گوشیهای هوشمند هر یک از افراد منبع عظیمی از اطلاعات شخصی نظیر عکسها، فیلمها، حسابهای بانکی و موارد دیگر آنهاست. وجود این همه اطلاعات ارزشمند در یک دستگاه، هکرها را وسوسه میکند تا با هک کردن دستگاههای هوشمند کاربران به این اطلاعات مهم دسترسی پیدا کرده و از آنها برای رسیدن به اهداف شوم خود بهره ببرند. در دنیای امروز، با پیشرفت فناوری و استفاده گسترده از گوشیهای هوشمند، خطرات مربوط به هک شدن گوشیهای موبایل بیشتر از همیشه احساس میشود و آگاهی پیدا کردن در این موضوع برای کاربران یکی از موارد حیاتی به شمار میرود. در این مقاله به طور کامل به بررسی این موضوع که از کجا بفهمیم گوشی ما هک شده است خواهیم پرداخت و نشانهها و روشهای حل این مشکل را برخواهیم شمرد.
مشاهده همه
- نشانههای هک شدن گوشی
- ۱. کند شدن بیش از حد گوشی
- ۲. خالی شدن سریع باتری
- ۳. ارسال و دریافت پیامکهای ناشناس و عجیب
- ۴. مصرف بالای اینترنت گوشی
- ۵. افزایش دمای گوشی
- ۶. نصب خودکار اپلیکیشنهای مختلف
- ۷. تمام شدن سریع اعتبار شارژ سیمکارت و یا افزایش ناگهانی هزینه قبض سیمکارت
- ۸. نمایان شدن پیامهای پاپآپ عجیب در گوشی
- ۹. اسپم شدن ایمیلهای ارسالی شما
- ۱۰. باز شدن خودکار سایتهای نامربوط
- ۱۱. شنیدن نویز در حین برقراری تماسهای صوتی
- چگونه گوشی را از هک خارج کنیم؟
- ۱. تغییر دادن تمام پسوردهای گوشی
- ۲. نصب آنتی ویروس روی گوشی
- ۳. پاک کردن اپهای ناشناس و غیرضروری
- ۴. بهروزرسانی سیستمعامل گوشی
- ۵. جیلبریک (JailBreak) را حذف کنید (ویژه گوشیهای آیفون)
- ۶. ریست فکتوری کردن گوشی
نشانههای هک شدن گوشی
در پاسخ به این سوال از کجا و چگونه بفهمیم که گوشی هوشمند سامسونگ، هواوی، شیائومی، آیفون و سایر برندهای ما هک شده است، باید اشاره کنیم وقتی هکرها اقدام به هک کردن اطلاعات گوشی هوشمند شما میکنند، یک سری نشانهها و سرنخهایی برجا میگذارند. با شناخت علائم هک شدن گوشی هوشمندتان میتوانید به سرعت از سرقت اطلاعات خود جلوگیری کرده و هکرها را از دسترسی به اطلاعات مهمتان باز نگهدارید. در این بخش از مقاله از کجا بفهمیم گوشی ما هک شده است دیجی کالا مگ، به معرفی و بررسی مهمترین نشانههای هک شدن گوشی هوشمند شما خواهیم پرداخت.
- ۵ روش برای اینکه هک شدن گوشی اندرویدی را بررسی کنید
۱. کند شدن بیش از حد گوشی
یکی از اصلیترین سرنخهایی که میتوان با استفاده از آن به هک شدن گوشی پی برد، کند شدن ناگهانی عملکرد گوشی هوشمند شماست. البته در ابتدا لازم است بیان کنیم که همیشه ضعیف شدن عملکرد گوشی و حتی تبلت به معنای هک شدن دستگاه نیست؛ زیرا همهی گوشیهای هوشمند و تبلتها به مرور زمان و با افزایش حجم اطلاعاتی که در حافظه آنها ذخیره میشود ممکن است با کندی عملکرد روبرو شوند، اما این کند شدن عملکرد یک شبه اتفاق نمیافتد و به مرور کاربران شاهد ضعیف شدن عملکرد پردازشی گوشی هوشمند خود خواهند بود.
این در حالی است که اگر گوشی شما در اثر هک شدن کند شود، این اتفاق بسیار سریع میافتد و دلیلی خاصی هم ندارد. هکرها ممکن است برنامههایی را در گوشی هوشمند شما نصب کنند که به طور مخفیانه در پسزمینه اجرا شوند و باعث شوند گوشی شما آهسته شود و به درستی عمل نکند. همچنین، هکرها میتوانند باعث شوند که گوشی شما برای انجام کارهای روزمره بسیار کند شود.
