مفهوم رجیستر گوشی این روزها دیگر برای هیچ کسی مبهم نیست. به صورت خلاصه، باید بگوییم طرح رجیستری، یک راهکار هوشمندانه برای مبارزه با قاچاق گوشیهای هوشمند به داخل کشور است. چون هر سال، میلیاردها تومان برای قاچاق این گوشیها هزینه میشود بدون اینکه نظارت خاصی روی آن وجود داشته باشد. با تصویب طرح رجیستری در پایان سال ۱۳۹۶، قرار شد تا از ثبت اطلاعات گوشیهای قاچاق در یک سیستم یکپارچه و جامع و از ارائهی خدمات به آنها جلوگیری شود. حالا هنگام خرید گوشی یا وارد کردن آن از خارج از کشور، کاربران موظفند ابتدا آن را رجیستر کنند. در یک مطلب، به این موضوع پرداختیم که گوشی رجیستر نشده یعنی چه و چطور باید آن را رجیستر کرد. اما در این مطلب، قصد داریم به بررسی مشکلات گوشی رجیستر نشده بپردازیم.
مشاهده همه
- آموزش رجیستری گوشی؛ راهنمای قدم به قدم برای ثبت قانونی گوشی هوشمند
رجیستری گوشی چیست و چرا باید این کار را انجام دهیم؟
خیلی خلاصه بخواهیم بگوییم، رجیستر گوشی در واقع مجوزی است که طی آن، گوشیهای هوشمند میتوانند از سرویسدهندههای مخابرات ایرانی خدمات دریافت کنند. روش انجام این کار را هم در مطلبی دیگر به صورت کامل و جامع توضیح دادیم؛ کافی است کد IMEI گوشی خود را به همراه یک شمارهی تلفن در سامانهی همتا ثبت کنید تا بتوانید از خدمات سیمکارت استفاده کنید و دچار مشکلات گوشی های رجیستر نشده نشوید. چون با غیر فعال شدن گوشی رجیستر نشده شما دیگر آنتن دریافت نخواهید کرد و این یعنی خبری از نت همراه، تماس صوتی، ارسال پیام کوتاه و کلیهی کارهای وابسته به سیمکارت نخواهد بود.
اگر گوشی پس از یک ماه رجیستر نشود چه اتفاقی میافتد؟
در بازار ایران، در حال حاضر گوشیهای سری آیفون ۱۴ و ۱۵ رجیستر نشدهاند. اینکه قرار است رجیستر شوند مشخص نیست اما فعلا این اتفاق رخ نداده و این یعنی شما به صورت قانونی قادر به استفاده از این گوشیها نیستید. اگر برایتان این سوال پیش آمده که گوشی رجیستر نشده تا چند روز فعال است؟ باید بگوییم بلافاصله پس از قرار دادن سیم کارت درون گوشی رجیستر نشده، پیامی از سوی سامانه همتا برایتان ارسال میشود مبنی بر اینکه شما به صورت غیر قانونی در حال استفاده از این گوشی هستید و باید آن را در سامانه ثبت و رجیستر کنید.
برای جلوگیری از غیر فعال شدن گوشی رجیستر نشده شما ۱ ماه فرصت دارید تا کد IMEI و شماره تلفن خود را در سامانه همتا ثبت کنید. در غیر این صورت، پس از پایان مهلت، دیگر امکان دریافت خدمات وابسته به سیمکارت برایتان وجود نخواهد داشت.
گوشی رجیستر نشده یعنی چه؟
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، گوشی رجیستر نشده یعنی گوشی هوشمندی که شما هنوز کد IMEI آن را به همراه شماره تلفن خود، در سامانه همتا ثبت نکردهاید. تا ۲ ماه، میتوانید از تمام امکانات آن در کنار سیمکارت استفاده کنید اما بعد از این مدت، دیگر نمیتوانید از خدمات مربوط به سیمکارت بهره ببرید. تمام امکانات دیگر این گوشیها از قبیل وایفای، دوربین، تماس در شبکههای اجتماعی و… بدون هیچ مشکلی کار خواهد کرد. شما فقط امکان استفاده از اینترنت همراه و تماس مبتنی بر سیمکارت را نخواهید داشت.
