حالا نزدیک به یک ماه است که از اکران سراسری فیلم «می دسامبر» (May December) در جهان میگذرد. این فیلم از آثار بحثبرانگیز سال ۲۰۲۳ به حساب میآید و پس از اولین اکران در جشنواره فیلم کن در تابستان بسیاری درباره آن نقدهای متناقض نوشتهاند. فیلم برگرفته از یک ماجرای واقعی است و به رابطه نامشروع یک زن میانسال و پسر نوجوانی میپردازد که به بارداری و ازدواج آن دو ختم میشود. تاد هینز، کارگردان «می دسامبر» داستان فیلم را از ۲۰ سال پس از آن ماجرا شروع میکند. وقتی دیگر آن زن میانسال و پسر نوجوان سالها است با هم زندگی میکنند و فرزندانشان بزرگ شده و به سن دانشگاه رسیدهاند.
«می دسامبر» بر روابط غیر متعارف و عواقب آنها استوار است و نشان میدهد که اگر قرار باشد خارج از چارچوبهای تعریف شده حرکت کنی، از سمت جامعه مورد آزار قرار خواهی گرفت. این فیلم یک وجه قابل تامل دیگر هم دارد و آن زن بازیگری است که میخواهد در یک فیلم، جای زن میانسال قصه بازی کند. تلاش بازیگر برای نزدیک شدن به زندگی این زوج نامتعارف خود ماجراهای جداگانهای دارد. اما قصهای که تاد هینز آن را دستمایه فیلم خود قرار داده، پیش از این هم در هالیوود به شکلهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته. در اینجا به مرور ۹ فیلم پرداختهایم که اگر «می دسامبر» را دوست دارید، بهتر است آنها را هم ببینید.
- نقدها و نمرات فیلم «می دسامبر»؛ تلاش برای انکار یک اشتباه (جشنواره کن ۲۰۲۳)
۱. داستان (The Tale)
- کارگردان: جنیفر فاکس
- بازیگران: لورا درن، الن برستین، جیسون ریتر، الیزابت دبیکی
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- محصول: ۲۰۱۸
جنیفر فاکس، مستندساز مشهور آمریکایی در سال ۲۰۱۸ فیلم درامی به نام «داستان» را برای پخش از شبکه اچ پی او ساخت. این فیلم داستان واقعی زندگی خود فاکس بود. فیلمی که از سواستفاده جنسی که از جنیفر فاکس در سن سیزده سالگی شده بود پرده بر میداشت. «داستان» نشان میداد که در طی این سو استفاده چه اتفاقاتی برای قربانی میافتد. برخلاف اینکه در فیلم «می دسامبر» داستان بیشتر بر روی زندگی زن میانسالی که با یک نوجوان وارد رابطه شده تمرکز دارد. «داستان» برای اولین بار در جشنواره فیلم ساندس اکران شد و بسیار مورد توجه قرار گرفت و پس از آن در جشنوارههای جهانی دیگر در رشتههای مختلف نامزد دریافت جایزه بود.
۲. باغهای خاکستری (Grey Gardens)
- کارگردان: مایکل ساکسی
- بازیگران: درو بریمور، جسیکا لنگ
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- محصول: ۲۰۰۹
یکی معضلاتی که سبکهای زندگی نامتعارف با آن درگیر هستند، هیاهوهای ژورنالیستی و روزنامهنگارانی است که به افراد درگیر این زندگی به چشم سوزه نگاه میکنند. این در ابتدا ممکن است باعث شهرت شود اما از جایی به بعد دردسرساز میشود. یکی از مسایلی که زوج فیلم «می دسامبر» هم با آن درگیر هستند همین دید روزنامهنگاران و مستندسازان به زندگی آنها است. فیلم «باغ های خاکستری» نشان دهنده رابطه ناشمروع نیست بلکه تصویری از یک زندگی نامتعارف است. یک مادر و دختر که سالها موقعیت اجتماعی برتری داشتهاند و خاله و دخترخاله زاکلین کندی بودهاند، از یک روز به بعد تصمیم میگیرند در یک کلبه دور از شهر زندگی در انزوایی را شروع کنند. زندگی که در نهایت خانه و زندگی آنها را تبدیل به یک مکان کثیف و پر از حیوان حشره میکند. در دهه ۷۰ میلادی فیلم مستندی درباره زندگی این مادر و دختر ساخته شد که زندگی آنها را به شکل عجیبی تحت الشعاع قرارداد. در سال ۲۰۰۹ یک درام تلویزیونی ساخته شد که درباره تمام اتفاقاتی که در زندگی این مادر و دختر افتاده و مشکلاتی که ساخت مستند برای آنها ایجاد کرده حرف میزد.