به عنوان نمونه، شما تا دیروز به راحتی از گوشی هوشمند خود استفاده میکردید و هیچ لگ و باگی در عملکرد آن دیده نمیشد، اما امروز متوجه شدهاید که با نصب یک اپلیکیشن جدید عملکرد کلی گوشی تحت شعاع آن قرار گرفته و به سختی میتوانید امور روزانهی خود را روی گوشی انجام دهید. بنابراین، اگر گوشی هوشمند شما به طور ناگهانی کند شده است، بهتر است آن را بررسی کنید تا از هرگونه هک شدن جلوگیری نمایید.
۲. خالی شدن سریع باتری
خالی شدن سریع باتری گوشی ممکن است یکی از نشانههای هک شدن آن باشد. هکرها ممکن است برنامههایی را در گوشی شما نصب کنند که به طور مخفیانه در پسزمینه اجرا شوند و از باتری گوشی شما برای اجرای خود استفاده کنند. این برنامهها ممکن است از طریق ارسال پیامهای مخفی، ارسال اطلاعات به سرورهای خود یا اجرای فرآیندهای پیچیده در پسزمینه به باتری گوشی شما زیان برسانند و باعث شوند باتری گوشی شما به سرعت خالی شود.
در پاسخ به این سوال که چگونه بفهمیم که گوشی ما با داشتن نشانهی خالی شدن باتری هک شده است، باید به این موضوع توجه کنید که این اتفاق نیز مانند نشانهی قبلی به صورت ناگهانی رخ میدهد. به طور دقیقتر یعنی اگر تا مدتی قبل باتری گوشی شما شارژدهی بالایی داشته، ولی به تازگی و به صورت ناگهانی به شدت کاهش پیدا کرده، این میتواند به عنوان هشدار هک شدن گوشی شما تلقی شود. در این شرایط برای اینکه مطمئن شوید که گوشی شما هک شده است، بهتر است تنظیمات باتری گوشی را بررسی کنید.
برای این کار کافی است در بخش تنظیمات دستگاه، کلمه Battery را جستجو کرده و ببینید که کدام اپلیکیشن در گوشی شما بیشترین مصرف باتری را داشته است. به عنوان مثال اگر از تلگرام استفاده بسیار زیادی میکنید، طبیعی است که این اپلیکیشن در ردهی اول پر مصرفترین اپ گوشی شما قرار بگیرد و شارژ زیادی مصرف کند. اما اگر یک اپ نامربوط و غیر منطقی مثل اپ ساخت استیکر را در ردههای بالای مصرف باتری گوشی خود مشاهده میکنید، میتوانید راحتتر این احتمال را بدهید که گوشی شما توسط این اپلیکیشن هک شده و باید خیلی سریع آن را پاک کنید. همچنین، میتوانید از قابلیتهای بهینهسازی باتری گوشی خود استفاده کنید تا مصرف باتری را کاهش داده و زمان استفاده از گوشی را بیشتر کنید.
۳. ارسال و دریافت پیامکهای ناشناس و عجیب
یکی از جوابهای احتمالی در پاسخ به سوال چگونه بفهمیم که گوشی ما هک شده است، میتواند ارسال و دریافت پیامکهای ناشناس و عجیب باشد. هکرها ممکن است از طریق پیامکهای مخفی و ناشناس، برنامههای مخرب را به گوشی شما منتقل کنند و باعث شوند باتری گوشی شما به سرعت خالی شود. همچنین، پیامکهای مخرب ممکن است اطلاعات شخصی شما را جمعآوری کنند و به هکرها ارسال کنند. اگر شما پیامکهایی با متنهای نامفهوم و از شمارههای ناشناس دریافت میکنید یا اگر پیامکهایی در صندوق پیامهای ارسالی خود مشاهده میکنید که مطمئن هستید خودتان آنها را ارسال نکردهاید، باید این نشانهها را جدی بگیرید و از امنیت سیم کارت خود مطمئن شوید، چرا که احتمال هک شدن گوشی هوشمند شما وجود دارد.
البته اگر شما پیامکهای عجیب و غریب دریافت میکنید، لزوماً به این معنی نیست که گوشی شما توسط هکرها هک شده است و این ممکن است پیامکهای تبلیغاتی باشند که این روزها به گوشی هوشمند همهی کاربران ارسال میشوند. در این زمینه منظور دقیق ما پیامکهایی است که محتواهای عجیب و غریبی دارند و از سوی شمارههای ناشناس ارسال میشوند. این نشانه نیز حتما باید مورد بررسی قرار گیرد.