خرید گوشی رجیستر نشده منطقی است؟
پاسخ سرراستی به این پرسش که آیا خرید گوشی رجیستر نشده منطقی است؟ وجود ندارد. همانطور که در بالا گفتیم، در حال حاضر گوشی آیفون ۱۴ و ۱۵ در بازار ایران رجیستر نمیشوند. اما این بدان معنا نیست که گوشیهای یادشده ارزش خرید ندارند. شما میتوانید در کنار آنها، یک گوشی اندرویدی ساده یا آیفون قدیمی داشته باشید و هر زمان که بخواهید، از اینترنت آن به صورت اشتراکی استفاده کنید تا هم امکانات و قابلیتهای جدید گوشیهای اپل را دریافت کنید، هم از بابت تماس، ارسال پیام، استفاده از اینترنت همراه پرسرعت و… مشکلی نداشته باشید. اما باید خستگی حمل دو گوشی به همراه خود در هر شرایط بپذیرید.
از دیگر مشکلات گوشی های رجیستر نشده میتوان به عدم گارانتی شدن آنها اشاره کرد. این گوشیها چون به صورت قاچاق وارد کشور میشوند، به هیچ عنوان گارانتی ندارند و مسئولیت ۰ تا ۱۰۰ مشکلاتی که بعد از خرید ممکن است برای آنها به وجود بیاید با شخص خریدار خواهد بود. شما حتی اگر بهترین گوشی بازار را هم تهیه کنید، مادامی که رجیستر نشود، خطر عدم بهرهمندی از گارانتی و قطع سرویسهای مخابراتی را باید به جان بخرید.
تفاوت قیمت گوشی رجیستر شده و نشده چقدر است؟
این موضوع بستگی به برند گوشی هم دارد. برای مثال گوشیهای آیفون در حالت عادی با قیمت بسیار بالایی وارد کشور میشوند. حال چه قاچاق و چه غیر قاچاق، به خاطر تقاضای بالا، این گوشیها کلا قیمت پایینی ندارند. اما موضوع اینجاست که وقتی کاربر میداند آیفون ۱۴ یا ۱۵ رجیستر نمیشود، دردسر خرید آن را به جان نمیخرد و به سراغ گوشیهای نسل قبل میرود. بدین ترتیب در بسیاری از مواقع شاید مثلا قیمت آیفون ۱۳ پرو که تقاضا برای خرید آن بسیار بالاست، از آیفون ۱۵ پرو هم بیشتر باشد. اما قیمت گوشیهای مدل استاندارد، نظیر آیفون ۱۵ و ۱۴ و ۱۳ شاید خیلی تفاوت خاصی با هم نداشته باشد.
چرا گوشی آیفون ۱۴ و ۱۵ رجیستر نمیشوند؟
یکی از دلایل اساسی که باعث عدم امکان رجیستر کردن گوشیهای آیفون ۱۴ و ۱۵ شده، این است که امروزه در کشور ما، واردات گوشیهایی با قیمت بالاتر از ۶۰۰ دلار به طور کامل ممنوع است. این مدل از آیفونها با قیمت بالاتری عرضه میشوند و به همین دلیل در سامانه رجیستری گوشیهای مشابه، یعنی با قیمت بیشتر از ۶۰۰ دلار، ثبت نشدهاند. البته که خیلی از گوشیهای دیگر هم با قیمت بیشتر از ۶۰۰ دلار به بازار میآیند اما فعلا محدودیت، متوجه نمایندگان اپل است.
مشکلات گوشی رجیستر نشده؛ سخن پایانی
قانون رجیستر به صورت کلی یک قانون هدفمند و عالی برای جلوگیری از واردات قاچاق گوشیهای هوشمند به داخل کشور است. اما سبب شده بسیاری از کاربران ایرانی از دریافت بهترین امکانات و قابلیتهای گوشیهای جدید دنیا بیبهره باشند.
به صورت کلی، پیشنهاد ما این است که گوشی رجیستر نشده را به خاطر عدم بهرهمندی از گارانتی تهیه نکنید. اگرچه گوشیهای اپل در حال حاضر مشمول این قانون رجیستر شدهاند و صاحبان این گوشیها هم زیاد با گارانتی سر و کار ندارند، اما با این حال گارانتی یک تأثیر ذهنی ایجاد میکند که باعث آرامش خاطر خریدار میشود.
توجه داشته باشید برخی از روشهای دور زدن رجیستر کاملا موقتی بوده و شما بعد از مدتی دوباره آنتن را از دست میدهید. در این صورت یا روش را تکرار کنید، یا به سراغ روش دیگر بروید. چون هیچ راه قطعی و دائمی برای دور زدن طرح رجیستر وجود ندارد و بهتر است این کار را انجام ندهید.
مشاهده همه
- راهنمای خرید گوشی دست دوم؛ نکات حیاتی و ضروری که باید بدانید!
منبع: دیجیکالا مگ