حدود ۲۳ سال است که ایستگاه فضایی بینالمللی به طور پیوسته میزبان فضانوردان برای کار و زندگی بوده و فرصت بینظیری را برای آزمایشهای خارقالعاده و پیشبرد دانش بشری فراهم کرده است.
زندگی در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) چالشها و فرصتهای خاص خود را دارد و هر بار که فضانوردان تازهای به آن اعزام میشوند، باید به این شرایط جدید حداقل برای ۶ ماه عادت کنند. اکنون که یاسمین مقبلی همراه با تیم خود در مأموریت کرو ۷ به این آزمایشگاه مداری زمین حضور دارد، فرصت مناسبی برای آشنایی کلی با شرایط زندگی در آن است.
ایستگاه فضایی بینالمللی باید شرایطی را فراهم کند تا فضانوردان بدون تحمل سختی زیاد، امکان زندگی و فعالیت داشته باشند. بیوزنی بزرگترین چالش پیش روی فضانوردان است و آنها پیش از حضور در فضا، تجربهی زیستن در این شرایط را میآموزند. تجربهی گرانش صفر یا بیوزنی بسیاری از فعالیتهای روزمره را که روی زمین انجام میدهیم، دستخوش تغییر میکند. رای مثال در فضا نمیتوانند نشستن یا دراز کشیدن را احساس کنند و برای رفتن از جایی به جای دیگر، ناچارند خود را هل دهند و اشیاء مختلف را بگیرند.
علاوه بر این، در فضا انسان به آسانی در معرض پرتوهای پرانرژی کیهانی قرار دارد که میتواند باعث آسیب به DNA و دیگر سلولهای بدن شود. به همین دلیل ایستگاه فضایی از آنها در برابر این پرتوها محافظت میکند حتی برای فعالیتهای برونایستگاهی، فضانوردان باید از لباس فضایی مخصوص استفاده کنند تا از آنها در برابر این پرتوها محافظت کند و البته اکسیژن کافی هم برای تنفس آنها و فشار کافی برای پایداری فعالیتهایشان فراهم باشد.
داخل خود ایستگاه فضایی هم چنین است. فشار داخل ایستگاه فضایی هم به گونهای تنظیم شده است که هم از آسیب به سازهی ایستگاه جلوگیری شود و هم سلامت فضانوردان حفظ شود.
در کنار چالشهای فیزیکی، دوری از زمین، خانواده و دوستان هم باعث ایجاد شرایط روحی متفاوتی میشود که فضانوردان باید برای آن آماده باشند. هرچند این روزها تماسهای تصویری با استفاده از اینترنت پرسرعت ایستگاه فضایی، به امری عادی تبدیل شده است و تحمل این دوری را آسانتر میکند اما باز هم نمیتوان به سادگی از کنار ابعاد روانشناختی این شرایط گذشت.
بنابراین هرچند تماشای سیارهی آبی ما از فضا بسیار جذاب است اما دشواریهای بسیار زیاد خود را به همراه دارد. این ویدیو از Bright AI به بررسی شرایط زندگی فضانوردان در ایستگاه فضایی میپردازد و چالشهای پیش روی آن را به نمایش میگذارد.
عکس کاور: یکی از فضانوردان در راهپیمایی فضایی
Credit: NASA / Alamy