۴. مصرف بالای اینترنت گوشی
از دیگر نشانههای اینکه از کجا بفهمیم که گوشی هوشمند ما هک شده است، میتوانیم به افزایش ناگهانی مصرف اینترنت گوشی اشاره کنیم. اکثر ابزارهایی که برای هک کردن گوشیهای موبایل و رد و بدل اطلاعات از آنها استفاده میشود، بر مبنای فعال بودن اینترنت کار میکنند. یعنی هکرها از شبکه اینترنت برای ارسال و دریافت اطلاعات استفاده میکنند. بنابراین، زمانی که گوشی شما هک میشود، میزان مصرف حجم اینترنت آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد، زیرا دائماً دیتا و اطلاعات در پسزمینه دستگاه در حال رد و بدل شدن است.
در واقع هکرها ممکن است با نصب برنامههای مخفی، دسترسی به اینترنت گوشی شما را برای انجام فعالیتهای خودشان بدست آورند. با این تفاسیر اگر حس میکنید که بدون تغییر الگوی مصرف خود، بسته اینترنتی شما خیلی زود تمام میشود، باید احتمال هک شدن گوشی خود را مورد بررسی قرار دهید. برای اینکه از این احتمال مطمئن شوید، باید الگوی مصرف اینترنت گوشی خود را مورد ارزیابی قرار دهید.
برای این کار وارد بخش Settings گوشی خود شوید. در این بخش گزینهی Connections & WiFi را انتخاب کرده و سپس Data Usage را لمس کنید. در این قسمت میتوانید نمودار میزان مصرف داده خود را مشاهده و بررسی کنید. طبیعتاً اگر از یک اپلیکیشن متصل به اینترنت، زیاد استفاده میکنید، باید انتظار داشته باشید که این اپ در ردهی اول مصرف داده گوشی شما قرار بگیرد. اما اگر یک اپلیکیشن غیر عادی در ردههای ابتدایی این لیست قرار داشته باشد، به احتمال زیاد ابزار دست هکرهاست و باید آن را از گوشی هوشمند خود پاک کنید.
۵. افزایش دمای گوشی
یکی دیگر از دلایل واضحی که میتواند پاسخ سوال از کجا بفهمیم گوشی ما هک شده است باشد، افزایش دمای گوشی است. هنگامی که شما از گوشی هوشمند خود استفاده سنگین میکنید، برای مثال به اجرای بازیهای سنگین میپردازید، داغ شدن بدنهی گوشی امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است. اما اگر هنگامی که در حال استفاده از گوشی هوشمند خود نیستید شاهد داغ شدن عجیب و بدون دلیل آن باشید، میتوانید این احتمال را بدهید که کسی گوشی شما را هک کرده است.
اکثر هکرها با استفاده از برنامههایی که در پیشزمینه گوشی مورد استفاده قرار میدهند، باعث میشود که حتی در زمانهایی که از گوشی خود استفاده نمیکنید، دمای آن بیش از حد افزایش پیدا کند. در این صورت، در پسزمینه گوشی شما اطلاعات زیادی در حال ردوبدل شدن خواهد بود و پردازنده گوشی برای انجام دادن این کارها تحت فشار قرار میگیرد و گرمای زیادی تولید خواهد کرد. بنابراین اگر با چنین نشانهای در گوشی هوشمند خود مواجه هستید، به هیچ عنوان راحت از آن گذر نکنید و به فکر چارهای برای آن باشید.
۶. نصب خودکار اپلیکیشنهای مختلف
نصب خودکار اپلیکیشنهای مختلف بر روی گوشی، میتواند یکی از پاسخهای احتمالی سوال از کجا بفهمیم که گوشی ما هک شده است باشد. هکرها ممکن است با نصب اپلیکیشنهای مخفی و مخرب، به اطلاعات شخصی شما دسترسی پیدا کنند و گوشی شما را تحت کنترل خود درآورند. این اپها ممکن است به صورت خودکار و بدون اطلاع شما نصب شوند و در پس زمینه گوشی شما در حال رد و بدل کردن اطلاعات شما باشند. یکی از روشهایی که هکرها برای نصب خودکار اپهای مخرب استفاده میکنند، نصب برنامههایی است که به نظر میرسند مفید و کاربردی هستند.
