مزوتراپی (Mesotherapy) یک روش غیرجراحی و غیرتهاجمی است که با استفاده از سوزنهای بسیار ظریف روی لایهی میانی پوست انجام میشود. این روش درمانی اغلب برای بهبود کیفیت پوست، رفع چینوچروک، تقویت موها و درمان ریزش مو توصیه میشود. اما ممکن است کاربردهای دیگری هم داشته باشد. اگر میخواهید بدانید که مزوتراپی چیست، چگونه انجام شود و چه عوارضی دارد، با ما تا انتهای این مقاله از دیجیکالا مگ همراه باشید.
مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی روشی است که با تزریق ویتامینها، آنزیمها، هورمونها و عصارههای گیاهی به جوانسازی پوست و لیفت پوست، درمان ریزش مو و حذف چربیهای اضافی بدن کمک میکند.
مزوتراپی یک تکنیک پزشکی است که اولین بار در سال ۱۹۵۲ توسط پزشک مشهور فرانسوی، دکتر میشل پیستور (Michel Pistor) برای کنترل درد و اختلالات عروقی ابداع شد. با این حال، بعدا مشخص شد که بسته به نوع مواد تزریقشده، میتواند برای درمان سایر مشکلات مثل ریزش مو هم مفید باشد. به همین دلیل، بهتدریج در سراسر جهان محبوبیت زیادی پیدا کرد.
امروزه از مزوتراپی برای موارد زیر استفاده میشود:
- حذف چربی اضافی در نواحی مختلف بدن مثل شکم، ران، باسن، پاها، بازوها و صورت
- کاهش سلولیت
- از بین بردن چینوچروک
- رفع شلی پوست
- روشن کردن پوست
- درمان آلوپسی و ریزش مو
در این تکنیک از سوزنهای بسیار ظریف برای تزریق مواد به لایهی میانی پوست (مزودرم) استفاده میشود. چون اعتقاد بر این است که با این کار میتوان مشکلات اساسی مانند گردش خون ضعیف و التهاب را که باعث آسیب پوستی میشوند، اصلاح کرد.
افراد از ترکیبات موضعی متنوعی مثل رتینول، نیاسینامید یا سرم ویتامین C برای مو و پوست استفاده میکنند. در مزوتراپی هم که یک روش تزریقی است از مواد مختلفی استفاده میشود. البته فرمول استانداردی برای این مواد وجود ندارد و محلولها ممکن است بسیار متفاوت باشند. از محلولهای مزوتراپی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای تجویزی مانند گشادکنندههای عروق و آنتیبیوتیکها
- هورمونها مثل کلسیتونین و تیروکسین
- آنزیمها مثل کلاژناز و هیالورونیداز
- عصارههای گیاهی
- ویتامینها و مواد معدنی
چند نوع مزوتراپی وجود دارد؟
اکنون که متوجه شدید مزوتراپی چیست باید با انواع آن آشنا شوید. بسته به روش تزریق، سه نوع مزوتراپی وجود دارد:
- مزوتراپی نقطه به نقطه: تزریق محلول دارویی در عمق چهار میلیمتری و بهصورت عمود بر پوست انجام میشود.
- مزوتراپی سطحی: محلول در عمق ۲ میلیمتری و با زاویهی ۴۵ درجه از پوست تزریق میشود.
- مزوتراپی اپیدرمیک: تزریق محلول در عمق یک میلیمتری پوست انجام میشود.
مزوتراپی را میتوان روی پوست سر، صورت یا سایر نواحی بدن انجام داد.
۱. مزوتراپی پوست چیست؟
معمولا در مزوتراپی صورت مقدار بسیار کمی هیالورونیک اسید مستقیما به پوست تزریق میشود. هیالورونیک اسید از بافت الاستیک پوست محافظت میکند، اما میزان آن با بالا رفتن سن کاهش مییابد. به کمک مزوتراپی میتوان هیالورونیک اسید از دست رفته را جایگزین کرد. البته بسته به مشکل شما ممکن است از ترکیبات دیگری هم برای مزوتراپی استفاده شود.
