فول‌فریم در برابر APS-C؛ کدام سنسور دوربین برای شما مناسب‌تر است؟

اگر به دنبال خرید دوربین حرفه‌ای هستید، پس به احتمال زیاد با سنسور فول‌فریم و APS-C آشنایی دارید. اما در این میان برای برخی عکاس‌های تازه‌کار، مزایا و معایب این دو مدل سنسور‌ها نسبت به یکدیگر چندان روشن نیست و همین موضوع انتخاب دوربین مناسب را برای آن‌ها سخت‌تر کرده است. به همین خاطر در این مطلب به این موضوع می‌پردازیم که بین سنسور فول‌فریم و APS-C، انتخاب کدام مدل برای شما منطقی‌تر است.

خرید دوربین عکاسی از دیجی‌کالا

مشاهده همه

  • کانن در برابر نیکون؛ کدام برند دوربین عکاسی بهتر است؟

سنسور دوربین چیست؟

به زبان بسیار ساده، سنسور دوربین یک قطعه‌ی سخت‌افزاری است که نور را ثبت می‌کند. سپس این نور ثبت شده مورد پردازش قرار می‌گیرد و تبدیل به عکس می‌شود. هرچقدر اندازه‌ی سنسور بیشتر باشد، طبیعتا می‌تواند نور بیشتری ثبت کند. هرچقدر هم نور بیشتری راهی سنسور شود، این یعنی در محیط‌های کم‌نور می‌تواند عکس‌های بهتری ثبت کند و از سوی دیگر افزایش اندازه‌ی سنسور، منجر به بهبود عمق میدان عکس هم می‌شود.

سنسور فول‌فریم

بهترین مدل‌های دوربین‌های حرفه‌ای معمولا از سنسور فول‌فریم استفاده می‌کنند که اندازه‌ی آن‌ها معمولا ۳۶ در ۲۴ میلی‌متر است. در طرف مقابل با سنسورهای APS-C روبرو هستیم که از آن‌ها تحت عنوان سنسور‌های کراپ یاد می‌شود و در کل اندازه‌ی کوچک‌تری نسبت به مدل‌های فول‌فریم دارند. اندازه‌ی دقیق این نوع سنسورها بستگی به مدل دوربین و شرکت سازنده دارد ولی عمدتا اندازه‌ی آن‌ها در حدود ۲۳ در ۱۵ میلی‌متر است. اما چرا وقتی یک سنسور فول‌فریم مزایای زیادی دارد، برخی کاربران به استفاده از سنسور APS-C روی می‌آورند؟

بخوانید  نکات مفید برای تمیز کردن و نگهداری از کولر گازی
دوربین دیجیتال کانن مدل EOS 4000D به همراه لنز 18-55 میلی متر DC III
دوربین دیجیتال کانن مدل EOS 4000D به همراه لنز ۱۸-۵۵ میلی متر DC III
۲۶,۰۰۰,۰۰۰ تومان
مشاهده و خرید

مزایای سنسور APS-C

هرچقدر سنسور استفاده شده در دوربین کوچک‌تر باشد، این یعنی به احتمال زیاد اندازه‌ی دوربین موردنظر هم کمتر خواهد بود. همچنین دوربین‌های مبتنی بر این نوع سنسورها معمولا قیمت پایین‌تری دارند و به دلیل داشتن اندازه‌ی کوچک‌تر، برای برخی کاربران گزینه‌های محبوب‌تری هستند. با توجه به این نکات، این نوع دوربین‌ها مثلا برای مسافرت و جابجایی راحت گزینه‌های بهتری هستند.

باید خاطرنشان کنیم که در حال حاضر بسیاری از عکس‌ها برای اشتراک‌گذاری در شبکه‌های اجتماعی ثبت می‌شوند. با توجه به اینکه عکس‌های موجود در این پلتفرم‌ها به طور قابل توجهی از نظر حجم فشرده می‌شوند، به همین خاطر بخش بزرگی از جزییات ثبت شده از دست می‌رود. بنابراین عملا بسیاری از کاربران نمی‌توانند تفاوت عکس‌های ثبت شده توسط دوربین فول‌فریم و دوربین دارای سنسور APS-C را تشخیص دهند.

معایب سنسور APS-C

این نوع سنسورها دارای crop factor هستند که مثلا برای دوربین‌های سونی این عدد ۱.۵ و برای دوربین‌های کانن ۱.۶ است. بنابراین لنز ۵۰ میلی‌متری که بر روی سنسور APS-C قرار گرفته، مانند لنز ۷۵ میلی‌متر دوربین فول‌فریم انجام وظیفه می‌کند. همچنین بسیاری از دوربین‌های APS-C، در صورت فیلمبرداری ۴K کراپ فکتور ۱.۳ تا ۱.۵ را به مقدار اولیه اضافه می‌کنند که این کار منجر به محدود شدن زاویه دید می‌شود.