این اپها ممکن است به صورت رایگان در بازار اپلیکیشنها یا وبسایتهای مختلف معرفی شوند. هکرها احتمالاً این برنامهها را با نامهای مشابه برنامههای معروف و مفیدی که قبلاً نصب شدهاند، معرفی کنند تا شما بدون هیچگونه شک و تردید آنها را روی گوشی خود نصب کنید. بنابراین، اگر در بین اپلیکیشنهای نصب شده روی گوشی خود نام اپلیکیشن جدیدی را مشاهده میکنید که خودتان آن را نصب نکردهاید، راحت از آن عبور نکنید و حتماً آن را مورد بررسی قرار دهید. همچنین بهتر است که در تنظیمات گوشی خود، گزینهی Unknown sources غیرفعال باشد تا گوشی اجازه نصب اپها از منابع غیر معتبر را به شما ندهد.
۷. تمام شدن سریع اعتبار شارژ سیمکارت و یا افزایش ناگهانی هزینه قبض سیمکارت
یک سری از هکرها برای هک کردن گوشی هوشمند شما از سیمکارتتان بهره میبرند. این موضوع یعنی برای رد و بدل کردن اطلاعات از روشهای استفاده میکنند که در نهایت منجر به کاهش شارژ سیمکارت اعتباری شما میشود و یا هزینهی قبض شما را به شکل ناگهانی بالا میبرند. اگر خیلی زیاد اهل مکالمه نیستید، اما متوجه شدید که شارژ سیمکارت شما خیلی زود به پایان میرسد و یا هزینهی قبض شما افزایش پیدا کرده است، میتوانید این موضوع را به عنوان پاسخ احتمالی به سوال از کجا بفهمیم گوشی ما هک شده است در نظر بگیرید.
البته قبل آن پیشنهاد میکنیم مطمئن شوید که هیچ کدام از اپهای گوشی هوشمند شما نیاز به مصرف اعتبار ندارند. به عنوان مثال در گوشیهای آیفون، اپهایی نظیر iMessage و FaceTime میتوانند منجر به کم شدن خودکار شارژ اعتباری سیمکارت و یا افزایش هزینه قبض شما شوند و هیچ ربطی به هک شدن گوشی ندارند. در غیر این صورت، پیگیریهای لازم را انجام دهید.
۸. نمایان شدن پیامهای پاپآپ عجیب در گوشی
اگر در هنگام کار با گوشی هوشمند خود متوجه نشان داده شدن یک سری پیامهای پاپآپ عجیب و غریب میشوید، به احتمال بسیار زیاد یکی از اپلیکیشنهای شما نقش جاسوس را در گوشی شما اجرا میکند و باید فوراً آن را حذف کنید. برای بررسی این موضوع لیست اپلیکیشنهای گوشی خود را از بخش تنظیمات مورد بررسی قرار داده و هر کدام از اپهایی که به آن مشکوک هستید را پاک کنید.
۹. اسپم شدن ایمیلهای ارسالی شما
گاهی اوقات متوجه میشوید که ایمیلهایی که شما برای دیگران ارسال میکنید، به شکل عجیبی در پوشه ایمیلهای اسپم قرار میگیرد و این میتواند یکی از پاسخهای احتمالی به سوال از کجا بفهمیم گوشی ما هک شده است نیز باشد. شما در چنین شرایط میتوانید این احتمال را بدهید که کدهای مخربی در ایمیلهای ارسالی شما وجود دارد که در روند ارسال ایمیل اختلال ایجاد میکند؛ بنابراین در صورت دیدن چنین نشانهای باید فوراً به بررسی آن بپردازید و از آن ساده عبور نکنید.
۱۰. باز شدن خودکار سایتهای نامربوط
یکی دیگر از نشانههای هک شدن گوشی هوشمند شما میتواند باز شدن خودکار سایتهای نامربوط باشد. اگر در حال استفاده از گوشی خود هستید و به طور خودکار مرورگر دستگاه باز و شما را به سایت خاصی هدایت میکند، احتمال هک شدن گوشی شما بسیار بالاست. در این شرایط احتمالاً یک اپلیکیشن مخرب در گوشی شما نصب شده که با بررسی لیست اپها باید آن را پیدا کنید.
۱۱. شنیدن نویز در حین برقراری تماسهای صوتی
از دیگر پاسخهای احتمالی به سوال از کجا بفهمیم گوشی ما هک شده است، میتوان به شنیدن نویز در حین برقراری تماسهای صوتی اشاره کرد. اگر در هنگام برقراری تماس صوتی متوجه یک نویز خفیف میشنوید و یا اینکه سروصدای عجیبی به گوش شما میرسد که از کاربر طرف مقابل نیست، احتمالاً گوشی هوشمند شما شنود شده و هکرها در حال گوش دادن به مکالمات شما هستند.