فواید مزوتراپی پوست شامل موارد زیر است:
- درمان پوست مات، کدر و رنگپریده و افزایش شادابی آن
- رفع مشکلات پوستی مانند تورم، کبودی و قرمزی با مزوتراپی زیر چشم
- از بین بردن چینو چروکهای ناشی از افزایش سن
- از بین بردن اسکارها، ترکها و لکههای روی پوست
- جلوگیری از افتادگی پوست در گردن، ناحیهی دکلته و دستها و حفظ قابلیت ارتجاعی بافت زیر جلدی
- افزایش رطوبت پوست
- جوانسازی پوست
مشاهده همه
- فیبروز ابرو چیست و چه تفاوتی با میکروبلیدینگ دارد؟
۲. مزوتراپی مو چیست؟
ریزش مو یا نازک شدن آن مشکل شایعی است که بسیاری از مردم را تحت تاثیر قرار میدهد. از افزایش سن، ابتلا به بیماریهای زمینهای و استرس میتوان بهعنوان علت نازک شدن مو نام برد. خوشبختانه، راههای زیادی برای حل این مشکل وجود دارد که یکی از آنها مزوتراپی است.
مزوتراپی موی سر امکان بازسازی مو را بدون استفاده از روشهای جراحی فراهم میکند. مزایایی که با مزوتراپی مو نصیب شما میشوند عبارتند از:
- تحریک رشد موها
- افزایش سرعت رشد فولیکولهای جدید روی پوست سر
- ترمیم آسیبهای پوست سر
- کاهش شورهی سر
- بهبود گردش خون در پوست سر و تغذیهی فولیکولهای مو
اگر مزوتراپی بعد از کاشت مو انجام شود، به بازسازی و ترمیم پوست سر کمک میکند و نتایج حاصل از کاشت مو را بهطرز چشمگیری بهبود میبخشد.
- همه چیز دربارهی کاشت مو؛ انواع، مراقبتهای لازم، عوارض و جدیدترین روش
آیا مزوتراپی برای ریزش مو مفید است؟
مزوتراپی علاوه بر رفع چینوچروک و از بین بردن چربیهای ناخواسته، برای درمان ریزش مو هم استفاده میشود. در این روش، پزشک عصارههای گیاهی طبیعی، ویتامینها یا داروهایی مانند فیناستراید و ماینوکسیدیل را به پوست سر تزریق میکند.
ذکر این نکته ضروری است که شواهد کمی دربارهی تاثیر مزوتراپی مو وجود دارد. تحقیقات موثر بودن فیناستراید و ماینوکسیدیل را نشان دادهاند، اما در مورد مفید بودن سایر ترکیبات تزریقشده مطالعهی کافی انجام نشده است.
- همه چیز دربارهی ریزش مو و راهکارهای درمانی برای جلوگیری از آن
۳. مزوتراپی ابرو چیست؟
مزوتراپی ابرو یک روش غیرجراحی و کمتهاجمی است که ابروها را تقویت کرده و به پرپشت شدن آنها کمک میکند. در این روش، پزشک محلول تقویتی را از طریق یک سوزن باریک به زیر پوست تزریق میکند تا مواد مغذی ضروری را به فولیکولهای ابرو برساند.
۴. مزوتراپی لاغری چیست؟
گاهیاوقات از مزوتراپی از جمله مزوتراپی غبغب به جای لیپوساکشن برای از بین بردن چربیهای اضافی استفاده میشود. از آنجا که لیپوساکشن یک روش سریع و موثر برای کاهش چربی است، نمیتوان نتایج آن را با نتایج به دست آمده از مزوتراپی مقایسه کرد. با این حال، مزوتراپی کمتهاجمیتر و کمهزینهتر است.
بعد از لیپوساکشن تقریبا ۶ هفته طول میکشد تا کاملا بهبود یابید. بهعلاوه، این روش درمانی ممکن است عوارض زیادی مثل آسیب عصبی و عروقی، سوختگی و عفونت را به همراه داشته باشد. مزوتراپی به اندازهی لیپوساکشن تهاجمی نیست و بدون ایجاد هیچ برشی انجام میشود. با این حال، برای کسب نتیجهی مطلوب ممکن است به حداقل ۱۰ جلسه درمان نیاز داشته باشد.