۳. کارول (Carol)
- کارگردان: تاد هینز
- بازیگران: کیت بلانشت، رونی مارا، سارا پلسون
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- محصول: ۲۰۱۵
فیلمی دیگر از تاد هینز که در آن هم به روابط غیر متعارف پرداخته است. «کارول» داستان زنی میانسال و در آستانه طلاق است که به شدت از سوی همسر سابق خود تحت فشار روانی قرارگرفته. در این میان حضور یک دختر جوانی به نام ترز که به دنبال موفقیت در حرفه روزنامهنگاری است همه معادلات زندگی این دو را به هم میریزد. کارول و ترز دلباخته هم میشوند و این فیلم به تاثیرگذاری این رابطه بر زندگی هر دو آنها میپردازد. تاد هینز این فیلم را با اقتباس از کتاب «بهای نمک» نوشته اثر پاتریشیا هایاسمیت ساخته. این کتاب در دهه ۵۰ میلادی چاپ شده و در زمان خود بسیار پر سر وصدا بوده. شکل رابطه عاطفی که در «کارول» به تصویرکشیده شده، با رابطه «می دسامبر» کاملا متفاوت است. اما هردو عواقب و مشکلات شکل متفاوتی از روابط را نشان میدهند.
۴. پایان تور (The End of the Tour)
- کارگردان: جیمز پانسولت
- بازیگران: جیسون سیگل، جسی آیزنبرگ، فرانک کوریر
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- محصول: ۲۰۱۵
یکی از نقاط قوت اصلی فیلم «می دسامبر» مواجهه زن بازیگر با زن میانسالی است که قرار است نقش او را بازی کند. تلاشهای زن بازیگر برای نزدیک شدن به نقشش و پیچیدگیهای روحی شخصیت مقابل، از اتفاقات دیدنی این فیلم است. سال ۲۰۱۵ جیمز پانسلوت براساس یک رمان نوشته دیوید لیپسکی فیلم «پایان تور» را ساخت. لیپسکی در این کتاب شرح ارتباط خود با یک نویسنده دیگر را نوشته که در سال ۲۰۰۸ خودکشی کرده. اینکه لیپسکی برای نوشتن مقاله و کتابش مجبور بوده به نویسنده دیگر نزدیک شود و در این راه مسیر ناهمواری را طی کرده، به ارتباط میان زنان فیلم «می دسامبر» بسیار نزدیک است.
۵. شکار (The Hunt)
- کارگردان: توماس وینتربرگ
- بازیگران: مس میکلسن، اکساندر راپاپورت
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- محصول: ۲۰۱۲
یک فیلم دانمارکی تحسین شده در جشنوارههای جهانی و برنده اسکار بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان در سال ۲۰۱۲. این فیلم داستان معلمی است که به دنبال گرفتن حضانت فرزندش بعد از طلاق است، اما در این میان ناگهان تهمت تجاوز به یک دختر نوجوان به او زده میشود. تهمتی که تمام زندگی او را بهم میریزد. تجاوزی که در فیلم «می دسامبر» میبینیم به رسوایی و بعد ازدواج ختم شده. ازدواجی که زندگی یک پسر نوجوان قربانی تجاوز را به کلی دگرگون کرده. اما در «شکار» برداشت متفاوت نوجوانان از مسله تجاوز را میبینیم. مس میکلسن به خاطر بازی در «شکار» جایزه بهترین بازیگر فستیوال کن را گرفت، او در این فیلم نقش یک بیگناه که در تمام فیلم نمیتوان به او شک نکرد را بسیار متفاوت بازی کرده.