چگونه گوشی را از هک خارج کنیم؟
پس از اینکه مهمترین پاسخهای احتمالی به سوال از کجا بفهمیم گوشی ما هک شده است را مورد بررسی قرار دادیم، وقت آن رسیده تا با متداولترین و موثرترین روشهای رفع هک گوشی سامسونگ، شیائومی و سایر برندها شما را آشنا کنیم.
۱. تغییر دادن تمام پسوردهای گوشی
اگر با بررسی نشانههای ذکر شده در بخش بالا به این نتیجه رسیدید که گوشی هوشمند شما توسط هکرها هک شده است، در اولین گام به شما پیشنهاد میکنیم که تمام پسوردهای بخشهای مختلف گوشی خود را تغییر دهید و از پسوردهایی استفاده کنید که کمتر به ذهن هکرها برسد. در مجموع بهتر است که به صورت دورهای به تغییر پسورد گوشی خود اقدام کنید.
۲. نصب آنتی ویروس روی گوشی
اگر احتمال میدهید که گوشی هوشمند شما هک شده است، نصب آنتی ویروس به شما کمک میکند تا موارد مشکوک درون گوشی خود را پیدا کرده و آنها را فوراً پاک کنید. برای نصب آنتی ویروس نیز باید توجه داشته باشید که حتما از منابع و اپهای معتبر در این زمینه استفاده کنید که از جملهی آنها میتوان به Avast ، AVG ،BitDefender اشاره کرد.
۳. پاک کردن اپهای ناشناس و غیرضروری
در صورتی که احتمال میدهید گوشی شما تحت کنترل هکرها قرار گرفته، حتما باید به قسمت Apps در تنظیمات گوشی خود بروید و لیست اپلیکیشنهای نصب شده روی گوشی خود را مورد بررسی قرار دهید. در این بخش برخی از اپهای مخرب که از منوی گوشی پنهان میشوند، به شما نشان داده خواهند شد. اگر اپلیکیشنی پیدا کردهاید که برای شما ناشناس است و شما آن را روی گوشی خود نصب نکردهاید، باید آن را پاک کنید.
۴. بهروزرسانی سیستمعامل گوشی
اگر سیستمعامل گوشی شما همواره آپدیت باشد، حفرههای امنیتی بسیار کمتری در آن پیدا خواهند شد که زمینهی هک شدن گوشی شما را فراهم میکند. بنابراین اگر سیستمعامل گوشی شما به جدیدترین نسخه بهروزرسانی نشده، حتما از بخش تنظیمات و بخش Software Updates نسبت به آپدیت کردن آن اقدام نمایید.
۵. جیلبریک (JailBreak) را حذف کنید (ویژه گوشیهای آیفون)
جیلبریک کردن گوشی، به شما اجازه میدهد تا به بخشهایی از سیستمعامل iOS گوشی دسترسی پیدا کنید که در حالت پیشفرض قابل دسترسی نیستند. اگرچه این حالت میتواند امکانات جدیدی را در اختیار شما بگذارد، اما این کار در برخی موارد ممکن است باعث افزایش خطرات امنیتی شود. با جیلبریک کردن گوشی، ممکن است برنامههای مخرب و ویروسهایی که در حالت پیشفرض قابل نصب نیستند، به راحتی نصب شوند و به اطلاعات شما دسترسی پیدا کنند. بنابراین در صورت دیدن نشانههای هک شدن گوشی، فوراً آن را حذف کنید.
۶. ریست فکتوری کردن گوشی
اگر با انجام روشهای معرفی شده، باز هم احساس کردید که گوشی شما همچنان تحت کنترل هکرها قرار دارد، به عنوان روش نهایی پیشنهاد میکنیم که گوشی خود را ریست فکتوری کنید. اگرچه اطلاعات شما پاک میشود، اما احتمالاً با این روش دست هکرها از گوشی خود را کوتاه خواهید کرد.
منبع:avg
مشاهده همه
۲. از نرمافزارهای آنتی ویروس استفاده کنید.
۳. صورت حساب گوشی خود را بررسی کنید.
۴. از وایفای عمومی یا نقاط شارژ که به آنها اطمینان ندارید استفاده نکنید.
۵.بلوتوث گوشی خود را بعد از استفاده خاموش کنید.
۶.وقتی در اماکن عمومی هستید از هات اسپات کردن گوشی خود خودداری کنید.