر (May December)
- ۴. فتنهگر (Firebrand)
- ۵. خیال واهی (La Chimera)
- ۶. هیولا (Monster)
- ۷. سبک عجیب زندگی (Strange Way of Life)
- ۸. بلوط پیر (The Old Oak)
- ۹. باشگاه صفر (Club Zero)
- ۱۰. پسر جدید (The New Boy)
- ۱۱. ایندیانا جونز و گردونهی سرنوشت (Indiana Jones and the Dial of Destiny)
۱. قاتلان ماه کامل (Killers of the Flower Moon)
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: لئوناردو دیکاپریو، رابرت دنیرو، جسی پلمونس، لیلی گلداستون، برندن فریزر، جان لیسگو
- کشور تولیدکننده: ایالات متحده
اقتباس مارتین اسکورسیزی از کتاب جذاب دیدیو گرن، دربارهی زندگی واقعی یک قبیلهی بومی امریکایی نفتخیز در اوکلاهمای دههی ۱۹۲۰ که تمام اعضایش به شکلی رازآلود به قتل میرسند، مدتها تقریباً دو سال است که قرار است به نمایش درآید. این یعنی توقعها از فیلم بالاست. فیلم به قتلهای اوکلاهما در دههی ۱۹۲۰، به دنبال کشف نفت در زمینهای قبیلهی سرخپوست اوسیجها میپردازد.
لئوناردو دیکاپریو در ادامهی همکاریهایش با اسکورسیزی، در این فیلم نقش اصلی را ایفا میکند (تهیهکنندهی فیلم هم هست)، در کنار لیلی گلداستون، جان لیتگلو و برندن فریزر که به تازگی برای بازی در «نهنگ» (The Whale) دارن آرنوفسکی، اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد را دریافت کرد، و همینطور جسی پلمونس در نقش یک جنگلبان تگزاسی که روی این پرونده کار میکند، و همکار دیرینهی دیگر کارگردان، رابرت دنیرو که نقش مغز متفکر پشت جنایتها را بازی میکند. بنابراین منتظر نماهای باز از دشتهایی وسیع و نگاهی اندوهآور به بخشی از تاریخ فراموششدهی امریکا باشید. فیلم بعد از اولین نمایشاش در جشنواره کن ۲۰۲۳ در اکتبر به اکران عمومی درمیآید.
۲. استروید سیتی (Asteroid City)
- کارگردان: وس اندرسون
- بازیگران: جیسون شوارتزمن، اسکارلت جوهانسون، تام هنکس، جفری رایت، تیلدا سوینتن، برایان کرانستون، ادوارد نورتون، آدرین برودی، لیو شرایبر، هوپ دیویس، استیو کرل، مت دیلون، هانگ چائو، ویلم دفو، مارگو رابی، تونی ریوولوری
- کشور تولیدکننده: ایالات متحده
به نظر میرسد جدیدترین خل و چل بازی وس اندرسون با همان چینش و قاببندی بینقص و دلپذیر همیشگیاش و مجموعهی ستارگان بیشمارش، از هر آنچه تا به حال ساخته است، وس اندرسونیتر باشد. فیلم قصهی حاضران و شرکتکنندگان همایش دانشجویان فضا و منجمان جوان را در شهری بیابانی در دههی ۱۹۵۰ روایت میکند که زندگیشان با ورود یک بیگانه مختل میشود.
قرنطینهای فوری شکل میگیرد و هراس وجودی میان مجموعهای مثل همیشه عجیب متشکل از دانشآموزان، والدین و علاقهمندان- که نقششان را یاران دیرینهی اندرسون مثلجیسون شوارتزمن، تیلدا سوینتون و یک سری ستارهی جدید مثل تام هنکس، اسکارلت جوهانسون و مارگو رابی تجسم بازی میکنند- بیشتر و بیشتر میشود؛ پرسش اصلیشان این است: آینده چه خواهد بود؟ فیلم بعد از اولین نمایشاش در جشنواره کن ۲۰۲۳ در ژوئن سال جاری به نمایش عمومی درخواهد آمد.
۳. می دسامبر (May December)
- کارگردان: تاد هینز
- بازیگران: ناتالی پورتمن، جولین مور، چارلز ملتون
- کشور تولیدکننده: ایالات متحده
جولیان مور و چارلز ملتون از «ریوردیل» (Riverdale) در قلب درام ظریف تاد هاینز که داستان زنی را روایت میکند که رابطهی عاشقانهاش با کارمندی که بیش از دو دهه از او کوچکتر است، باعث رسواییاش در جراید و مطبوعات و تبدیل به جنجالی عمومی میشود. سالها بعد، این زوج که حالا متأهل هستند، کمکم دارند آماده میشوند تا فرزندان خود را به دانشگاه بفرستند که یک ستارهی سینما (ناتالی پورتمن) وارد زندگیشان میشود، به این امید که قبل از بازی در فیلمی دربارهی آنها، این خانواده را بهتر بشناسد. در حالی که هر یک از آنها تلاش میکنند گذشتهی خود را مرور و هضم کنند و با چشمانداز خانهی خالی مواجه شوند، احساسات به اوج خود میرسد.
۴. فتنهگر (Firebrand)
- کارگردان: کریم عینوز
- بازیگران: آلیسیا ویکاندر، جود لا، سم رایلی، ادی مارسن، سایمون راسل بیل، ارین دوهرتی
- کشور تولیدکننده: ایالات متحده
فیلمی حماسی تاریخی با محوریت ششمین و آخرین همسر هنری هشتم، کاترین پار، با بازی آلیسیا ویکاندر مرموز، روایت کریم عینوز است از رقابتهای زهرآگین و دسیسههای درون کاخ که جود لا را هم در نقش پادشاه ترسناک و مخوف دارد. در کنار او، ارین دوهرتی از مجموعهی «تاج» (The Crown) در نقش ان اسکیو، نویسندهی پیشگام و بدعتگذار دینی محکوم به مرگ، و همچنین ادی مارسن و سم رایلی در نقش برادران سیاسی ادوارد و توماس سیمور به ایفای نقش خواهند پرداخت. پار پس از ورود به دربار عاشق برادر دوم میشود، اما چون توجه شاه را به خود جلب کرده، نمیتواند در مقابل پیشرویهای او در برابر خودش مقاومت کند. با این حال، پس از به دست گرفتن تاج و تخت، او به خود میآید و شروع به اعمال قدرت میکند و حاضر نمیشود عشق را فدا کند.
۵. خیال واهی (La Chimera)
- کارگردان: آلیچه رورواکر
- بازیگران: جاش اوکانر، ایزابلا روسلینی
- کشور تولیدکننده: ایتالیا، فرانسه، سوئیس
آلیچه رورواکر کارگردان ایتالیایی دو فیلم «شگفتیها» (The Wonders) و «خوشحال مثل لازارو» (Happy as Lazzaro) به کن بازگشته است تا سهگانهی پر از احساس خود دربارهی هویت و تاریخ ایتالیا با داستانی که از منظر یک خارجی روایت می شود، کامل کند. «خیال واهی» داستا یک باستانشناس جوان بریتانیایی (با بازی جاش اوکانر) را روایت میکند که به دنیای تاریک مهاجمان شبانهی مقبرهها که هر کاری که لازم باشد برای به دست آوردن آثار باستانی ارزشمند اتروسکی در دههی ۱۹۸۰ انجام میدهند، کشانده شده است. در حالی که این باستانشناس در این شبکهی جنایی گسترده پیش میرود، ایزابلا روسلینی در نقش یک خوانندهی بازنشستهی اپرا و خواهر کارگردان، آلبا، در نقش یک قاچاقچی بینالمللی اشیاء گرانبها در کنار او حضور خواهند داشت.
۶. هیولا (Monster)
- کارگردان: هیروکازو کورئیدا
- بازیگران: ساکورا آندو، ناگایاما ایتا، یوکو تاناکا
- کشور تولیدکننده: ژاپن
هیروکازو کورئیدا از زمان برنده شدن نخل طلا با فیلم لطیف و تأثیرگذارش «دزدان فروشگاه» (Shoplifters)، پروژههایی را به زبان فرانسوی، با فیلم گریهآور «حقیقت» (The Truth) با بازی کاترین دونو و ژولیت بینوش و کرهای، با فیلم ملایم و تأثیرگذار «دلال» (Broker)، کار کرده است. حالا او با قصهی میخکوبکنندهی راشومونطور که از سه منظر روایت میشود، به زبان مادریاش بازمیگردد. فیلم قصهی مادر، معلم و پسر جوانی را روایت میکند که در مدرسه درگیر مشاجرهای خشونتآمیز میشوند. ساکورا آندو و ایتا ناگایاما در فیلم بازی میکند و موسیقی متن مو بر تن سیخکن فیلم کار استاد فقید، ریویچی ساکاموتو، است. فیلم بعد از اولین نمایشاش در جشنواره کن ۲۰۲۳ در ژوئن اکران عمومی خواهد داشت.
۷. سبک عجیب زندگی (Strange Way of Life)
- کارگردان: پدرو آلمودوار
- بازیگران: ایثن هاک، پدرو پاسکال
- کشور تولیدکننده: اسپانیا، ایالات متحده
هر فیلم تازهای از پدرو آلمودوار مایهی مسرت است، حتی اگر کوتاه باشد. (آیا کسی میتواند فیلم کوتاه «صدای انسان» (The Human Voice) را با بازی تیلدا سوینتون فراموش کند؟) وقتی یک وسترن عجیب و غریب سی دقیقهای با بازی اتان هاوک و پدرو پاسکال از «آخرین بازمانده از ما» (The Last of Us) باشد که دیگر بیشتر مایهی خوشحالی و کنجکاوی است. این دو در این فیلم در نقش یک کلانتر و یک دامدار که دوستان قدیمی هم هستند، ظاهر شدهاند که دههها پس از همکاری با یکدیگر بهعنوان تفنگچی اجیرشده، دوباره به هم میرسند. اگرچه به زودی مشخص میشود که ملاقاتشان تصادفی نبوده است. آلمودواز جزئیات بیشتری را از فیلم در اختیارمان قرار نداده اما وعدهی غافلگیریهای فراوان و نگاهی حساس به مردانگی معاصر را بهمان داده است.
۸. بلوط پیر (The Old Oak)
- کارگردان: کن لوچ
- بازیگران: دیو ترنر، ابلا ماری، جو آرمسترانگ، دبی هانیوود، اندی داسن
- کشور تولیدکننده: بریتانیا، فرانسه، بلژیک
کن لوچ، پادشاه مکتب ظرفشویی (عنوان مکتب هنری نوینی است که از اواخر دههی پنجاه تا اوایل دههی شصت میلادی در انگلستان و در انواع اشکال هنر مثل تئاتر، نقاشی، ادبیات و سینما شکل گرفت. این مکتب پایهاش بر اساس نوعی واقعگرایی اجتماعی با دیدی انتقادی و اهانتآمیز مبتنی بود و مضامینش از امور مبتذل و صحنههای کراهتانگیز زندگی روزمره گرفته میشد.) و وقایعنگار بیعدالتیهای بریتانیا، در فیلم تازهاش، «اُلد اوک» یا «بلوط پیر» نگاه عمیقاً همدلانه و سرسختانهاش را به سمت شمال شرقی انگلیس برمیگرداند. هم «من، دنیل بلیک» (I, Daniel Blake) غمانگیز و هم «متأسفیم جا ماندی» (Sorry We Missed You) هر دو در همین منطقه فیلمبرداری شدهاند.
این استاد سینما در فیلم تازهاش نگاهی کمابیش متفاوت و ظریف به جامعه، از دست دادن، ترس، و امید انداخته است. فیلم در یک میخانه میگذرد، آخرین میخانهای که در دهکدهی سابقاً معدنی رو به زوال در شهرستان دورهام پابرجا مانده است، و تنها فضای عمومی باقیمانده برای کسانی که هنوز در آن نزدیکی زندگی میکنند. زمانی که کاهش قیمت مسکن منجر به هجوم پناهجویان سوری به این منطقه میشود، تنشها بالا میگیرد. اما بعد از این صاحب میخانه (دیو ترنر) با یک جوان سوری (ابلا ماری) دوستی غیرمحتمل برقرار میکند و این دو میخواهند ببینند که آیا این دو جناح به حاشیه راندهشده میتوانند وجه مشترکی بین خود پیدا کنند.