بخوانید  پیشنهادات پرتغالی و بلژیکی برای جذب مهدی قائدی

یکی از ضعف‌های مهم سنسور‌های APS-C هنگام عکاسی و فیلمبرداری در محیط‌های کم‌نور نمایان می‌شود و از سوی دیگر باید به ضعف در زمینه‌ی عمق میدان نسبت به سنسور فول‌فریم اشاره کنیم. زمانی که سنسور کوچک‌تر است، نور کمتری را ثبت می‌کند و همچنین میزان مات شدن پس‌زمینه هم کمتر است.

با توجه به اینکه دوربین‌های APS-C برای عکاسان چندان حرفه‌ای ساخته نشده‌اند، نسبت به مدل‌های فول‌فریم در کل امکانات کمتری هم دارند. اما در نهایت به دلیل اندازه‌ی کوچک‌تر و قیمت پایین‌تر، این نوع دوربین‌ها همچنان طرفداران زیادی دارند.

دوربین دیجیتال کانن مدل EOS 90D به همراه لنز 135-18 میلی متر IS USM
دوربین دیجیتال کانن مدل EOS 90D به همراه لنز ۱۳۵-۱۸ میلی متر IS USM
۸۹,۴۵۰,۰۰۰ تومان
مشاهده و خرید

مزایای سنسور فول‌فریم

دوربین‌های مناسب عکاسان حرفه‌ای معمولا از سنسور فول‌فریم استفاده می‌کنند و این نوع دوربین‌ها از امکانات متنوع و جذابی بهره می‌برند. به لطف اندازه‌ی بزرگ‌تر این سنسورها، از نظر عملکرد در محیط‌های کم‌نور بسیار بهتر عمل می‌کنند و همچنین پس‌زمینه‌های مات بسیار جذابی را ارائه می‌کنند. علاوه بر این، برخی از دوربین‌های فول‌فریم به طور مشخص در زمینه‌ی عکاسی در محیط‌های کم‌نور عملکرد بسیار بهتری نسبت به برخی رقبای خود ارائه می‌دهند که مثلا از بین این دوربین‌ها می‌توانیم به سونی a7S-III اشاره کنیم. به همین خاطر مثلا برای عکاسی از آسمان شب، دوربین‌های فول‌فریم بسیار بهتر از دوربین‌های  APS-C هستند.

بخوانید  چه کسانی نباید سرکه سیب بخورند؟ (۷ گروه ممنوعه)

معایب سنسور فول‌فریم

سنسور فول‌فریم

دوربین‌های دارای سنسور فول‌فریم معمولا دارای ابعاد بزرگ‌تری هستند. این یعنی وقتی وزن و اندازه‌ی لنز را هم در نظر بگیرید، پرتابل بودن این نوع دوربین‌ها معمولا کمتر از دوربین‌های دارای سنسور APS-C است.

اما مهم‌ترین مشکل این نوع دوربین‌ها برای بسیاری از کاربران، بحث قیمت بالای آن‌ها است. معمولا دوربین‌های فول‌فریم به طور قابل توجهی گران‌تر از دوربین‌های APS-C هستند که به‌خصوص در بازار ایران، این اختلاف قیمت بیشتر احساس می‌شود.

دوربین دیجیتال بدون آینه کانن مدل EOS R
دوربین دیجیتال بدون آینه کانن مدل EOS R
مشاهده کالا

نتیجه‌گیری نهایی

انتخاب یک سنسور مناسب به بودجه و نیازهای شما بستگی دارد. اگر فقط گاهی اوقات عکاسی می‌کنید و می‌خواهید در کنار گوشی یک دوربین حرفه‌ای هم به همراه داشته باشید، پس دوربین‌های APS-C می‌توانند به خوبی نیاز شما را برطرف کنند. اما اگر به دنبال بهره‌گیری از کیفیت بهتر و امکانات بیشتر هستید، پس چاره‌ای جز خرید دوربین فول‌فریم ندارید.

  • ۶ نکته‌ی کلیدی که قبل از خرید لنز دوربین عکاسی باید بدانید
خرید دوربین عکاسی از دیجی‌کالا

مشاهده همه

منبع: MakeUseOf

سوالات متداول
سنسور فول‌فریم و APS-C چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟
سنسور فول‌فریم نسبت به APS-C اندازه‌ی بزرگ‌تری دارد، در محیط‌های کم‌نور عکس‌های بهتری ثبت می‌کند و از نظر بوکه کیفیت بالاتری ارائه می‌کند.
آیا دوربین‌های دارای سنسور فول‌فریم گران‌تر از مدل‌های APS-C هستند؟
بله، معمولا دوربین‌های فول‌فریم قیمت بالاتری دارند.

منبع

مطالب مرتبط

مطالب تصادفی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *