طرفداری | علیرضا فغانی اگر بزرگترین نام در تاریخ داوری فوتبال ایران و آسیا نباشد، قطعا یکی از برترینهاست. از قضاوت فینال جام ملتهای آسیا، فینال جام باشگاههای جهان و فینال المپیک بگیرید تا ردهبندی جام جهانی، فغانی همیشه یکی از انتخابهای اصلی فیفا و ایافسی برای انتخاب حساسترین مسابقهها به شمار میآید.
اما قضاوت داور ایرانی در دیدار عراق-اردن که با اخراج بحث برانگیز آیمن حسن همراه بود، حواشی عجیبی برای تیم داوری استرالیا در جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ به وجود آورد و کار به جایی کشید که هواداران عراقی، اطلاعات شخصی علیرضا فغانی را در اینترنت منتشر کردند.
اگرچه تصمیم مورد بحث علیرضا فغانی در قضاوت عراق و اردن مورد تایید کارشناسان داوری قرار گرفته اما تنها تجربه جنجالساز داور باتجربه فوتبال آسیا به حساب نمیآید و با نگاهی به کارنامه فغانی، میتوان موارد مختلفی را مشاهده کرد که در ادامه به آن میپردازیم.
کارت قرمزی که تراکتور را از رسیدن به قهرمانی دور کرد
دیدار تراکتور-نفت تهران در هفته پایانی لیگ چهاردهم، عملا فینال مسابقات به حساب میآمد. برنده این بازی به مقام قهرمانی میرسید و در صورت تقسیم امتیازات بین دو تیم، راه برای قهرمانی سپاهان هموار میشد.
تراکتور که آن زمان با نام تراکتورسازی شناخته میشد، تا اواسط نیمه دوم با نتیجه ۳-۱ از حریف خود پیش افتاده بود اما اخراج آندرانیک تیموریان در دقیقه ۶۳، ورق را به سود نفت برگرداند. سیامک کوروشی و لئاندرو پادوانی دو بار دروازه تراکتور را در ادامه باز کردند تا این دیدار با حساب ۳-۳ به پایان برسد؛ نتیجهای که با توجه به پیروزی سپاهان مقابل سایپا، شاگردان حسین فرکی را به قهرمانی لیگ رساند.
انتقادهای صورت گرفته به علیرضا فغانی، عمدتا مربوط به این موضوع میشد که این داور میتوانسته در برخورد با آندرانیک تیموریان، مماشات بیشتری به خرج داده و هافبک ملیپوش تراکتور را اخراج نکند. همچنین تراکتوریها معتقد بودند یک پنالتی به سود این تیم اعلام نشده است.
پس از این مسابقه هم مثل بازی عراق و اردن، شماره تلفن علیرضا فغانی از سوی طرفداران تراکتور در شبکههای اجتماعی پخش شد.
اشتباهی که قهرمانی را از پرسپولیس برانکو گرفت
پس از دیدار تراکتور-نفت تهران در لیگ چهاردهم، فغانی برای مدت کوتاهی در لیگ پانزدهم از داوری دور ماند تا به شکل چراغ خاموش تنبیه شود اما بازگشت او، بازهم با سوتهای بحث برانگیز همراه شد. پرسپولیس که اولین فصل کامل خود با برانکو را پشت سر میگذاشت، رقابتها را اصلا خوب شروع نکرد و علیرغم ارائه فوتبال تماشاگرپسند، به دلایل مختلف که اشتباهات داوری هم بین آنها پررنگ بود، در کسب امتیاز موفق عمل نمیکرد.
در هفته چهارم لیگ پانزدهم، علیرضا فغانی قضاوت بازی پرسپولیس-ذوب آهن را برعهده داشت و با سه اشتباه بزرگ، شرایط پرسپولیس را بحرانی کرد. عدم اعلام تکرار پنالتی از دست رفته پرسپولیس به دلیل خطای دروازهبان، اعلام ضربه ایستگاهی منجر به گل اشتباه به سود ذوب آهن و اعلام پنالتی اشتباه به سود نماینده اصفهان در دقیقه ۸۸ و اخراج محسن بنگر، باعث شد پرسپولیس سومین شکست فصل خود را در هفته چهارم تجربه کرده به قعر جدول سقوط کند.
بعد از این مسابقه، وزارت ورزش و جوانان برای رسیدگی به وضعیت اشتباهات سریالی علیه پرسپولیس وارد عمل و علیرضا فغانی هم با محرومیت چهار هفتهای روبهرو شد.
پرسپولیس در پایان فصل، قهرمانی را به دلیل تفاضل گل کمتر از دست داد و شاید اگر حتی یکی از اشتباهات فغانی مقابل ذوب آهن رقم نمیخورد، سرخپوشان جام لیگ پانزدهم را به خانه میبردند.
کمک داور ویدیویی از پشت خنجر زد
تیم داوری ایران حتی پیش از آغاز جام جهانی ۲۰۲۲، یکی از گزینههای قضاوت فینال آن به شمار میرفت. فغانی، ابوالفضلی و منصوری عملکردی بینظیر در جام جهانی روسیه به نمایش گذاشته بودند و پاداش خود را با قضاوت ردهبندی بین انگلیس و بلژیک دریافت کردند.
جام جهانی قطر هم برای فغانی خوب آغاز شد و او قضاوت بدون اشتباهی در دیدار برزیل-صربستان انجام داد اما در بازی حساس پرتغال-اروگوئه که تکلیف تیمهای صعود کننده به دور حذفی در گروی نتیجه آن بود، یک اشتباه بزرگ پرونده تیم داوری کشورمان در این رویداد را بست.
در دقایق پایانی این دیدار، علیرضا فغانی صحنه برخورد توپ با دست مدافع اروگوئه را پنالتی تشخیص نداد اما کمک داور ویدیویی دخالت کرد و به داور درخواست بررسی دوباره داد. فغانی پس از بازبینی صحنه، تصمیم اشتباهی گرفت و به سود یاران کریستیانو رونالدو اعلام پنالتی کرد تا اروگوئه تنها به دلیل تفاضل گل کمتر، شانس صعود به مرحله یکهشتم نهایی جام را از دست بدهد. مصاحبه سرمربی اروگوئه و هجمه صورت گرفته پس از مسابقه علیه داور ایرانی، کمیته داوران فیفا را مجبور به کنار گذاشتن تیم داوری ایران کرد.