۹. باشگاه صفر (Club Zero)
- کارگردان: جسیکا هاسنر
- بازیگران: میا واشیکوفسکا، متیو دومی، السا زیلبرشتاین، امیر المصری، سیسه بابد کنوسن
- کشور تولیدکننده: بریتانیا، فرانسه، اتریش، دانمارک
جسیکا هاسنر، کارگردان فیلم «جو کوچولو» (Little Joe)، میا واسیکوفسکا را برای بازی در نقش این تریلر روانشناختی وهمآور در یک مدرسهی شبانهیروزی نخبگان انتخاب کرده است که در آن یک معلم تأثیرگذار به دنبال معرفی موضوع جدیدی به نام «غذا خوردن آگاهانه» است. او با ایجاد رابطهای صمیمی با پنج دانشآموز، نوجوانان را تشویق میکند که مصرف خود را به شدت کاهش دهند، هنجارهای اجتماعی را به چالش بکشند و از والدین خود فاصله بگیرند. پیش از اینکه معلمان دیگر، با بازی سیسه بابد کنوسن از مجموعهی تلویزیونی «وثیقه» (Borgen) و امیر المصری از فیلم «لیمبو» (Limbo) و سایرین، متوجه شوند که چه اتفاقی دارد میافتد، دیگر خیلی دیر شده است.
۱۰. پسر جدید (The New Boy)
- کارگردان: وارویک تورونتون
- بازیگران: کیت بلانشت، آسوان رید، دبرا میلمن
- کشور تولیدکننده: استرالیا
حضور بعدی کیت بلانشت بر پردهی سینما، بعد از بازی استادانهاش در نقش نامزد اسکار او در فیلم «تار» (Tár)، در نقش راهبهای مرتد خواهد بود که در فیلم حماسی مذهبی تکاندهندهی وارویک تورنتون، صومعهای دورافتاده را در دههی ۱۹۴۰ استرالیا اداره میکند. دنیای به زیبایی متعادل او زمانی به هم میریزد که ناگهان یک یتیم بومی نه ساله (آسوان رید تازهکار جذاب) در تنگنای شب از راه میرسد. آنچه در ادامه اتفاق میافتد، نگاهی دقیق به استعمار، مبارزات معنوی و هزینهی واقعی بقاست.
۱۱. ایندیانا جونز و گردونهی سرنوشت (Indiana Jones and the Dial of Destiny)
- کارگردان: جیمز منگولد
- بازیگران: هریسون فورد، فیبی والر-بریج، آنتونیو باندراس، جان ریس-دیویس، شانت رنه ویلسون، توماس کرچمان، توبی جونز، بوید هالبروک، اولیویه ریچترز، ایتان ایزیدور، مس میکلسن
- کشور تولیدکننده: ایالات متحده
در پنجمین و آخرین قسمت از فرنچایز ماجراجویی اکشن «ایندیانا جونز» که هنوز هم هریسون فورد نقش قهرمانش را ایفا میکند، آنتونیو باندراس، مادز میکلسن در نقش شرور پولادین و فیبی والر-بریج به عنوان دخترخواندهی کلاش قهرمان ما حضور خواهند داشت. او باستانشناس محبوب را که حالا در آستانهی بازنشستگی است، به حرکت وا میدارد و او را درگیر مأموریتی خطرناک برای یافتن شمارهگیری مرموز میکند که قدرت تغییر مسیر تاریخ را دارد.
در این روایت جیمز منگولد از «ایندیانا جونز» ما فورد را در حال پریدن از هواپیما، سوار بر اسب در مترو و راندن توک توک بر پشتبامها خواهیم دید. (احتمالاً) تنها چیزی که کم دارد، حضور دوبارهی جاناتان کی کوان به تازگی اسکاربرده در نقش شورت راوند است. فیلم بعد از اولین نمایشاش در جشنواره کن ۲۰۲۳ در ژوئن اکران عمومی خواهد داشت.
مشاهده همه
منبع: vogue