در حال حاضر، دقیقا مشخص نیست که مزوتراپی تا چه اندازه برای از بین بردن چربیها موثر است. بنابراین برای تایید میزان اثربخشی آن باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
چگونه برای مزوتراپی آماده شویم؟
قبل از مزوتراپی، متخصص پوست و مو با شما دربارهی اهداف و انتظاراتتان صحبت کرده و وضعیت سلامتیتان را بررسی میکند. همچنین ممکن است از شما بخواهد که از یک هفته قبل از درمان مصرف آسپرین و سایر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) را متوقف کنید. چون این داروها میتوانند خطر خونریزی و کبودی را در حین مزوتراپی افزایش دهند.
مزوتراپی چگونه انجام میشود؟
در طول هر جلسه درمان، ممکن است پزشک روی پوست شما داروی بیحسکننده بمالد. سپس با استفاده از یک سوزن کوتاه مخصوص، محلول دارویی را به محل مورد نظر تزریق میکند. بسته به مشکل شما، میتوان تزریقها را در عمقهای مختلف، از یک تا چهار میلیمتر، انجام داد. با هر تزریق معمولا فقط یک قطرهی کوچک از محلول به داخل پوست نفوذ میکند.
احتمالا برای دستیابی به نتیجهی مورد نظر به چند جلسه مزوتراپی نیاز خواهید داشت. بنابراین باید این انتظار را داشته باشید که سه تا ۱۵ بار به پزشک مراجعه کنید. در ابتدا، تزریق هر هفت تا ۱۰ روز یکبار انجام میشود. اما با شروع فرآیند بهبودی میتوانید آن را هر ۲ هفته یکبار یا ماهی یکبار انجام دهید.
مشاهده همه
مراقبتهای بعد از مزوتراپی چیست؟
از آنجا که مزوتراپی یک روش درمانی غیرتهاجمی است، بیشتر افراد میتوانند بلافاصله بعد از انجام آن به فعالیتهای عادی خود برگردند. با این حال، سایرین ممکن است بهدلیل تورم و درد در محل تزریق به یک روز مرخصی نیاز داشته باشند.
برای افزایش اثربخشی مزوتراپی و پیشگیری از بروز عوارض جانبی آزاردهنده توصیه میشود نکات زیر را به خاطر بسپارید و به آنها عمل کنید:
- در ۱۰ تا ۱۵ ساعت اول از تماس آب با ناحیهی مورد نظر جلوگیری کنید.
- از پوشیدن لباسهای تنگ بپرهیزید، چون میتوانند روی گردش خون تاثیر بگذارند.
- تا ۴۸ ساعت پس از مزوتراپی از محصولات آرایشی روی پوست صورت استفاده نکنید.
- از تماس مستقیم با نور خورشید بپرهیزید و در صورت ضرورت از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
- در ۲ روز اول فعالیت بدنی سنگین یا شدید انجام ندهید.
- برای کاهش تورم، کبودی و قرمزی از کمپرس سرد روی ناحیهی مورد نظر استفاده کنید.
- از فشار دادن ناحیهای که تزریق در آنجا انجام شده است، خودداری کنید.
- برای جلوگیری از عفونت تا حد امکان از لمس کردن ناحیهی مورد نظر بپرهیزید. اگر این کار ضروری است، ابتدا دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
فواید مزوتراپی چیست؟
یکی از مزایای اصلی مزوتراپی این است که بدون جراحی انجام میشود و به زمان زیادی برای بهبودی نیاز ندارد. برخلاف روشهای جراحی تهاجمی که با بیهوشی عمومی انجام میشوند و دورهی نقاهت طولانی دارند، مزوتراپی را میتوان در عرض چند دقیقه انجام داد و بعد از آن بلافاصله فعالیتهای عادی روزمره را از سر گرفت.
مزوتراپی همچنین یک روش درمانی بسیار متنوع است که میتواند طیف وسیعی از مشکلات پوست و مو را برطرف کند. چه بهدنبال جوانسازی پوست خود باشید و چه بخواهید رشد موهایتان را افزایش دهید، مزوتراپی میتواند گزینهی مناسبی برای شما باشد. این تکنیک حتی به کاهش سلولیت و رفع چربیهای اضافی بدن هم کمک میکند.
علاوه بر این، مزوتراپی یک درمان ایمن و موثر است که معمولا عوارض جانبی خاصی ایجاد نمیکند. تزریق محلولها با استفاده از سوزنهای بسیار ظریف انجام میشود که این احتمال ناراحتی را به حداقل میرساند و خطر بروز زخم یا عفونت را کاهش میدهد.
