«با تعیین حد و مرز در رابطه، مشخص میکنید که با چه چیزهایی راحت هستید و دوست دارید پارتنرتان با شما چه رفتاری داشته باشد». این گفتهی لی مک اینیس، مدیر اجرایی مراقبتهای بهداشتی در ویرجینیا، است.
وقتی صحبت از عشق میشود، اغلب مردم فکر میکنند که باید فرد مقابل را بدون قیدوشرط دوست داشته باشند و برای آنها هر کاری انجام دهند، اما عشق بیقیدوشرط همیشه سالم نیست. این نوع عشق، ممکن است منجر به پذیرفتن هر رفتاری از شریک زندگیتان شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید برخلاف تصور بعضی از آدمها، تعیین حد و مرز در رابطه، برای داشتن رابطهای سالم لازم است. در حقیقت مرزها خطوطی نامرئیاند، که به شما در مراقبت از خودتان از نظر احساسی، فکری، فیزیکی و… کمک میکنند. اگر برای داشتن رابطهای سالم به دنبال مشخص کردن حد و مرز هستید، این مقاله برای شماست.
- چگونه به خط قرمزهای دیگران احترام بگذاریم؟
انواع مرزها در روابط
برخی از مرزهای موجود در روابط مختلف از نظر مک اینیس به شرح زیر است:
مرزهای عاطفی
مرزهای عاطفی بیانگر حق هر فرد را در داشتن افکار، احساسات و ارزشهای خود، بدون تحقیر، تمسخر یا بیاعتباری است. گاهی ممکن است فکر کنیم که ما مسئول احساسات و عواطف شریک زندگیمان هستیم، و اینجاست که اهمیت مرزهای عاطفی برای تشخیص آنچه در کنترل ما هست و آنچه نیست، مشخص میشود. تعیین این مرز به این معنی است، که شما مسئولیت احساسات خود را بپذیرید و درعینحال بدانید مسئولیتی در برابر احساسات پارتنرتان ندارید.
مرزهای فکری
تعیین مرزهای فکری به رابطه کمک میکند تا از افکار و نظرات هر فرد محافظت شود. فرقی ندارد با نظر یکدیگر موافق هستید یا مخالف، باید بتوانید در عین احترام به حق یکدیگر، نظرتان را بگویید.
مرزهای فیزیکی
مرزهای فیزیکی به زوجها کمک میکنند تا فضای شخصی خود را مشخص کنند و باتوجه به ترجیحات خود در مورد تماس فیزیکی، ارتباط برقرار کنند. همچنین این مرز شامل نیازهای فیزیکی مانند غذا، آب، استراحت، و سلامتی نیز میشود.
مرزهای جنسی
مرزهای جنسی مربوط به نیازها و محدودیتهای افراد در تعاملات جنسی است. تعیین حد و مرز در رابطه از لحاظ جنسی، ممکن است شامل مدت زمان رابطهای که میخواهید، انواع تماسهایی که با آنها راحت هستید یا نیستید و مکان و زمانی که بیشتر احساس راحتی میکنید، باشد.
مرزهای زمانی
مرزهای زمانی نیز به معنای احترامگذاشتن به زمان و وقت یکدیگر است. این مرز مشخص میکند که چند وقت یکبار همدیگر را ببینید و اینکه میخواهید چگونه وقت خود را با هم سپری کنید. محافظت از زمان خود، یعنی شما تعهدی به اینکه تمام روزتان را با شریک عاطفیتان بگذرانید، ندارید.
مرزهای ارتباطی
مرزهای ارتباطی اهمیت زیادی دارند. تعیین مرزهای ارتباطی به مدیریت بهتر درگیریها یا بحثها مربوط میشود، و ممکن است شامل قوانینی مانند مطرح نکردن بحثهای گذشته یا عدم خروج ناگهانی در وسط بحث و… باشد.
مرزهای مادی
مرزهای مادی نیز به داراییهای شخصی مرتبط است. شما با تعیین این مرز، میتوانید مشخص کنید که در مورد مسائل مربوط به امور مالی، چگونه احساس راحتی بیشتری دارید.
- ۱۳ اصل طلایی برای داشتن یک رابطهی احساسی سالم و با دوام
مزایای تعیین مرزها
حالا که درمورد تعیین مرزهای مختلف صحبت کردیم، بیایید تا مزایای آن را با همدیگر بررسی کنیم:
به حفظ فردیت کمک میکند
مرزهای سالم میتوانند به شما و شریک عاطفیتان کمک کنند تا هویت، افکار و احساسات فردی خودتان را حفظ کنید. حفظ فردیت در رابطه اهمیت زیادی دارد و میتواند میزان احترامی را که برای خودتان قائل هستید نیز، افزایش دهد.
احترام را افزایش میدهد
احترام به خود برای دفاع از خودتان و تعیین مرزهای محکم، اهمیت بسیار زیادی دارد. همچنین این موضوع اولین قدم برای جلب احترام پارتنر و ایجاد رابطهای سالم است؛ تا حدی که مطالعهای در سال ۲۰۲۰ نشان میدهد، که احترام متقابل اصلی اساسی در روابط سالم است.
از اعمال نفوذ جلوگیری میکند
اگر شما یا پارتنرتان نتوانید از خود دفاع کنید یا علایق خود را بگویید، ممکن است فرد مقابلتان با اعمال نفوذ، از شما سوء استفاده کند.
به تعیین انتظارات کمک میکند
تعیین حد و مرز در رابطه به شما و شریک زندگیتان کمک میکند تا انتظاراتی که از رابطه دارید و مسئولیتهایتان در قبال یکدیگر را مشخص کنید. تعیین انتظارات بسیار مهم و ارزشمند است، زیرا نقشهای هر فرد در رابطه را مشخص میشود.
صمیمیت را تقویت میکند
مهمترین مزیت این موضوع این است، که مرزها به شما و فرد مقابلتان کمک میکند تا با در میان گذاشتن نیازها و ترجیحات خود با یکدیگر، احساس راحتی، صمیمیت و نزدیکی بیشتری داشته باشید.
چگونه حد و مرز مورد نظرمان را مشخص کنیم؟
اینیس چند استراتژی بیان میکند که میتواند به شما در تعیین حد و مرز در رابطه کمک کند:
۱. مرزهای خود را درک کنید
قبل از اینکه بخواهید مرزی را ایجاد کنید، مطمئن شوید که به طور کامل آن را درک کردهاید. ارزیابی کردن خود برای تعیین مرزهای شخصی، ممکن است مفید باشد.
۲. شفاف و واضح ارتباط برقرار کنید
ارتباط درست، نقشی بسیار مهمی در تعیین و حفظ مرزهای سالم در رابطه دارد. شما و شریک عاطفیتان باید در ارتباط با مرزهای فردی خود، روراست و صادق باشید. همچنین باید حرفهایتان را به صورت دقیق و مستقیم بزنید؛ هرچه این ارتباط دقیقتر باشد، مرزها بهتر مشخص میشوند.
۳. به مرزهای پارتنر خود توجه کنید
برای اطمینان از درک کامل مرزهای همدیگر، واقعاً به حرف یکدیگر گوش دهید و حتی در صورت لزوم، سؤال کنید تا بهتر متوجه خط قرمزهای فرد مقابلتان شوید.
۴. نه گفتن را یاد بگیرید
«نه گفتن» ممکن است دشوار باشد، بهخصوص به کسی مثل شریک زندگیتان! با این وجود، اگر انجام دادن درخواستی برایتان راحت نیست یا نمیتوانید از عهدهی آن کار بر بیایید، باید «نه گفتن» را یاد بگیرید.
۵. فراموش نکنید که شما لایق احترام هستید
مهم است که با شریک زندگی خود با عشق، مهربانی، شفقت، و احترام رفتار کنید، اما پارتنر شما نیز، باید بهصورت متقابل به شما به اندازهی کافی احترام بگذارد؛ زیرا شما لایق این عشق و احترام هستید.
۶. به چیزهایی که باعث ناراحتیتان شده اشاره کنید
اگر فرد مقابل شما کاری انجام میدهد یا چیزی میگوید که باعث ناراحتیتان میشود، باید بتوانید درمورد آن صحبت کنید و به او بگویید که از خط قرمز شما عبور کرده است. بهاینترتیب شریک زندگی شما میفهمد که نباید دیگر این کار را تکرار کند.
حرف آخر
ایجاد ارتباطی مستقیم و صادقانه برای بیان نیازها، ترجیحات، و انتظارات خود با شریک زندگیتان، به تقویت صمیمیت کمک میکند؛ به همین خاطر شما احساس راحتی بیشتری خواهید داشت. تعیین حد و مرز در رابطه، گاهی ممکن است دلهرهآور به نظر برسد، اما مهم است که هر دو طرف، این مرزها را بپذیرند و به آنها احترام بگذارند.
اگر احساس میکنید نمیتوانید مرزهای سالمی را با شریک زندگی خود تعیین کنید، بهتر است که این مسئله را با یک درمانگر در میان بگذارید. او میتواند به شما کمک کند تا مرزهای خود را شناسایی و بهخوبی در رابطهتان اجرا کنید.
منبع: verywellmind