۶. خاطرات یک دختر نوجوان (The Diary of a Teenage Girl)
- کارگردان: ماریل هلر
- بازیگران: کریستن ویگ، الکساندر اسکارشگرد، کریستوفر ملونی
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
- محصول: ۲۰۱۵
در دهه ۶۰ میلادی استنلی کوبریک فیلم به نام «لولیتا» ساخت. فیلمی که رابطه احساسی میان یک مرد میانسال با یک دختر نوجوان را نشان میداد. پس از حدود نیم قرن، ماریل هلر با نگاهی کمدی سراغ همان مضمون رفته و فیلم «خاطرات یک دختر نوجوان» را در سال ۲۰۱۵ ساخته. این فیلم داستان دختر نوجوان کاریکاتوریستی است که وارد رابطه احساسی و جنسی ناخواسته با دوست پسر مادرش میشود. در فیلم « می دسامبر» ما آینده یک رابطه نامشروع را برای یک نوجوان در وجود جو یا همان پسر نوجوانی که حالا تازه به سن ۳۰ سالگی رسیده میبینیم. اما در «خاطرات یک دختر نوجوان» همزمان با پیشبرد داستان با پیدا شدن دفترچه خاطرات دختر، متوجه دیدگاه او تلاشهایش برای رهایی از این رابطه در همان سنین نوجوانی میشویم.
۷. اونا (Una)
- کارگردان: بندیک اندروز
- بازیگران: رونی مارا، بن مندلسون، رضی احمد
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
- محصول: ۲۰۱۶
یک زن جوان به نام اونا، در شرایطی قرار میگیرد که حالا پس از سالها میخواهد درباره تعرضی که در نوجوانی و در سن ۱۳ سالگی به او شده حرف بزند. «اونا» به اندازه «میدسامبر» شوکه کننده نیست و لطافتهای طنزگونهای ندارد که بتواند مخاطب را درگیر کند. اما پروندهای که درباره آن صحبت میشود از داستان «می دسامبر» صریحتر است. این فیلم با وجود اینکه در اوج ماجراها و افشای جریان میتو منتشر شد، اما انگار چندان نتوانست نظر منتقدان و مخاطبان را جلب کند.
۸. درس آموزی (An Education)
- کارگردان: لونه شرفی
- بازیگران: کری مولیگان، اما تامسون، پیتر سارسگارد
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- محصول: ۲۰۰۹
همیشه هم روابط نامتعارف قرار نیست برخلاف میل دو طرف یا براساس تجاوز و تعرض شکل بگیرد. فیلم «درس آموزی» راوی رابطه عاشقانه یک دختر ۱۶ ساله به نام جنی با مرد میانسالی است که اگرچه از سوی جامعه دهه ۶۰ انگلستان قابل پذیرش نیست، اما خودشان به یکدیگر بسیار دلبسته هستند. یکی از دلایلی که میتوان این فیلم را در زیر مجموعه ماجراهای شبیه به فیلم «می دسامبر» قرار داد این است که هر دو فیلم براساس یک داستان واقعی ساخته شدهاند. «درس آموزی» برگرفته از مقالهای درباره این رابطه واقعی است که در دهه ۶۰ میلادی به موضوعی بحثبرانگیز در رابطه با بحران بلوغ تبدیل شد.
۹. معدن طلای مخملی (Velvet Goldmine)
- کارگردان: تاد هینز
- بازیگران: یوان مکگرگور، جاناتان ریس میرز، کریستین بیل
- امتیاز سایت IMDB به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
- محصول: ۱۹۹۸
یکی از اولین فیلمهای بلند سینمایی تاد هینز است. این کارگردان در «معدن طلای مخملی» هم به شکلی از روابط نامتعارف پرداخته؛ رابطه دو راک استار مرد با یکدیگر. هینز مانند «می دسامبر» با نگاه ژورنالیستی سراغ موضوع رفته و سعی میکند بر واکنشهای جامعه بر روی این رابطه هم تمرکز کند. این فیلم از این جنبه میتواند به فضای «می دسامبر» نزدیک شود که از زاویه یک شکل بنیادی از روابطی که در ذهن هینز قرار دارد حرف میزند.
منبع: Screen Rant