با این حال، بهسختی میتوان میزان اثربخشی مزوتراپی را مشخص کرد. چون با استفاده از مواد و روشهای مختلف انجام میشود و تحقیقات زیادی در مورد آن وجود ندارد. حتی یک تحقیق با ۶ شرکتکننده نشان داده است که مزوتراپی روی چینوچروک تاثیر ندارد. در یک مطالعهی دیگر هم مشاهده شد که با این تکنیک نمیتوان سایز ران را کاهش داد. بنابراین قبل از تصمیمگیری حتما از یک پزشک باتجربه که دورهی آموزش مزوتراپی صورت، بدن و مو را گذرانده باشد بپرسید که آیا کاندید مناسبی برای این روش هستید یا خیر.
- میکرونیدلینگ چیست و چه کاربردها و عوارضی دارد؟
شایعترین عوارض و خطرات مزوتراپی چیست؟
مزوتراپی مثل هر روش درمانی دیگری ممکن است با عوارض جانبی همراه باشد. عوارضی که پس از مزوتراپی ایجاد میشوند معمولا برای مدت طولانی باقی نمیمانند. همچنین این عوارض از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند.
بسیاری از افراد هیچ عارضهی خاصی را تجربه نمیکنند. اما داروهای مورد استفاده در مزوتراپی ممکن است در بعضی از افراد باعث واکنشهای آلرژیک شوند. سایر عوارض جانبی گزارششده عبارتند از:
- حالت تهوع
- درد
- تورم
- خارش
- قرمزی
- کبودی
- برجستگی در محل تزریق
- لکههای تیرهی پوستی
- کهیر
- عفونت
- اسکار
مزوتراپی به چه کسانی توصیه نمیشود؟
مزوتراپی برای همهی مردم مناسب نیست. معمولا توصیه میشود افراد زیر از امتحان کردن این روش خودداری کنند:
- زنان باردار یا شیرده
- بیماران دیابتی که مجبور به استفاده از انسولین هستند یا بیماری آنها بهخوبی کنترل نشده است
- بیماران مبتلا به سرطان
- افراد مبتلا به هموفیلی یا سایر اختلالات انعقادی خون
- افرادی که به محلولهای مزوتراپی حساسیت دارند
- کسانی که از مشکل کهیر رنج میبرند
- افراد مبتلا به بیماریهای قلبی که از داروهای متعدد استفاده میکنند
- افراد مبتلا به اسکلرودرمی (یک بیماری نادر که در آن پوست سفت و ضخیم میشود)
- بیماران با ضایعات یا زخمهای باز، از جمله تبخال
- بیماران مبتلا به عفونتهای پوستی فعال
- بیماران مبتلا به صرع
- افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی یا ضعف سیستم ایمنی
کلام پایانی
در این مقاله به این سوال که مزوتراپی چیست پاسخ دادیم و کاربردهای آن را بررسی کردیم. اکنون میدانید که مزوتراپی یک روش امیدوارکننده برای رفع مشکلات پوست، درمان ریزش مو، از بین بردن چربیهای اضافی و کانتورینگ بدن است. با این حال، ایمنی و اثربخشی آن هنوز بهطور کامل اثبات نشده است. اکثر مطالعات تاثیر این تکنیک را روی درد بررسی کردهاند، اما در مورد فواید آن برای زیبایی تحقیقات کافی وجود ندارد.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مزوتراپی را بهعنوان یک روش درمانی موثر تایید نکرده است. اما بیشتر مواد مورد استفاده در این تکنیک تائیدیهی FDA را برای درمان بیماریهای مختلف دریافت کردهاند. تا زمانی که از ترکیبات مورد تائید FDA استفاده میشود، میتوان این روش درمانی را نسبتا ایمن و بیخطر تلقی کرد.
پزشکان از هیچ فرمول استانداردی برای مزوتراپی استفاده نمیکنند. به عبارت دیگر، ممکن است ترکیبات مورد استفادهی یک پزشک کاملا با پزشک دیگر متفاوت باشد. اگر میخواهید مزوتراپی را امتحان کنید، حتما نزد پزشک بروید. انجام این تکنیک توسط افراد غیرمتخصص ممکن است به عوارض جانبی جدی منجر شود.
منابع: healthline, handeulusal, neohealthclinic